www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Broedseizoen van start!

21 maart 2017 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

SONY DSC

Heerlijk, de lente is begonnen! Met zijn allen trekken we naar buiten waar de spreekwoordelijke vogeltjes fluiten dat het een lieve lust is. Op 15 maart is officieel het broedseizoen gestart. Die duurt tot 15 juli en voor sommige vogelsoorten zelfs nog ietsje langer, zoals de kwartelkoning.

Kwetsbaar

In deze periode zijn vogels extra kwetsbaar. Ze zijn naarstig opzoek naar een rustige plek waar ze kunnen nestelen en hun jongen groot brengen. Ze zitten in bosjes en struiken of in het hoge gras. Andere broeden in rietkragen of op stenige oevers. Wanneer ze zich niet op hun gemak voelen verlaten ze hun nest en zal een broedsel mislukken en er geen jongen grootgebracht worden. Voor sommige soorten die al niet zo talrijk zijn kan dit een enorme klap zijn voor de soort.

Wat kan jij doen?

Dit willen we natuurlijk niet. Je kunt helpen door goed te letten op de regelgevende bebording en je daar aan te houden Wanneer een gebied is afgesloten vanwege het broedseizoen, ga er dan ook niet in. In andere terreinen mag je niet met de hond komen of moet de hond aan de lijn. Een hond is een roofdier en zijn instinct zal hem vertellen achter vogels of andere dieren aan te gaan. Voor deze prooi dieren is alleen de geur van de hond al genoeg om op de vlucht te slaan en zeker niet te gaan nestelen.

Het is dus belangrijk om de hond aan de lijn te houden op de plekken waar dat moet. De Wageningse uiterwaarden en de Jufferswaard bij Renkum zijn daar een voorbeeld van. De terreinen langs de IJssel zijn nooit toegankelijk voor honden.

Lekker met de hond los

Om de honden toch de mogelijkheid te geven lekker los te lopen, heeft Staatsbosbeheer een aantal losloopgebieden aangewezen. Bij de Dorskamp bij Wageningen, het Bennkomsebos en op de Keijenberg bij Renkum mag de hond lekker loslopen op de paden.

Onze BOA’s zullen extra toezien op het naleven van de regels in onze terreinen. Maar we zullen samen moeten zorgen voor de natuurgebieden en de broedvogels. Help je mee de vogels in het broedseizoen extra rust te gunnen? Bedankt namens de dieren. Zo blijft het voor iedereen leuk!

Groet boswachter Jaël Bergwerff

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog