www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Leven na de dood

27 maart 2013 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

De winter is een harde tijd voor alle wilde dieren in de natuur. Ze zijn afhankelijk van hun vetvoorraad en het schaars beschikbare voedsel in het duin en houden zich rustig. Als een ree sterft in het duin blijft het dier liggen mits het geen hinder voor bezoekers oplevert. De boswachters waren benieuwd wat zich zoal rond een reekadaver afspeelt en plaatsten een cameraval. De cameraval maakt een foto als er veel beweging voor de camera is. Dat leidde tot deze bijzondere fotoserie.

In de natuur leven en sterven dieren op hun eigen manier. Het is normaal dat in de natuur dieren blijven liggen op de plaats waar ze gestorven zijn. Het kadaver komt ten goede aan vele andere dieren, zoals de camerabeelden ook laten zien. Op een gegeven moment in de serie hieronder is het kadaver weg; waar het gebleven is weten we niet. Misschien een vos? Wie weet. De beelden laten dit niet zien.

Onderzoek in het kader van ‘Dood doet leven’ bevestigt wat ook in Hollands Duin gebeurt. Vooral buizerd, vos en ekster zijn de dieren die voor opruiming van dode dieren in de Nederlandse natuur zorgen. Voor ons was de opvallende afwezige de meeuw. Meer informatie over ‘Dood doet leven’ vindt je op: www.dooddoetleven.nl

Voor de volledigheid: mensen verwarren reeën nogal eens met (dam)herten. Het gaat hier om een ree. Reeën zijn kleiner en komen door heel Nederland voor. Zij hebben ook een plek in de natuur van heel Zuid-Holland. In het Hollands Duin komen ongeveer 250 reeën voor. Het gebied is groot genoeg voor dit aantal, en de dieren kunnen hier goed voor zichzelf zorgen. Als de populatie reeën voor overlast zorgt (verkeersoverlast of schade op boerenland) dan kan er op basis van het faunabeheerplan zoals dat door de provincie Zuid-Holland wordt opgesteld ingegrepen worden.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog