www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

De roep van de Veluwe. Een bronstvlog.

11 oktober 2018 Janske Blijleven in Veluwe

Natuurvlogger Youri ging mee met een ochtendbronstexcursie. En dat betekent: vroeg opstaan om, samen met de gidsen van Staatsbosbeheer, nog voor zonsopkomst op pad te gaan.

Het is een overweldigende ervaring, burlende edelherten. Maar in het donker met alleen licht van de maan en wat sterren… adembenemend.
Dus: geluid aan en genieten maar!

Zelf op pad

Voor dit jaar is de edelhertenbronst voorbij, volgend jaar begint het spektakel opnieuw!
Hou onze website in de gaten als je ook eens mee wilt met zo’n luisterexcursie, vanaf half augustus komen de nieuwe data online.
Je kan ook zelf bij een wildkijkscherm gaan kijken, wie weet wat je daar nog ziet!

Je bent in onze gebieden welkom tussen zonsopkomst en zonsondergang. Wil je de Veluwe bij nacht beleven? Kijk dan vooral eens bij onze activiteiten. Wie weet val je wel voor een mystieke Vollemaanwandeling of ga je mee op zoek naar bosuilen.

 

 

reageren

geef een reactie

  • Yvonne Arentzen
    12 oktober 2018 om 10:36

    ‘Je bent in onze gebieden welkom tussen zonsopkomst en zonsondergang’, tenzij je je portemonnee trekt voor een (bronst)excursie in het donker (m.a.w. voor zonsopkomst!). Kennelijk ontgaat het natuurorganisaties nog steeds, dat dieren door toedoen van de mens schuw zijn en voornamelijk ’s nachts “naar buiten komen”. Laat men vooral nachtexcursies organiseren, bruiloften mogelijk maken middenin het bos etc.etc. Dan blijft het wild in elk geval ‘lekker’ schuw en kunnen we ons beklagen over het feit, dat we zelden of nooit overdag wild te zien krijgen of dat het wild zich opsluit in terreingedeelten (hoge concentratie wild ter plaatse en daardoor [meer] schade aan bomen, dus reactie: wildstand te hoog, afschot, nog meer schuwheid = vicieuze cirkel). In dit filmpje – en ook wel in safarifilmpjes van andere terreinbeheerders – is te zien, dat de excursiedeelnemers niet eens echt bij elkaar in een groep blijven. Waaieren deelnemers (te) ver uit, zorgt dit nog eens extra lang voor mensengeur (= gevaar) voor dieren. Ik erger me intussen groen en geel aan zulke evenementen. Geef de dieren ’s nachts ten minste rust. Overdag is het al zo druk in de natuur. Filmpjes als dit en excursies ‘bij nacht en ontij’ wekken bij het grote publiek de indruk, dat het geen kwaad kan ’s nachts de natuur in te trekken. Zoiets moet je als beheerder niet willen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog