www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Wisenten arriveren op de Veluwe

13 april 2016 in Veluwe

Gisteravond zijn drie wisenten uit Duitsland gearriveerd op de Midden Veluwe. Uiteraard staat het welzijn van de dieren voorop. Daarom is met elkaar (ARK Natuurontwikkeling, Staatsbosbeheer en Stichting Wisent op de Veluwe) afgesproken dat de dieren de rust en de tijd krijgen om te wennen aan de nieuwe omstandigheden. Dit gebeurt in de beslotenheid van het wengebied. Daar worden de dieren in de gaten gehouden en is voldoende voedsel beschikbaar om de overgang te vergemakkelijken.

Nog wat onwennig, ze zijn nét gearriveerd...
Nog wat onwennig, ze zijn nét gearriveerd… Foto: Yvonne Verhoef-Witz

Het grote leefgebied 400 hectare
De verwachting is dat de wisenten na ongeveer zes weken het grote leefgebied van 400 hectare ingaan. Dit leefgebied is niet toegankelijk voor publiek. Later dit jaar is een bezoek wel mogelijk onder begeleiding van deskundige gidsen. De voorlopige planning voor het starten van de excursies is juni.

Bijzonder nieuws
Er is daarnaast nog bijzonder nieuws. Eén van de wisenten is drachtig. Het kalfje wordt later deze zomer verwacht. Dit eerste Veluwse wisentkalfje is meer dan welkom.

In dit project werken drie organisaties samen. Stichting Wisent op de Veluwe verzorgt de excursies in de toekomst, ARK Natuurontwikkeling is eigenaar van de dieren en kuddebeheerder en Staatsbosbeheer stelt het leefgebied beschikbaar. Voor het laatste nieuws over de wisenten kun je Stichting wisent op de Veluwe volgen via hun websiteTwitteraccount en Facebookpagina.

Tenslotte nog een filmpje van een wisent die de veewagen verlaat. Deze wisent draagt een zender. Het beeld is wat trillerig, maar het geeft een goed idee van dit heuglijke moment.

https://youtu.be/wBvFoYd93xg

Boswachter Laurens Jansen

reageren

geef een reactie

  • Frank Stavast
    24 augustus 2018 om 16:03

    Niet zo leuk dit. Weer 400 ha minder natuur waar je alleen in volle rust rond kan zwerven. Wisenten uitzetten best, maar doe dit dan in een open graslandgebied (Friesland bijvoorbeeld) en niet in een natuurgebied waar we met 18 miljoen inwoners al veel te weinig van hebben. Ik vind dit onverantwoord en sociaal onaanvaardbaar!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog