www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Zingende Porseleinhoen op Lentevreugd

10 juli 2013 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Door boswachter Mark Kras en gastschrijver en fotograaf René van Rossum

Op 7 juli vond Joost van der Sluijs een zingende Porseleinhoen op Lentevreugd in Wassenaar.
De vogel was NIET te missen, als je Lentevreugd opliep hoorde je de vogel het explosieve ‘zweepslag’ geluid produceren. Zien is een ander verhaal, maar met een beetje geduld is het gelukt. Omdat Lentevreugd nog een vrij nieuw gebied is, zijn er minder waarnemingen bekend dan uit Berkheide. Vanaf 19 oktober 1975 tot heden zijn in Berkheide zo’n 30 waarnemingen zijn gedaan. Vooral augustus, september en oktober zijn goede maanden om ze te zien en dan gaat het meestal om juveniele vogels.

In 2011 werd een zingend mannetje ’s nachts opgenomen maar niet gezien. Een zingend mannetje is nabij Katwijk sowieso niet algemeen en waarschijnlijk pas de derde keer ooit. Alleen Gijsbert van der Bent had op 9 juli 1981 een zingende vogel in Berkheide. Mannetjes zingen tot zij een vrouwtje treffen of trekken verder als op hun zang niet gereageerd wordt. Nu is het stil op Lentevreugd.

En is het spannend. Zien we binnenkort de pullen door het riet sluipen. Of meer waarschijnlijk is het mannetje doorgetrokken om zoek naar een partner. Dan laatste is het meest waarschijnlijk. Maar wie weet ….

Porseleinhoen foto © René van Rossum
Porseleinhoen foto © René van Rossum
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog