www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Schaapscheerdersdag Hoog Buurlo, eindelijk weer!

30 mei 2022 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Op Vaderdag, zondag 19 juni, organiseren we van 11:00 tot 16:00 uur weer de schaapscheerdersdag op Hoog Buurlo. Nadat door corona de schaapscheerdersdag twee jaar niet door kon gaan is iedereen dit jaar weer van harte welkom op Hoog Buurlo. De schapen worden traditioneel met de hand geknipt of met de tondeuse geschoren. Ook zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud, en er is een kleine Veluwse markt. De entree is gratis, maar voor deelname aan een aantal activiteiten vragen we een kleine bijdrage.

Schaapachtige activiteiten voor groot en klein

Voor kinderen is er van alles te beleven op de schaapscheerdersdag. Ze kunnen knutselen met wol en vilt, het vernieuwd blotevoetenpad lopen en een broodje bakken boven het vuur. Of actief meedoen met het schaapsherderparcours. Dit jaar zijn er ook voor de vaders en moeders stoere activiteiten te doen. Maak jij samen met je kind de hoogste stapel boomstamschijven? Of kan jij het beste strozak werpen? Wie weet verdien je een mooie privé-excursie met de boswachter voor het hele gezin. Kortom – genoeg te doen en te beleven rond de schaapskooi!

Naast de doorlopende activiteiten is er een programma met de boswachters en de herders. Rond 12u en 14u vertelt herder Wilfried over zijn beroep, zijn schapen en laat hij zien hoe hij zijn kudde hoedt. Ook zijn er meet en greets met de boswachters van Staatsbosbeheer. Nu is je kans om de vraag die je altijd al had, aan de boswachter te stellen.

Markt en horeca

Rond de schaapskooi is een marktje met schaap-gerelateerde producten en Veluwse streekproducten zoals schapenknuffels, wollen kleding, sieraden, schapenkaasjes, Veluwse bosbessenjam, Veluwse wildstoofpotjes, honing van de plaatselijke imker etc. Tijdens de dag kun je genieten van o.a. goede koffie, biologische sappen, broodjes worst, Italiaans ijs en vers gebakken stroopwafels.

Fris geknipt de zomer in

Een hoofdrol is er voor de schapen zelf. Alle 120 volwassen herkauwers worden, in bijzijn van ‘de visite’, met de hand geknipt. ‘Traditie’, vertelt hun herder Wilfried Buitink; ‘zo laten we het ambacht van vroeger zien.’ De 100 lammetjes die in ’t vroege voorjaar zijn geboren, gaan pas volgende zomer onder de schaar.

De herder doet een boekje open over z’n vak. Meest gestelde vraag: ‘Of ik nooit eenzaam ben, op die grote stille heide?’ Alleen is Wilfried nooit. ‘De dieren houden me gezelschap. De honden, de schapen, het buiten zijn. Daar kan geen kantoorbaan tegenop.’

Schapen worden geschoren op Hoog Buurlo. Foto van ca. 1920

Hoe wolven en schapen samenleven op de Midden Veluwe

Dit jaar besteden we ook extra aandacht aan de aanwezigheid van de wolf in ons gebied.
Hoe zorgen wij ervoor dat wolven en schapen zonder conflicten samen leven op de Midden Veluwe? Verschillende organisatie zoals Wolven in Nederland en Canine Efficiency kunnen je alles vertellen over de wolf en de inzet van kuddebeschermingshonden bij de schaapskudde van Hoog Buurlo.

Hoog Buurlo

Hoog Buurlo is een eeuwenoude nederzetting in het hart van de Veluwe en ademt de sfeer van vroeger. Twee schaapskooien en twee woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide kenmerken deze parel van de Veluwe.

Locatie: Schaapskooi Hoog Buurlo, Hoog Buurloseweg/Alverschotenseweg (ten zuiden van Apeldoorn)
Datum: zondag 19 juni 2022
Tijd: van 11.00 – 16.00 uur
Vervoer: kom liefst op de fiets
De entree is gratis, maar voor deelname aan een aantal activiteiten vragen we een kleine bijdrage. De Schaapscheerdersdag wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Gelderland.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog