www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Kuddebeschermingshonden aan het werk op Hoog Buurlo

13 juli 2021 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Herder Wilfried op de hei met Inca en Nora

Statige beukenlanen, twee schaapskooien en bloeiende fruitbomen in het voorjaar. Deze eeuwenoude plek is al heel lang het domein van een grote kudde heideschapen, landgeiten en de herder en zijn honden. Dagelijks loopt onze schaapherder hier met zijn schapen over de schaapsdrift naar de heide. En ongetwijfeld is het de vaste bezoeker van Hoog Buurlo al opgevallen. Naast de hoedhonden van de herder, zijn nu ook drie kuddebeschermingshonden onderdeel van de schaapskudde. Het zijn Karpatische Herdershonden uit Roemenië.

Kuddebeschermingshonden Nora en Inca in de nachtkraal met de schapen

Wat zijn Kuddebeschermingshonden (KBH).

Kuddebeschermingshonden zijn echt werkhonden. Al eeuwenlang worden KBH ingezet met als doel het beschermen van vee tegen predatie van roofdieren zoals de wolf, beer en lynx. De kuddebeschermingshonden bezitten het benodigde instinct en de essentiële fysieke en mentale eigenschappen om hun taak uit te voeren.

In Nederland is de inzet van kuddebeschermingshonden relatief nieuw. De afgelopen maanden is erop Hoog Buurlo in alle rust ervaring opgedaan met de KBH. De kuddebeschermingshonden werden tot op heden altijd ingezet in aanwezigheid van de herder. Maar vanaf nu zijn de honden ook zelfstandig aan het werk als de schaapskudde overnacht op de heide.
En goed om te weten: het zijn zeker geen knuffelhonden maar echt werkhonden die ten alle tijden bezig zijn met hun beschermingstaak.

Inca, Nora en Ravi.

Inca, Nora en Ravi heten ze, onze Karpatische Herdershonden uit Roemenië. Ravi is de jonge hond van bijna 8 maanden, Nora is 3 jaar en Inka is met haar 10 jaar de ervaren hond van het stel.

Inca komt uit Roemenië en heeft tijdens haar werk als kuddebeschermingshond al tegenover wolven en beren gestaan. De manier van werken in Roemenië en Nederland is heel verschillend en Inca heeft dan ook best moeten wennen aan haar nieuwe rol op Hoog Buurlo. Inmiddels zijn schapen, landgeiten, hoedhonden en kuddebeschermingshonden goed aan elkaar gewend.  Inca zal de komende tijd haar ervaring overdragen aan Nora en Ravi die op termijn de beschermingstaak samen op zullen pakken.

Nora tussen de schapen op de Hoog Buurloseheide.

Schaapherder Wilfried Buitink kijkt met trots terug op de afgelopen maanden en geniet van de samenwerking tussen hem, de kudde en zijn honden.

“Het is heel bijzonder om te zien dat alle dieren een eigen taak hebben binnen mijn kudde. De hoedhonden zorgen voor sturing van de kudde en de kuddebeschermingshonden zorgen voor de bescherming van mijn schapen. Ik geniet van de samenwerking en de dynamiek tussen de dieren. Ons doel is uitstekend begrazingsbeheer uit te voeren en de biodiversiteit te vergroten. De wolf hoort er ook helemaal bij.”

Wolf terug op de Veluwe

De wolf is helemaal terug op de Veluwe. Na de officiële vestiging van wolven op de Noord- en een wolvin op Midden Veluwe heeft de wolf zich inmiddels verder verspreid over de Veluwe.

Dat de wolf de Veluwe heeft gekozen als leefgebied is een groot compliment. De wolf vindt hier rust, ruimte én veel voedsel in de vorm van wilde dieren. De wolf is welkom op de Veluwe en vervult een positieve rol in de natuur en in het ecosysteem. Het is een roofdier dat de afgelopen 140 jaar niet meer voorkwam in ons land.

Sinds de komst van de wolf op de Veluwe stellen wij alles in het werk om conflicten tussen de wolf en onze schaapskudde te vermijden. Dit doen we in de eerste plaats door onze schapen veilig in de stal te laten overnachten als dat kan. Als ze op de heide overnachten, zetten we speciale wolfwerende rasters in om de schapen een veilig onderkomen te bieden. Deze rasters voldoen aan alle richtlijnen die door Provincie Gelderland zijn opgesteld. Het gaat hierbij om zogenaamde flexnetten met een hoogte van 1,20 m en minimaal 4,5 KV stroom. Inmiddels hebben de rasters hun preventieve werking al meerdere malen bewezen.
Naast de rasters zetten we sinds kort dus ook drie kuddebeschermingshonden in.

De wolvin van de Midden Veluwe

Meer informatie over Wolven in Nederland en het melden van wolven waarnemingen. www.wolveninnederland.nl

Hoe om te gaan met kuddebeschermingshonden?

De kuddebeschermingshonden hebben een belangrijke taak binnen de kudde en zijn dag en nacht bij de schapen. De aanwezigheid van honden van bezoekers kunnen het werk van de hond van de herder en kuddebeschermingshonden verstoren. Daarom is het belangrijk dat uw hond altijd aangelijnd is en niet in de buurt van de beschermingshonden komt. En dat een lange hondenlijn dus kort gehouden wordt.

De kuddebeschermingshonden zijn geen honden om te aaien en we vragen afstand te houden tot de honden. De honden beschermen de schaapskudde en kunnen gaan blaffen als u langs loopt. Loop dan vooral door, want dan worden de honden weer rustig. Volg ook altijd de aanwijzingen van de schaapherder op.

We hebben informatieborden geplaatst aan de randen van het gebied waarop de regels rond de kudde en de beschermingshonden staan uitgelegd.

Samenwerking Canine Efficiency en Yarrah Organic Petfood BV

Staatsbosbeheer werkt voor de inzet van de kuddebeschermingshonden samen met Canine Efficiency van Raymond Dorgelo. Ray is de expert op het gebied van kuddebeschermingshonden in Nederland. Meer informatie over Canine Efficiency is te vinden op: https://www.canineefficiency.com

Staatsbosbeheer werkt voor de voeding van de honden ook samen met Yarrah, die voor biologisch hondenvoer zorgt. Yarrah Organic Petfood sponsort de honden zo al tien jaar. Volgens Wilfried Buitink,  herder bij de schaapskudde van Hoog Buurlo, varen de honden er wel bij.
“Ze zijn topfit. Ik heb ze nooit ziek gezien. Mooi in de vacht ook. Goed gebit, weinig tandsteen. Welbeschouwd draagt Yarrah niet alleen bij aan het welzijn van de honden, maar ook aan dat van de schaapskudde en aan succesvol heidebeheer.”
En dat past helemaal in het streven van Yarrah om met zuiver voedsel altijd te streven naar het beste voor dier en planeet.

Voor meer informatie over Yarrah, zie www.yarrah.com

 

 

reageren

geef een reactie

 • Marijs Hox
  15 juli 2021 om 17:04

  Dank je wel voor de heldere uitleg en fijn dat de keuze is gemaakt om ook op deze manier de kudde op de heide te kunnen houden (zodat ze daar hun “werk” kunnen doen) en de Wolf haar ruimte te gunnen.
  Hoop dat velen deze info zullen lezen want wij bezoekers van dit gebied met kudde en kooi zijn jarenlang verwend met het dichtbij mogen komen.

 • frits hoogeveen
  14 juli 2021 om 00:20

  Sinds wanneer is het normaal dat een overheidsdienst reclame maakt voor een zak hondevoer ?? erg jammer dit bij een Boswachtersblog…… de geloofwaardigheid is direct een stuk minder …

  • Boswachter Laurens Jansen
   19 juli 2021 om 12:48

   Beste Frits Hoogeveen,

   Dank voor uw reactie op ons blog. Jammer dat u het podium wat wij onze partners gunnen zo negatief uitlegt.
   Wij zijn van mening dat we een partner, die al vele jaren belangeloos onze schaapskudde ondersteund, best eens in het zonnetje mogen zetten. Dat doen we dan ook graag.

 • Arie Waijenberg
  13 juli 2021 om 12:08

  wat jammer dat Staatsbosbeheer of de herder de Hongaarse herder niet kennen. de Hongaarse herder de Komondor,is eigenlijk de beste herdershond die er is en word in Amerika en Australië ingezet bij grote kuddes en kan elk roofdier afschrikken, dus nu we weer meer wolven (de belangrijk zijn voor de wildstand) krijgen in nederland is de Komondor een beter toegeruste hond. Als herder zul je er echter aan moeten wennen want denkt en werkt zelfstandig heeft geen commando nodig onderhoud zelfstandig de kudde.

  • Boswachter Laurens Jansen
   13 juli 2021 om 12:20

   Beste Arie Waijenberg,

   Staatsbosbeheer werkt voor de inzet van de kuddebeschermingshonden samen met Canine Efficiency van Raymond Dorgelo. Zowel Canine Efficiency als Staatbosbeheer zijn op de hoogte van de verschillende type Kuddebeschermingshonden die er in vele delen van de wereld worden ingezet. Elk ras heeft weer zijn eigen eigenschappen en kwaliteiten. Voor onze situatie zijn we ervan overtuigd dat de Karpatische Herdershonden uit Roemenië een hele goede keuze zijn. Vooral omdat dit erg rustig honden zijn die goed bij het beheer van onze gebieden en schaapskudde passen. En niet in de laatste plaats goed passen bij het recreatieve gebruik van het gebied door wandelaars, fietsers en ruiters.

 • bart
  13 juli 2021 om 11:24

  prima dat er naast mobiele rasters nu ook kuddebewakingshonden worden ingezet. of wolven wel of niet in ons land moeten zijn lijkt mij niet een issue. het is meer dat we moeten kijken naar de gevolgen van de herintreding van de wolf. kortom, met deze honden wordt er actief bescherming geboden en dat is beter dan alleen maar roepen dat wolven hier niet horen of dat ze andere dieren vangen om te eten. de meeste schapen worden ook gegeten maar dan door ons. even door het sentiment heen kijken zou ik zeggen

 • Linda
  13 juli 2021 om 10:41

  Hartelijk dank voor de heldere uitleg. Mooi dat op deze manier de schapen ook beschermd zijn zonder continue aanwezigheid van mensen. En vooral mooi hoe we op deze manier ook de kwaliteiten van dit soort honden kunnen inzetten. Ik hoop ze een keer tegen te komen als ik te paard weer in die buurt ben!

  • Boswachter Laurens Jansen
   13 juli 2021 om 11:55

   Dank voor je bericht Linda en geniet vooral van het gebied. Mocht je de schaapskudde met de kuddebeschermingshonden tegen komen geniet dan ook vooral op aftand van de honden zodat ze goed hun wrak kunnen blijven doen.

   Groet,
   Laurens Jansen

 • Evert
  13 juli 2021 om 10:25

  Prachtig project. Kuddebeschermingshonden.
  Mooie en goed gevonden naam.
  De wolf is er nu eenmaal en goed om de wildstand in Nederland enigszins op een normaal pijl te houden. Wildbeheer blijft natuurlijk sowieso nodig in ons kleine land. ?

 • ton
  13 juli 2021 om 10:07

  blijf het zeggen, nederland is te klein voor wolven, komt er straks op neer dat er nog meer gebieden worden afgesloten voor de wandelaar, bedankt!!

  • l.jansen@staatsbosbeheer.nl
   13 juli 2021 om 10:14

   Beste Ton, dank voor je reactie op mijn blog.
   De wolf heeft de Veluwe zelf uitgekozen en het als leefgebied goedgekeurd. Er is voldoende rust, ruimte en voedsel.
   U trek de conclusie dat paden zullen worden afgesloten. Op de Midden Veluwe leeft al meerderen jaren een wolvin. Recent heeft ze bezoek gehad van een tweede wolf of dit een blijvertje is moet onderzoek nog uitwijzen. Tot op heden zijn er geen paden afgesloten door de vestiging van de wolf in mijn gebied er zijn ook geen plannen om dit wel te doen.

   Groet,

   Laurens Jansen

  • Yvonne
   13 juli 2021 om 11:46

   Dat gebieden afgesloten worden heeft helemaal niets met de komst van de wolf te maken, maar alles met de noodzaak voor rust om kwetsbare dier- en plantensoorten de gelegenheid te geven zich voort te planten en te (over)leven. In dit kader zou ik eerder zeggen: Nederland is veel te klein voor ruim zeventien miljoen inwoners, en vooral voor de egoïsten die natuur claimen voor het bedrijven van hun hobby’s.

  • Boswachter Laurens Jansen
   13 juli 2021 om 11:53

   Beste Yvonne, het klopt dat in het kader van het project recreatiezonering op de Veluwe nu wordt gekeken waar we natuur en gebruik van het terrein beter in balans moeten brengen. Doel van dit project is inderdaad kwetsbaren vogelsoorten en natuur te beschermen. In het kader van dit proces zullen we in de kwetsbare periode van het jaar, het broedseizoenen, het gebruik op een aantal plekken terug brengen. Maar de aanwezigheid van de wolf is hier in eerste instantie niet de aanleiding voor.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog