www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Scootmobielroute op de Utrechtse Heuvelrug: onbeperkt genieten van de natuur

11 mei 2021 Boswachter Corien Koreman in Utrecht

Op 25 mei 2021 start een pilot in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug met een nieuwe scootmobielroute. Deze route is een initiatief van de werkgroep Toegankelijkheid van de Stichting Dorpsnetwerk Leersum, en is tot stand gekomen in samenwerking met Molecaten Park Landgoed Ginkelduin, Staatsbosbeheer en Vakcollege Maarsbergen. Met hulp van de werkgroep Natuurbeheer van Dorp & Natuur Amerongen-Leersum en Wiegersma Boomverzorging Leersum is de route begaanbaar gemaakt voor de scootmobiel. Als de pilot succesvol blijkt wordt deze route definitief aangeboden.

Wandelroutes zijn niet altijd begaanbaar voor mensen met een scootmobiel. Of ze zijn net iets te lang om met een volle accu af te leggen. Projectleider Bob Hartog: “Met grote zorg en op basis van eigen ervaringen is deze route samengesteld. Er is rekening gehouden met de lengte, de begaanbaarheid van de weg en de mogelijkheid om met de scootmobiel ergens te pauzeren”. Aan de hand van een routebeschrijving kun je in een robuuste Quingo scootmobiel Landgoed Ginkelduin en het Leersumse Veld van haar mooiste kant beleven. De scootmobiel is uitgerust met een 5-wielconstructie voor extra stabiliteit en veiligheid, en de snelheid is afgesteld op wandeltempo. De route is 9 kilometer lang maar is ook in te korten tot circa 3 of 6 km.

Testperiode
Bij het startpunt op Landgoed Ginkelduin kun je tijdens de pilot (25 mei-12 juli) kosteloos een Quingo scootmobiel lenen. De scootmobielen worden ter beschikking gesteld door het 5de Wiel B.V. in Eindhoven. Voor de uitleen wordt een uitleenovereenkomst getekend en een borg gevraagd. Je krijgt bij de start een instructie voor het gebruik van de scootmobiel en een routebeschrijving. Na afloop vul je een evaluatieformulier in met je bevindingen.

Ontwikkeling routes
Als de proefperiode succesvol verloopt, is voor deze route een Quingo scootmobiel permanent beschikbaar. Deze is door mevrouw van Birchelen uit Haarlem gedoneerd aan de werkgroep Toegankelijkheid van het Dorpsnetwerk Leersum en wordt ook ingezet voor de ontwikkeling van andere scootmobielroutes in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Halverwege de route kun je in het weekend bij informatiecentrum De Veldschuur van Staatsbosbeheer een kopje koffie of thee verkrijgen. Hier is ook een aangepast toilet aanwezig. Momenteel is de Veldschuur helaas gesloten i.v.m. de maatregelen rondom corona. Kijk hier voor actuele informatie rondom de openstelling van de Veldschuur.

Informatie en reserveren
Voor meer informatie en reserveren van de scootmobiel kun je contact opnemen met de receptie van Landgoed Ginkelduin via landgoedginkelduin@molecaten.nl of telefonisch 0343-489999. Vragen over het informatiecentrum De Veldschuur of het Leersumse Veld mag je stellen aan de boswachter Corien Koreman via c.koreman@staatsbosbeheer.nl Voor overige routes voor mindervaliden vind je alle informatie op de  website van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog