www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Bronstspotter moet wildkijkscherm Hoog Buurlo ook in 2021 reserveren

31 augustus 2021 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Bezoekers van de edelhertenbronst bij het wildkijkscherm Hoog Buurlo moeten net als vorig jaar hun bezoek vooraf reserveren. Gezien de drukte bij de populaire wildkijkplek aan de Alverschotenseweg en de coronaregels hebben we ook dit jaar voor deze oplossing gekozen. Reserveren van een kijkmoment moet vanaf vrijdag 10 september tot en met woensdag 6 oktober. De verplichting om te reserveren geldt alleen voor de avond tussen 17:00 en 20:15 uur. Elk kwartier kan er een groepje van maximaal 20 bezoekers achter het wildkijkscherm plaatsnemen om te genieten van de bronst.

Afsluiten voor publiek

De wildobservatieplaats Hoog Buurlo is een erg gewilde plek om van de edelhertenbronst te genieten, maar 1,5 meter afstand houden is hier met grote groepen lastig. Afsluiten lag daarom voor de hand. In overleg met instanties hebben we toch besloten dit niet te doen en te gaan werken met een reserveringssysteem. Daarmee kunnen de bezoekers gestroomlijnd worden en blijft dit bijzondere moment in het leven van het edelhert voor iedereen te beleven. Vanaf vandaag kan worden gereserveerd via de website van Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer vraagt voor een bezoek aan het kijkscherm een bijdrage van 1,50 euro per volwassene en kinderen betalen 1 euro. Met deze bijdrage wordt de huur van verkeersborden, afzetmaterialen en de inhuur van een extern bedrijf voor de begeleiding bekostigd. Door een bijdrage te vragen kan Staatsbosbeheer deze openstelling realiseren en de bronstbeleving toch mogelijk maken in coronatijd. We hopen heel erg dat we in 2022 de wildobservatieplaats weer vrij toegankelijk is.

Wildobservatieplaats

Een wildobservatieplaats is een locatie waar bezoekers vanachter een wildkijkscherm kunnen genieten van het Veluwse wild. Bezoekers kunnen hier de wilde dieren spotten in hun eigen leefgebied. Door het scherm storen de dieren zich niet aan de bezoekers. Het huidige wildkijkscherm aan de Alverschotenseweg is een populaire locatie omdat het wild zich hier vaak laat zien.

Nieuw wildkijkscherm

De afgelopen jaren hebben we plannen ontwikkeld voor een nieuw wildkijkscherm. De bouwvergunning is binnen en de middelen voor de bouw zijn bijeengebracht door bijdrage van gemeente, provincie en een crowfundingsactie. Dit budget staat nog steeds gereserveerd voor het project. Helaas is het door de stikstofcrisis nog steeds niet mogelijk geweest om te starten met de aanleg. Op dit moment wordt via een andere weg bekeken of we de bouw kunnen realiseren. We zijn onze bezoekers erg dankbaar voor de donaties en hun geduld.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog