www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Bronstspotter moet wildkijkscherm Hoog Buurlo ook in 2021 reserveren

31 augustus 2021 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Bezoekers van de edelhertenbronst bij het wildkijkscherm Hoog Buurlo moeten net als vorig jaar hun bezoek vooraf reserveren. Gezien de drukte bij de populaire wildkijkplek aan de Alverschotenseweg en de coronaregels hebben we ook dit jaar voor deze oplossing gekozen. Reserveren van een kijkmoment moet vanaf vrijdag 10 september tot en met woensdag 6 oktober. De verplichting om te reserveren geldt alleen voor de avond tussen 17:00 en 20:15 uur. Elk kwartier kan er een groepje van maximaal 20 bezoekers achter het wildkijkscherm plaatsnemen om te genieten van de bronst.

Afsluiten voor publiek

De wildobservatieplaats Hoog Buurlo is een erg gewilde plek om van de edelhertenbronst te genieten, maar 1,5 meter afstand houden is hier met grote groepen lastig. Afsluiten lag daarom voor de hand. In overleg met instanties hebben we toch besloten dit niet te doen en te gaan werken met een reserveringssysteem. Daarmee kunnen de bezoekers gestroomlijnd worden en blijft dit bijzondere moment in het leven van het edelhert voor iedereen te beleven. Vanaf vandaag kan worden gereserveerd via de website van Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer vraagt voor een bezoek aan het kijkscherm een bijdrage van 1,50 euro per volwassene en kinderen betalen 1 euro. Met deze bijdrage wordt de huur van verkeersborden, afzetmaterialen en de inhuur van een extern bedrijf voor de begeleiding bekostigd. Door een bijdrage te vragen kan Staatsbosbeheer deze openstelling realiseren en de bronstbeleving toch mogelijk maken in coronatijd. We hopen heel erg dat we in 2022 de wildobservatieplaats weer vrij toegankelijk is.

Wildobservatieplaats

Een wildobservatieplaats is een locatie waar bezoekers vanachter een wildkijkscherm kunnen genieten van het Veluwse wild. Bezoekers kunnen hier de wilde dieren spotten in hun eigen leefgebied. Door het scherm storen de dieren zich niet aan de bezoekers. Het huidige wildkijkscherm aan de Alverschotenseweg is een populaire locatie omdat het wild zich hier vaak laat zien.

Nieuw wildkijkscherm

De afgelopen jaren hebben we plannen ontwikkeld voor een nieuw wildkijkscherm. De bouwvergunning is binnen en de middelen voor de bouw zijn bijeengebracht door bijdrage van gemeente, provincie en een crowfundingsactie. Dit budget staat nog steeds gereserveerd voor het project. Helaas is het door de stikstofcrisis nog steeds niet mogelijk geweest om te starten met de aanleg. Op dit moment wordt via een andere weg bekeken of we de bouw kunnen realiseren. We zijn onze bezoekers erg dankbaar voor de donaties en hun geduld.

 

reageren

geef een reactie

  • Pim Willems
    26 september 2021 om 16:22

    SBB misbruikt corona om mensen geld uit de zak te kloppen. €1,50 pp voor een kwartier…..schande want alle SBB mensen die er staan zijn vrijwilligers.
    Zelfs mensen die doneerden voor het scherm dat er zou komen moeten betalen.
    Wat heeft die €1,50 met corona te maken?
    Ik heb SBB dezelfde vraag gesteld en uiteraard geen antwoord gekregen. De vraag ligt nu bij diverse kamerfracties.

    • Boswachter Laurens Jansen
      27 september 2021 om 11:27

      Beste Pim Willems

      Dank voor uw bericht. Ik en mijn team zouden het zeer waarderen als u de volgende keer gewoon een vraag stelt dan kunnen we u uitleggen wat de reden is van de manier van openstellen van de wildobservatieplaats bij Hoog Buurlo. We leggen het namelijk graag uit en snappen ook dat niet iedereen het met onze keuzes eens zal zijn. Maar elkaar op een normale manier aanspreken is volgens mij waar het wel mee begint.

      Nu kom ik graag terug op uw vraag. Staatsbosbeheer heeft vanwege de toen geldende coronamaatregelen gekozen voor een openstelling waarbij mensen een tijdslot moeten reserveren oM het kijkscherm te bezoeken.

      Vorige jaar was Staatsbosbeheer een van de weinige natuurorganisaties die door deze aanpassing toch een stukje bronstbeleving mogelijk heeft weten te maken. We waren hier toen best trots op. De makkelijkste weg was namelijk geweest om het scherm geheel af te sluiten voor publiek, we hebben daar toen niet voor gekozen.

      Ook dit jaar moeten onze bezoekers een plekje reserveren. Toen bekend werd dat op 25 september de 1,5 meter niet meer verplicht was maar over ging op een dringend advies hebben we overwogen ook deze manier van openstelling los te laten. Uiteindelijk hebben we hier niet voor gekozen.

      Veel mensen hadden namelijk al een plekje geboekt en onze vrijwilliger te plaatsen hebben aangegeven deze manier van openstellen in deze tijd ook prettig te vinden. De veiligheid van onze mensen ter plaatsen is dan ook een belangrijke reden geweest om ook de laatste 10 dagen van de openstelling deze vorm vast te houden.

      Ik kan uw melden dat de inkomsten niet voldoende zijn om de kosten van de huur van verkeersmiddelen en de extern ingehuurd gastheer/verkeersregelaar te bekostigen.

      Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

      Met vriendelijke groet,

      Laurens Jansen Boswachter Staatsbosbeheer Veluwe

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog