www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Ontwerp nieuw wildkijkscherm Hoog Buurlo klaar

8 oktober 2018 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe
Impressie van de nieuwe wildobservatieplaatse bij Hoog Buurlo

Impressie van de nieuwe wildobservatieplaats bij Hoog Buurlo

Op de Veluwe wil je wild spotten. Dat kan zomaar ‘los in het bos’ (natuurlijk vanaf de paden ?), tijdens speciale wildexcursies maar ook op vrij toegankelijke wildobservatieplaatsen vanachter een wildkijkscherm. En over dat laatste gaat het vandaag, want hier voor je zie je het ontwerp voor de nieuwe wildobservatieplaats bij Hoog Buurlo.

De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan een ontwerp en de bijbehorende financiën. De komende maanden worden gebruikt om de benodigde natuurtoets en vergunningsaanvraag af te ronden. Als die laatste puntjes op de i staan, hopen we begin februari 2019 te starten met de bouw.

Waarom een nieuw wildkijkscherm?

Een wildobservatieplaats is een locatie waar bezoekers vanachter een wildkijkscherm kunnen genieten van het Veluwse wild. Het huidige wildkijkscherm aan de Alverschotenseweg is een populaire plek om wild te spotten. Onder andere zwijnen en herten laten zich hier vaak zien. Door het scherm storen ze zich niet aan bezoekers en je kan de dieren dan ook goed bekijken. Dit levert dan ook regelmatig bijzondere momenten op. Zo filmde Ria Langevoort tijdens de bronstperiode deze krachtmeting tussen twee edelherten.

Helaas kan deze plek de hoeveelheid bezoekers niet meer aan en is het in de huidige staat niet goed toegankelijk voor minder validen. Om de beleving van zelf wild spotten ook in de toekomst aan iedereen te kunnen bieden, is een nieuw wildkijkscherm nodig.

Het ontwerp

De nieuwe wildobservatieplaats wordt gebouwd met de materialen hout en beton en zal, zoals je ziet op de tekening, ook rolstoeltoegankelijk zijn. Ook goed zichtbaar zijn de zowel rechte als schuine kijkgleuven. Zo kan iedereen de ideale kijkhoogte opzoeken.

Het beton zal in verschillende kleurlagen worden gestort. Op deze manier willen we het opvallend gelaagde bodemprofiel van de Veluwe, het podzolprofiel, bovengronds zichtbaar maken. Daarmee leggen we met de wildobservatieplaats een link met bodem en geologie en krijgt het scherm een bijzonder uiterlijk.

Crowdfunding

Via het Buitenfonds ben ik in december 2017 gestart met een crowdfundingsactie om geld in te zamelen voor deze wildkijkplek. Inmiddels is het minimale streefbedrag van € 10.000,- opgehaald en daar ben ik ontzettend bij mee. Het Buitenfonds is een onafhankelijke stichting die fondsen werft voor projecten in onze natuur waarvoor Staatsbosbeheer geen financiering heeft. Doneren kan nog steeds via deze link.

Met dank aan

Veluws Ontwerpburo uit Ermelo dat samen met ons de afgelopen maanden hard werkte aan een ontwerp.
Deze wildkijkplek komt tot stand door financiële bijdragen van gemeente Apeldoorn, Toeristisch Platform Apeldoorn, Provincie Gelderland en donaties van particulieren en bedrijven.

reageren

geef een reactie

 • Herman Linde
  8 oktober 2018 om 13:26

  Bravo met dit geweldige initiatief en ontwerp. Veel succes met de realisatie . . . .ik ben benieuwd!
  Hartelijke groet,
  Herman

  • Rob Versteeg
   8 oktober 2018 om 14:43

   Goh Herman, ik begreep dat er vanachter dit scherm ook al een wolf is gespot. Had jij je dit ooit kunnen voorstellen?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog