www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Natuurwerkdag op het Kootwijkerzand groot succes.

5 november 2013 in Veluwe

De Natuurwerkdag op het Kootwijkerzand was een zeer geslaagde dag waarop veel werk is verzet. Weer en sfeer waren prima. Ik wil alle vrijwilligers graag bedanken voor deze onvergetelijke dag. Hieronder doet één van onze vrijwilligers, Trudy Key, verslag. Met foto’s van Hanneke van Baaren.
Namens alle collega’s van Staatsbosbeheer Veluwe: Dank jullie wel allemaal!

Boswachter Paul Suurmond

Ruim driehonderd deelnemers, zowel uit de regio als van heinde en ver, staken hun handen uit de mouwen om eens stevig aan de slag te gaan op het grootste stuifzandgebied van Europa, het Kootwijkerzand.
Tienduizenden dennetjes werden gezaagd, geknipt, verwijderd en weggesleept om zowel de kleine heivlinder als de jonge jeneverbesboompjes een overlevingskans te geven. Om de laatste populatie van de kleine heivlinder te redden moest hier en daar tankmos worden geplagd. Ook voor dit zwaardere klusje waren enthousiastelingen te vinden. De ontkiemende jeneverbes, de kleine heivlinder en ook reptielen houden van een zanderig habitat. De kleine heivlinder en de jeneverbesboom staan onder Europese bescherming. ‘Wanneer we de natuur hier zijn gang laten gaan, zou dit schitterende stuifzand gebied in bos veranderen’, vertelt boswachter Paul Suurmond.
In de lunchpauze klonk vrolijke 60erjaren muziek, uitgevoerd door de groep ‘Moerstaal & Trawanten´. Brandende vuurkorven, met zorg gesmeerde broodjes en verwarmende snert gaven de prima stemming en sfeer een extra stimulans. De Vlinderstichting hield kinderen en volwassenen bezig en geboeid met een vlinderspel en een workshop.
Staatsbosbeheer, IVN Lunteren -Barneveld en de Vlinderstichting kunnen terugkijken op een buitengewoon geslaagde Natuurwerkdag, waarop veel werk werd verzet. ‘Veel deelnemers komen jaarlijks terug, waardoor landelijk gezien onze werklocatie zich ook dit jaar weer mag verheugen op het grootste aantal deelnemers’ zegt boswachter Suurmond trots.

Trudy Key

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog