www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

‘White spots’ als inspiratiebron. Get unwired, get inspired

11 april 2018 Janske Blijleven in Veluwe
Dansende bomen in lentegwaard. Drie

Weet je nog? De tijd dat je zonder je mobiele telefoon op pad ging? Misschien ging ook jij in je eentje diep de bossen van de Veluwe in. Lekker (ver)dwalen om rozig en vol verhalen voor thuis terug te keren. Het leven van alledag achtergelaten in het bos, het hoofd weer leeg en toch vol inspiratie.

Doe je dat nog wel eens? Onbereikbaar op pad gaan? Of behoor jij tot de mensen wiens telefoon vergroeid is met henzelf. Wil je altijd bereikbaar zijn, overal. Zo ja, dan heb je het vast wel eens gemerkt: op onverwachte momenten blijk je gewoon géén bereik te hebben in de bossen van de Veluwe. Je staat op een zogenaamde ‘white spot’. Een plek zonder digitaal bereik. Je bent Unwired. Of je nou wilt of niet.

Unwired

‘Ik denk als je lang op een ‘white spot’ bent, dat dat echt een ongelofelijke, fantastische ervaring is. En bovendien denk ik, als je in een ‘white spot’ bent, dat je dan ook veel creatiever kunt zijn, je bent relaxter. Die mentale stilte is heel belangrijk’
(Jacqueline Hassink)

Voor het project ‘Unwired’ (tot 6 mei nog te zien in het Nederlands Fotomuseum) reisde fotograaf Jacqueline Hassink de wereld over. Ze fotografeerde verstilde plekken zoals oerbossen en hooglanden maar bezocht ook een ‘digital detox’ spa in Duitsland, waar je kunstmatig van de digitale wereld bent afgeschermd.
Als contrast maakte ze portretten van mensen in de metro, gekluisterd aan hun telefoon.

Het is een confrontatie met onze smartphoneverslaving enerzijds, maar ook met onze behoefte of zelfs noodzaak aan mentale rust anderzijds.

Dus. Je bent een digitaal dier en belandt in een ‘white spot’. Wat doe je?

‘White spots’ als inspiratiebron

Lennard Jasper, boswachter op de Noord Veluwe, weet er alles van. Als boswachter is de natuur regelmatig je kantoor. Telefoontjes, mailtjes en zelfs een leuke of informatieve tweet zijn zo digitaal afgehandeld. Meestal dan. Want midden in Lennards werkgebied ligt het Speulder- en Sprielderbos en daar, op het hoogste punt, ligt een van de grootste ‘white spots’ van de Veluwe. In het filmpje ‘Je werkplek als ‘white spot’ | Get unwired, get inspired’ dat SOON media maakte voor het Nederlands Fotomuseum, vertelt hij wat dit voor hem betekent.

‘Je lijf rust gunnen, rust geven en je zintuigen open zetten voor de natuur, want de natuur is de grootste inspiratiebron die we hebben’
(LJ).

Kortom: het ‘einde van de wereld’ als begin.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog