www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Renovatie vlonderpad Renkums Beekdal

28 januari 2021 Boswachter Silvia Blom in Veluwe

Update: de werkzaamheden zijn door de sneeuw en ijs uitgesteld tot en met maandag 22 februari. De werkzaamheden duren tenminste tot en met vrijdag 19 maart. Het huidige vlonderpad is na 10 jaar aan vervanging toe. Samen met Hooijer Renkum en Binnenwerk wordt de renovatie uitgevoerd.

Alweer tien jaar geleden werd het huidige vlonderpad geplaatst, daarvoor was het een smal schelpenpaadje. De stroming van het grondwater door het beekdal werd  door dit pad beperkt. Om dit te verbeteren en om de oversteek te behouden werd een vlonderpad aangelegd.

De vochtige omstandigheden in het beekdal hebben veel invloed op het hout van het pad. Tijdens onze jaarlijkse inspectie constateerden we dan ook dat er veel planken aan vervanging toe zijn. Om meer inzicht te krijgen in de conditie van het volledige vlonderpad is er ook een inspectie uitgevoerd door Hooijer Renkum. De gezamenlijke conclusie was dat het vlonderpad toe was aan vervanging.

De voorbereidingen

Een vlonderpad vervang je niet zo even snel daar komt veel meer bij kijken. Allereerst wat moet er allemaal vervangen worden? Het onderframe waar de planken op gemonteerd zijn is nog in goede staat en kan blijven staan. Dit geeft al een indicatie in de werkzaamheden maar ook de kosten voor de renovatie. Toen 10 jaar geleden het vlonderpad is aangelegd zijn de planken in modules van 2 meter aangeleverd (kant en klare delen). Dit maakt het vervangen van individuele planken lastig wanneer er schade is. Daarom is er nu voor gekozen om de planken direct op het frame te monteren. Om te zorgen dat het vocht minder invloed heeft op het hout,  worden er ringen gebruikt bij het monteren van de planken. Hierdoor komen ze van het frame af en kan de lucht er langs.

Naast materiaal en uitvoering is ook gekeken naar het wanneer en hoe. Het vervangen van het vlonderpad moet buiten het broedseizoen plaatsvinden, maar ook met zo min mogelijk (grote)machines. We willen zo min mogelijk verstoring in het beekdal hebben. Ook aan de bosuil, die in een van de bomen naast het vlonderpad woont, is gedacht.

Inmiddels zijn we een heel aantal weken verder en alle voorbereidingen zijn klaar, ook al het materiaal is geleverd. Dit betekent dat we klaar zijn om te starten met de renovatie.

Planning

Maandag 8 februari wordt er gestart met de werkzaamheden en duren waarschijnlijk een maand. Het vlonderpad wordt tijdelijk met hekken afgezet dit voor de veiligheid van de mensen die er werken maar ook die van wandelaar. Op de hekken hangen posters met uitleg over een alternatieve wandelroute. Zoals te zien op de afbeeldingen hieronder wordt het klompenpad als alternatief aangewezen. Zonder vertragingen is iedereen na 5 maart weer welkom om het vlonderpad te bewandelen en te genieten van het prachtige beekdal.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog