www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Het Bennekomse bos krijgt nieuwe bomen

20 november 2019 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

“Goedendag boswachter, onze firma bestaat dit jaar 170 jaar en wij zouden graag in dat kader 170 bomen planten. Of nee doe maar 510. Voor elk van onze vestigingen 170. Kan dat?”

Kijk, dat zijn leuke vragen. Natuurlijk weten wij wel een plek waar we graag jonge boompjes aanplanten.

Jubileum

De firma Vileda wil graag de boompjes doneren als herinnering aan hun jubileum van 170 jaar. Een prachtig doel en een mooi gebaar om de bossen in Nederland een warm hart toe te dragen. Via het Buitenfonds is het mogelijk om donaties te doen voor projecten bij Staatsbosbeheer.
Vijfentwintig medewerkers van Vileda komen op de plantdag helpen om de boompjes in de grond te krijgen. Ze willen graag zelf met hun voeten in de aarde. Voorwaarde was wel dat wij zeggen waar de boompjes komen en welke soorten er geplant worden.

Samen met de boswachter de door jou gedoneerde bomen planten

Bos blijft bos

In het Bennekomse bos zijn de afgelopen winters een aantal verjongingsgaten gemaakt. De bomen die hier verdwenen zijn, willen we graag vervangen door jong spul. Bos moet immers bos blijven. Door aan te planten hebben we controle over welke soorten hier het toekomstige bos gaan vormen.
We hebben gekozen voor fladderiep, kleinbladige linde en esdoorn. Deze bomen beschikken over blad dat goed verteert en zo de bosbodem verbetert. Bovendien zorgt de variatie aan soorten voor meer biodiversiteit, oftewel, er komen meer soorten insecten en paddenstoelen en daardoor ook weer vogels en andere dieren.
Nog een voordeel is dat het bos stabieler wordt met verschillende soorten en minder bevattelijk is voor ziektes en plagen.

Een goeie start

We hebben de bodem van de te planten plekken eerst losgewoeld met een machine. Dit zorgt voor een goede doorwortelbare groeiplek van de jonge boompjes. Ook gaat het planten hierdoor gemakkelijker.
De jonge boompjes worden zonder boompaal geplant. Omdat we niet machinaal planten maar gewoon met mens en steekschop komen de bomen ook niet automatisch in rijtjes te staan. Dit geeft een veel natuurlijker gevoel aan het jonge bos.

Bos blijft bos

Buitenfonds

Dankzij het Buitenfonds is het mogelijk dat bedrijven doneren voor het planten van nieuwe bomen. Voor het realiseren van toekomstbestendig bos met veel menging van boomsoorten zijn deze samenwerkingen heel welkom. Zo kunnen we nog beter werken aan een aantrekkelijk bos voor bezoekers en een gevarieerde leefomgeving voor plant en dier met bomen voor toekomstige generaties. Meer informatie kan je vinden op de website van het Buitenfonds.

En 26 november gaan we samen met Vileda aan de slag. Op naar nieuw jong bos!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog