www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Lichtjes op een donkere winteravond

26 december 2018 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe
lantaarntjes met een kaarsje verlichten het bospad. Foto Hadewych Roelofsen

Foto Hadewych Roelofsen

Het bosgebied op de Keijenberg, waar in het donker normaal gesproken alleen de kabouters van het kabouterpad de aanwezige mensachtigen zijn, is het toneel van de lichtjeswandeling in het Renkums Beekdal. Lantaarntjes met kaarsjes verlichten de route door het bos en leiden de wandelaars langs dikke beuken, ritselende bladeren en de kabbelende beek.

Uitzonderlijke avond

Elk jaar is het weer bijzonder om in het donker door het bos te lopen waar je normaal gesproken niet mag zijn na zonsondergang. Eén keer in het jaar maken we echter een uitzondering, juist om te beleven hoe het bos dan is in de donkerste dagen van het jaar.
Het bos voelt anders in het donker. Het ruikt ook anders. Er lijkt een soort afwachtendheid te zijn, en grote rust.

Nachtleven

Maar niet alles is wat het lijkt. ‘s Nachts zijn allerlei dieren juist actief. Vossen gaan op jacht en kunnen uitstekend zien in het donker. Ook de bosuil met zijn kenmerkende spookachtige roep gaat op jacht naar muizen en ander eetbaars. Inderdaad, de muizen zijn dus ook actief, net als reeën.
En juist omdat mensen tijdens het donker afwezig zijn, komen deze en andere dieren makkelijker uit hun schuilgelegenheid op zoek naar voedsel, om te paren of hun territorium te bevechten.

Gekke mensen

Tijdens de lichtjeswandeling zullen we hier echter niks van merken. De dieren gaan een stukje verderop waar het rustig is en komen later, wanneer die gekke mensen weer weg zijn, alsnog tevoorschijn. Zolang we dit niet te vaak doen kan het prima en hebben de mensen een super ervaring waarbij ze juist waardering krijgen voor het gebied.

Fijne feestdagen en tot volgend jaar!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog