www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Het broedseizoen van start

19 maart 2019 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe
Jonge bosuilen gluren uit hun nestholte

Jonge bosuilen

Het is nog een heel karwei, dat broedseizoen. Eerst moet je als vogel dus een goede plek vinden waar je je nest kan bouwen. Het liefst is dat een plek waar je je goed kunt verschuilen tegen roofdieren of ander gevaar. Maar ook een plek waar je voldoende voedsel kunt vinden voor je jongen. En dat hangt allemaal weer samen met wat voor een vogel je bent.

Ontdek je plekje

Een heel aantal vogels broedt in holen. Holle bomen meestal, maar een vogelhuisje kan ook. De holte moet wel geschikt zijn. Niet te groot, te diep of te ondiep. Het toegangsgat, of vlieggat, groot genoeg maar ook weer niet zo groot dat er vijanden in kunnen komen. Ook wil je niet dat het inregent of dat de zon er de hele dag op staat te branden.
Nee, dan kun je misschien toch beter zelf je nestje bouwen, in de klimop of hulst. Of gewoon boven in een boom.
Dan moet je dus wel weer allemaal takjes verzamelen of strootjes, en dan wat mos, haren of veren om het lekker zacht te maken.
Maar als je echt makkelijk wil doen, maak je gewoon je nest op de grond. Kuiltje in het gras, klaar. Als je eieren maar schutkleuren hebben, komt dat best wel goed.

Haviknest boven in een elzenboom
Haviknest

Plek gevonden, en dan?

Dan uit volle borst roepen of zingen om te laten weten dat jij daar je plek hebt gevonden en dat de andere mannetjes weg moeten blijven en de vrouwtjes welkom zijn. Vervolgens -baltsen- ofwel: dansjes, nekbuigingen, om elkaar heen vliegen, koeren, roepen et cetera om elkaar te verleiden tot de paring kan beginnen.
En dan begint het echte werk. Eitjes leggen en broeden.

Als na zoveel weken het jonge grut eindelijk is uitgekomen, begint het zorgen. Sommige kuikens zijn echt hulpeloos en moeten wekenlang gevoerd worden terwijl anderen direct het nest uit wandelen (ook weer handig met zo’n nest op de grond!) en zelf opzoek gaan naar eten. Wel achter moeders aan, dat wel, want van haar moeten ze het leren. Ook moeten ze nog behoed worden voor gevaren want een jong kuikentje staat op het menu van vele roofdieren. En dan kunnen ze nog uit het nest vallen, verdrinken, uitgemaaid worden of gewoon verhongeren omdat je nu eenmaal de kleinste van het nest bent.

Grauwe gans met kuikens (pullen)
Grauwe gans met pulletjes

Het feest kan beginnen!

Nee, dat broedseizoen valt niet mee. Laten we met zijn allen een beetje rekening houden met die zwoegende oudervogels en hun opgroeiende grut. Maar het is wel mooi om te zien en te horen. De vrolijk fluitende vogels, straks de jonge vogels die uitvliegen en dan observeren hoe ze voedsel leren zoeken van hun ouders.

Mensen, het broedseizoen is begonnen!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog