www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Uitsluipers in De Hel: op zoek naar libellen

25 mei 2018 Boswachter Claudia Wessel in Utrecht
Parende watersnuffels

We lopen voorzichtig door het gras achter elkaar aan: Wanda (boswachter ecologie), Jan (libellendeskundige en vrijwilliger) en Paul (ook vrijwilliger) doen onderzoek naar libellen. In Nederland zijn er ongeveer zeventig soorten, waarvan er in de provincie Utrecht meer dan vijftig voorkomen! Ik ben met hen meegegaan om meer over deze fascinerende insecten te leren; als beginnend boswachter is alle nieuwe kennis welkom.

Wandelen over een waterbed

We speuren ‘De Hel’ af naar de libellen. Een onheilspellende naam voor een prachtige plek bij Veenendaal; een laatste restje van een reusachtig veengebied dat ooit de Gelderse Vallei bedekte. Het is wat later in de ochtend en we zijn al een tijdje bezig maar echt veel succes hebben we nog niet. Terwijl ik de waterkant aftuur golft het gras lichtjes onder me door. We lopen op trilveen. De veenlaag drijft hier letterlijk op het water. Het voelt vreemd, een beetje als wandelen over een waterbed.

Imago

De Hel is een ideaal leefgebied voor libellen en in deze tijd van het jaar sluipen ze massaal uit. Dat zit zo: libellen leggen eitjes in en nabij het water. Uit die eitjes komen larven. Om te groeien, vervellen ze regelmatig. En tijdens de laatste vervelling sluipt de imago naar buiten. Dat is de volwassen libel. Het jammere is, dat zo’n mooie imago meestal maar enkele weken tot een aantal maanden leeft, terwijl het larvenstadium veel langer duurt. Soms wel meer dan drie jaar!

Welke libellen naam is het mooist?

‘Ja, ik zie er een!’ Wanda zit op haar hurken in het gras en maakt een foto van een lantaarntje; een mooie blauw/zwarte waterjuffer (waterjuffers horen bij de libellen) die zo heet omdat er bij het uiteinde van zijn lichaam een grote blauwe vlek zit die (ok, met een beetje fantasie) op een lantaarn lijkt. Vanaf dan gaat het steeds beter. De ene na de andere libel laat zich zien. Libellensoorten hebben de prachtigste namen, wist je dat? Wij zien bijvoorbeeld de glassnijder, vuurjuffer, de grote keizerlibel en de azuurwaterjuffer. Maar de allerleukste naam vind ik toch wel die van de ‘watersnuffel’.

Beginnersfoutje

Plotseling zie ik een fraai exemplaar van een grote libel roerloos op een stengel zitten. Opgetogen over mijn vondst roep ik Jan. ‘Welke soort libelle is dat?’, vraag ik. Wanda draait zich om en kijkt me quasi-streng aan. ‘De Libelle is een vrouwenblad. ‘Dat daar is een libel’ zegt ze met een knipoog. Oeps, een echte beginnersfout… Een waardevolle les rijker kom ik een paar uur later De Hel weer uit; een mooi stukje hemel op aarde voor de libel.

reageren

geef een reactie

 • Paul Dirksen
  29 mei 2018 om 19:25

  Dat heb je heel mooi verwoord Claudia, het was gelukkig niet de hel die ik had verwacht met dazen en steekmuggen, mooie soortjes gezien, zeldzame planten en een leuk gezelschap, mensen met kennis, voor herhaling.

  • cwessel
   30 mei 2018 om 08:07

   Dag Paul,

   Het was inderdaad een leuke dag die voor herhaling vatbaar is 🙂

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog