www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

He lekker, het regent weer! Zijn de Renkumse wandelpaden regenproof?

19 augustus 2019 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

Heuveltje en watergat met de loop van het stroompje water ernaartoe.

Had je verwacht nog eens blij te zijn met regenbuien? Een paar jaar geleden was ik nog verontwaardigd wanneer de hoeveelheid regen de paden weer blubberig maakte. Er waren verschillende lichtjeswandelingen die glibberend door de blubber gelopen werden. Het hoort er natuurlijk bij in de natuur, maar soms wil je ook gewoon kunnen wandelen zonder je regenlaarzen.

Op plekken waar veel bezoekers komen, heb ik dan ook een aantal maatregelen genomen om te zorgen dat er minder water op het pad blijft staan en de paden dus langer droog blijven. Er zijn heuveltjes gemaakt om het water een kant op te geleiden en kuilen om overtollig water in op te vangen.

Het wandelgebied bij het informatiecentrum in Renkum is afgelopen voorjaar afgerond. Dan wil je natuurlijk ook zien of het allemaal werkt zoals je het bedacht hebt. Maar nee, we kregen een warm en droog voorjaar dat naadloos overging in weer een droge zomer. Die enkele bui deed niks voor de natuur, en zeker niet voor de paden.

Maar nu regent het weer meer. De temperatuur is nog steeds rond de 20 graden, dus de buien zijn lekker verfrissend. En het regent ook meer door, dus de grond kan weer voltrekken met water. Alles is groen, behalve de heide dan want die staat juist paars te bloeien. Die heeft dus ook niet te veel te lijden gehad van de droge zomers. De natuur is sterker dan je denkt.

De heide bloeit weer!

Ruimte voor water en wandelaars

Kleine stroompjes ontstaan, en waar ze eerder het pad uitsleten worden ze nu door kleine heuveltjes afgebogen naar de zijkant van het pad, zo een watergat of het bos in. Nu kunnen we de effecten van de maatregelen zien!

Laat het maar lekker regenen, de plantjes en dieren zijn dorstig, de paden zijn in orde en wij doen onze regenjassen en laarzen wel aan!

reageren

geef een reactie

 • Jan van de Bovenkamp
  19 augustus 2019 om 19:40

  Fijn dat het weer goed gaat in de bossen, helaas kan ik met mijn scootmobiel
  niet overal rijden. hartelijke groet.

 • Ada de Vogel
  19 augustus 2019 om 18:53

  Ik heb de heide zondag van dichtbij gezien, prachtig. Vraag mij alleen af of de kleur paars nog mooier moet worden.

 • stuffie
  19 augustus 2019 om 17:54

  Laat maar regenen hoor, ik vind het wel lekker. Met de wandelschoenen lekker sop sop door de blubber…

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog