www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Asfalt weg uit natuurgebied Caitwickerzand

19 november 2020 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe
paden zonder asfalt

Staatsbosbeheer gaat komende winter de oude asfaltpaden en –parkeerplaats verwijderen uit het natuurgebied Caitwickerzand binnen de gemeente Apeldoorn. De gemeente is hiervan op de hoogte. Met het in gebruik nemen van de twee natuurbruggen over de N302 en N344 heeft dit gebied een andere rol gekregen. Het is van recreatief medegebruik veranderd in rustgebied voor de wilde dieren, die van noord naar zuid trekken over de Veluwe.

De paden en parkeerplaats zijn aangelegd in de jaren zestig en ondertussen oud en versleten. In die tijd had de recreant ook hele andere wensen dan in de huidige tijd. De afgelopen jaren zijn er in de omgeving nieuwe parkeerplaatsen en hondenlosloopgebieden aangelegd. Zo kunnen hondenbezitters nu onder andere terecht in het hondenlosloopgebied Kootwijkerduin aan de Nieuw Milligenseweg ten zuiden van de A1. Bekijk voor meer informatie onze Hondenfolder Staatsbosbeheer Veluwe Midden

In totaal ligt er bijna 3 km aan asfaltpad dat straks wordt weggehaald. Het verwijderen van deze hoeveelheid asfalt gaat ongeveer 6 weken duren. Door het plaatsen van de rasters, die onderdeel zijn van de aanleg van de natuurbrug, is een deel van het gebied nu al minder toegankelijk. In de toekomst kunnen wandelaars en fietsers het gebied wel blijven gebruiken. Op een enkele plek zal een route worden aangepast of omgeleid.

Voor mindervaliden is er op ’t Leesten in Ugchelen een route aangelegd. Bovendien komt er voor deze groep recreanten nog een pad binnen het hondenlosloopgebied bij Harskamp. Staatsbosbeheer bekijkt samen met een belangengroep voor mindervalide hoe we het best invullingen kunnen geven aan deze plannen.

toegankelijkheid
Foto: Merlijn Spenkelink

Ruimte voor de dieren

De twee natuurbruggen zijn inmiddels helemaal klaar en op 5 oktober officieel geopend. Aan de sporen kunnen we zien dat wilde zwijnen en vossen deze weg al hebben gevonden. Deze ecoducten zijn bedoeld voor grote en kleine dieren, als edelherten en zandloopkevers. Zelfs vlinders gebruiken deze natuurbruggen graag om een drukke weg over te vliegen. Zo verbinden deze natuurbruggen verschillende leefgebieden met elkaar. Verbindingen maken is voor het voortbestaan van allerlei dieren enorm belangrijk. Ze kunnen makkelijker partners vinden en genen uitwisselen. Het maakt de natuur robuuster en veerkrachtiger.

reageren

geef een reactie

 • Lex Brouwer
  27 april 2021 om 10:10

  Beste Heer Jansen, het valt mij op dat u in uw reactie naar Gerdien (dagrecreatie) en naar Marjon (rolstoeltoegankelijkheid met huisdier) alternatieven aandraagt die op grote afstand zijn. Dit kan niet dr bedoeling zijn voor Staatsbosbeheer. Recreanten hebben behoefte aan recreatie gebieden in de directe omgeving. En niet eerst met de auto een flink stuk moeten rijden. Het beleid is erop gericht om recreatie zoveel mogelijk tegen te gaan. Dat is erg jammer van een bosgebied dat wij als burgers in eigendom en dus ook in beheer hebben. Ik stem in ieder geval tegen!

  • l.jansen@staatsbosbeheer.nl
   11 mei 2021 om 17:14

   Beste Meneer Brouwer,

   Dank voor uw reactie op ons blog. Het klopt dat onze alternatieve wat verder weg liggen. Helaas is Staatsbosbeheer niet in de positie om op elke plek in mijn gebied dergelijke voorzieningen aan te leggen. Weet dat ik het liefst alles zo goed mogelijk over mijn gebied zou willen verdelen en dergelijke voorzieningen op meer dan 1 a 2 plekken bereikbaar zou willen maken voor deze doelgroep.
   U begrijpt vast dat met een budgets dat 60 procent minder is geworden de afgelopen jaren ook wij lastig keuzes moeten maken.
   Als u zich beter in mijn gebied en mijn werk zou verdiepen wordt het u duidelijk dat Staatsbosbeheer het beleven van onze terreinen hoog in het vaandel heeft staan en ons beleid er niet op is gericht recreatie tegen te gaan. Ik nodig u van harte uit eens langs te komen.

   Met vriendelijke groet,

   Laurens Jansen Boswachter Staatsbosbeheer.

 • Gerdien
  28 maart 2021 om 16:17

  Hallo
  Het gebied kan denk niet meer gebruikt worden om bijv een tent op te zetten voor 1 dag? Om een nieuwe tent uit te proberen bijvoorbeeld. Of is het gebied via de Hennepstede nog wel met de auto bereikbaar?

  • l.jansen@staatsbosbeheer.nl
   29 maart 2021 om 08:44

   Beste Gerdien,
   Het gebied is helaas niet meer met de auto bereikbaar.
   Mocht je een nieuwe tent willen opzetten dan is dat nog wel mogelijk in ons recreatie terrein in het zandenbos bij Nunspeet.

 • Joop
  4 februari 2021 om 12:18

  Mijn vrouw en ik komen al jaren vaak in dit mooie gebied. Vooral fietsen doen we daar veel. Dat omvat meestal het gebied rond Kootwijk, Apeldoorn, Garderen, Stroe, Harskamp.
  Vraag 1; kunnen we ook met de fiets door de klapdeur (aan de kant van waar de ijsboer stond)? Dit bespaart ons een aantal kilometers omrijden. Vraag 2 ; Het fietsverkeer door dit gebied wordt omgeleid via de Hennepstede. Het fietspad aldaar heeft echter zijn beste tijd gehad. Wordt dit nog opgeknapt ?

  • l.jansen@staatsbosbeheer.nl
   4 februari 2021 om 13:52

   Beste Joop,

   Het Caitwickerzand is een erg mooi gebied, fijn dat u ervan geniet.
   Het klaphek ter hoogte van Bob’s ijs blijft jaar rond geopend. Maar achter het hek een stuk van het asfalt fietspad gesaneerd. De doorgaande verbinding is vanaf nu via de Amersfoortseweg en de Hennepstede. We zijn gestart met het opknappen van dit fietspad op grond van Staatsbosbeheer. Helaas was het zo nat dat we de werkzaamheden nu even hebben stilgelegd. Bij goed weer brengen we een nieuwe toplaag van halfverharding op het fietspad aan en kan deze weer vele jaren mee.

   Met vriendelijke groet,

   Laurens Jansen

 • Piet Jasperse
  16 januari 2021 om 15:30

  Vervalt hierdoor de parkeerplaats en toegang bij Bob’s ijs helemaal? Dat zou voor wandelaars erg jammer zijn, er start daar bijv een hele mooie route van IVN die we nu al een paar keer vanuit dat punt gelopen hebben. Begrip voor de natuur hoor, maar heb het idee dat we als wandelaars een beetje in de knel gaan komen, en wellicht over een paar jaar alleen nog de platgetreden paden in randgebieden mogen delen met mountainbikers, paarden en huifkarren.

  • l.jansen@staatsbosbeheer.nl
   19 januari 2021 om 10:11

   Geachte heer Jasperse,

   De kleine parkeerplaats bij Bob’s ijs vervalt inderdaad. Wel zijn er door de Provincie Gelderland een aantal nieuwe parkeerplaatsen gerealiseerd. Het gebied blijft wel toegankelijk voor wandelaars doormiddel van een klappoort en ook de lange afstandsroute die hier de Provinciale weg kruist blijft toegankelijk.
   Op relatief korte afstand ligt de parkeerplaats Kootwijk aan de Nieuw Milligenseweg en de parkeerplaats Kootwijkerveen een de Grevenhout. Dit zijn allebei mooie startpunten voor een wandeling.

   Groet,

   Laurens Jansen
   Boswachter Staatsbosbeheer.

  • Joop van Bohemen
   26 april 2021 om 08:36

   U schrijft, dat de parkeerplaats bij Bob’s ijs vervalt. Er wordt echter nog wel volop geparkeerd. Zelfs langs het fietspad richting Kootwijk. Dat lijkt me toch niet de bedoeling ! Dat kan ongelukken veroorzaken.

  • l.jansen@staatsbosbeheer.nl
   11 mei 2021 om 17:04

   Beste Joop van Bohemen, dank voor uw bericht. Wij hebben dit ook geconstateerd en melding gemaakt bij de Provincie Gelderland.

 • Marjon
  6 januari 2021 om 17:02

  Zo jammer dat dit pad verdwijnt. In de wijde omgeving het enige pad dat echt rolstoel toegankelijk is en waar honden ook los mogen. De genoemde alternatieven zijn dat dus niet echt want of de honden mogen niet los of het pad is niet echt toegankelijk of maar heel kort. Echt eeuwig zonde en weer een stukje zelfstandigheid dat ik in moet leveren…

  • Boswachter Laurens Jansen
   12 januari 2021 om 09:31

   Beste Marjon,

   Natuurlijk hebben we er begrip voor dat een aantal gebruikers het jammer vindt dat dit pad verdwijnt.
   Recent is opdracht gegeven aan een aannemer voor de aanleg van een mindervalide pad in ons hondenlosloopgebied bij Harskamp. We werken dus aan een mooi alternatief. We zijn ons er van bewust dat dit gebied voor de een dichtbij is en dat de ander hierdoor wat verder zal moeten rijden.
   Voor de uitwerking van dit nieuwe pad hebben we contact met een belangengroep en een aantal individuele gebruikers die met ons mee denken.
   Ik hoop dat u straks veel plezier zal hebben in ons hondenlosloopgebied Harskamp.

   Met vriendelijke groet,

   Laurens Jansen Boswachter publiek.

  • Marjon
   14 januari 2021 om 17:51

   Dank voor je uitgebreide reactie boswachter Laurens.

   Helaas is Harskamp vanuit Apeldoorn niet echt een alternatief vanwege de afstand. Het moet toch mogelijk zijn dat er in de buurt van zo’n grote stad als Apeldoorn een mindervalide pad met lengte in een honden losloop gebied komt?!

  • Boswachter Laurens Jansen
   12 januari 2021 om 09:35

   Beste Willem de Wandelaar,

   Dank voor je weergave van deze route. Helaas nemen we op korte termijn afscheid van dit pad. Ik nodig je graag uit op een later moment ook ons nieuwe mindervalide pad te bezoeken in ons Hondenlosloopgebied Harskamp. Hoop dat je daar weer een mooi verslag van kan maken.

   Met vriendelijke groet,

   Laurens Jansen

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog