www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Excursie: Hoe wolven en schapen naast elkaar leven op de Midden Veluwe

13 mei 2024 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Foto: Marielle van Uitert

Op de Midden Veluwe leeft sinds 2019 een wolvin. Later vestigde zich ook een mannetjes wolf in het gebied en in 2022 werden de eerste 4 wolvenwelpen geboren. Al vele jaren beheren schapen de heide en graslanden in dit gebied. Sinds de komst van de wolf heeft Staatsbosbeheer de manier van werken moeten aanpassen. Wandel mee over de Hoog Buurlose Heide en kom meer te weten over het beheer dat Staatsbosbeheer uitvoert sinds de komst van de wolf en natuurlijk over de wolf zelf.

Foto: Marielle van Uitert

Tijdens de 2,5 uur durende excursie word je meegenomen langs verschillende maatregelen, zoals wolfwerende rasters en kuddebeschermingshonden, die ingezet zijn om conflicten tussen de wolf en schapen  te voorkomen. Hierdoor is er een situatie ontstaan waarin de schapen en wolven naast elkaar kunnen leven in ons gebied. Tijdens de wandeling leer je ook meer over de wolf en de effecten van de wolf op de Veluwse natuur. Op de website van Staatsbosbeheer kan je je aanmelden voor deze excursie.

https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/wolven-en-schapen-hoog-buurlo

Foto: Marielle van Uitert
reageren

geef een reactie

  • Peter Werkhoven
    13 mei 2024 om 15:55

    De reactie op de wolf in midden Nederland is divers en voor velen is de wolf een overlast. Een grote organisatie als SBB ( en zo ook Natuurmonumenten) bepaalt haar mening in directie en stafoverleg en die mening geld dan als niet discutabel. Ik ken boswachters en beheerders die helemaal niet achter de visie van SBB staan, maar die wel moeten uitdragen. In midden Nederland zou een echt onderzoek wel eens uit kunnen wijzen dat de wolf hier helemaal niet welkom is.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog