www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Vrijwilliger aan het woord: “Alles wat groeit en bloeit is leuk!”

30 maart 2017 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

Nique is als vrijwilliger actief bij de educatiegroep van Stichting Renkums Beekdal, daar zijn verschillende vrijwilligers actief, waaronder Staatsbosbeheer vrijwilligers. Ze organiseren activiteiten voor basisscholen waar de gemeente Renkum veel belang aan hecht. Ook met evenementen begeleidt en organiseert deze groep educatieve activiteiten, vaak gericht op kinderen. Volgens Nique is natuuronderwijs heel belangrijk.

“Beleven is het doel. Een stukje natuur ervaren en beleven in de praktijk is heel belangrijk. Het gaat er om het zaadje te planten van waardering en zorgdragen voor die natuur. De belevingswereld van basisschool kinderen loopt heel erg uit elkaar” Volgens Nique is het uitdagend om ze op het juiste niveau aan te spreken. “Wat je aanbiedt moet op verschillende manieren passen bij de kinderen. Je moet de voorwaarden scheppen zodat ze dingen willen weten.” Kinderen die nooit buiten komen of in stedelijk gebied wonen hebben natuur educatie het hardste nodig. Door buiten te zijn en de natuur te ervaren ontdekken ze dat de natuur in hen zelf zit, dat ze onderdeel zijn van die natuur.

“Ik ben kinderarts geweest en biologie en het leven heeft me altijd getrokken. Alles wat groeit en bloeit is leuk! Omdat ik vaak buiten was en interesse had voor mijn omgeving ben ik op gegeven moment gaan informeren bij het Informatiecentrum Renkums Beekdal of ik vrijwilligerswerk kon gaan doen. Daar hadden ze al snel in de gaten dat het werken met kinderen iets voor mij was.”

Het vrijwilligerswerk bij de educatiegroep geeft Nique veel voldoening. “Je krijgt een enorme dankbaarheid en enthousiasme van de kinderen terug. Het gaat mij om het zinvolle ervan. We kunnen niet genoeg in kinderen investeren en hun helpen in hun ontwikkeling, ze zijn de toekomst! Dat geeft mij een goed gevoel, ik vind het leuk.

In het seizoen dat we met de kinderen naar buiten gaan komen er in tien weken zo’n 12 klassen. Dan ga ik een keer of acht mee, een ochtend in de week. Dan is er nog de voorbereiding, teksten schrijven, spullen bij elkaar zoeken. Ik zoek graag oneliners uit boeken die ik dan gebruik bij wat ik de kinderen vertel. Het moet aanspreken.”

Kinderen geven heel veel terug wanneer ze iets leren. Het is erg mooi om te zien hoe dat soms gaat vind Nique. “We deden een keer een les over kriebeldiertjes. We gingen met de kinderen kijken naar de diertjes in het water, de diertjes in de bodem en de diertjes in de struiken. Van te voren praat ik dan met de kinderen en vraag hen wat ze vinden van bijvoorbeeld vliegen of bijen. Nou, dan zijn dat maar enge en vieze beesten! Maar dan gaan we kijken en vertel ik ze dat vliegen juist de viezigheid opruimen, dat bijen fruitbomen bestuiven en dat we anders geen fruit hebben, dat de bodemdiertjes zorgen voor een voedzame grond voor alles wat er groeit. “Ja, en hoe zit het dan nu met die vieze beestjes?” vraag ik de kinderen dan aan het eind van de ochtend, “wat vinden jullie daar van?” en dan vinden ze die toch wel erg nuttig! Dat geeft voldoening.”

Het vrijwilligerswerk geeft voldoening en waardering volgens Nique. Het levert leuke sociale contacten op met geestverwanten. Je leert veel van elkaar en je hebt dezelfde interesses, dat is heel gezellig!

Stichting Renkums Beekdal

De educatiegroep is onderdeel van Stichting Renkums Beekdal. Vind je het leuk om kinderen enthousiast te maken voor hun leefomgeving? De educatiegroep van Stichting Renkums Beekdal is dan wellicht iets voor jou. De groep kan nieuwe vrijwilligers gebruiken die kinderen natuur en landschap rond het beekdal laten beleven, ontdekken en onderzoeken. Enthousiasme is belangrijker dan kennis. Kijk op de website http://www.renkumsbeekdal.nl/gevraagd-educatievrijwilligers/ voor meer informatie, of neem contact op met Ineke Puijk via ineke.puijk@renkumsbeekdal.nl of 0317-417575.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog