www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Op zoek naar de Grote Vijf – het Ree in Hollands Duin

19 juli 2013 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Van gastblogger Arjen Siebel Districtshoofd Staatsbosbeheer

De Grote Vijf zijn vijf grote zoogdieren uit eigen land: wild zwijn, bever, edelhert, zeehond en ree. Staatsbosbeheer organiseert door het hele land excursies waarbij je deze dieren in het wild kunt zien. De boswachters van Hollands Duin nemen je in juli en augustus in de schemering mee het duin in om te speuren naar reeën. De boswachter hangt een verrekijker om je nek en neemt je mee naar de plekjes waar de dieren zich het liefst ophouden. Op 18 juli vond de eerste excursie plaats.  Districtshoofd Arjen Siebel ging mee als deelnemer en doet verslag.

Als klein ventje ging ik zelf al met de boswachter op excursie. Een man met baard, die precies wist welk plantje waar stond, waarom en hoe die heette. Vroeger. Tegenwoordig doen boswachters dat nog steeds, maar dan anders. Gisteravond ging ik met een wagen volgeladen met eigen en andere kids in opperste staat van opwinding op weg naar De Grote Vijf in Noordwijk, de Duinsafari.

Het werd een verrassend feest van jewelste. Na een korte toelichting van Boswachter Thomas klommen wij in een truck om op pad en op zoek te gaan naar één van die Grote Vijf: het ree. En wat in het begin vooral een uitgelaten en oorverdovend gestuiter van kinderen was, maakte al snel plaats voor een gespannen gefluister: “Kijk, kijk, zag je dat?” Met het vallen van de avond viel de stilte om ons heen, kwamen het duin tot leven en werd het een tocht langs dieren die ik overdag bijna niet tegenkom. We telden samen veertien damherten, drie vossen en een handvol reeën. Eén keer zagen we zelfs een reegeit met een kalfje. Een heuse Bambi, die zich prima liet bekijken, juist ook omdat we in een truck zaten. Prachtig!

Het was al donker toen ik naar huis reed. Nog steeds met een auto vol opgewonden kindergeluiden. Maar dit keer buitelden de vertelde ervaringen over elkaar: “En weet je nog die ene met dat kalfje…!?”. Tegen middernacht waren we thuis. Veel te laat natuurlijk, maar na een meer dan waardevolle natuurbeleving.

Als ventje sleepte mijn vader me mee naar de boswachter. Daar herinner ik me precies genoeg van om het nog te weten. Boswachter Thomas deed hetzelfde, maar naar de mode van deze tijd. Hij liet zien wat het beleven waard is en wat je je nog lang mag herinneren. Gisteravond was een avond die wordt herinnerd. Zeker weten.

Je kunt nog tot eind augustus speuren naar reeën in het Hollands Duin. met boswachter Thomas, boswachter Yvonne, boswachter Mark of boswachter John. Voor meer informatie en aanmelden, kijk op  www.staatsbosbeheer.nl/hollandsduin

Door het hele land kun je met de boswachters van Staatsbosbeheer mee met zoektochten naar de andere dieren van de Grote Vijf.
Zie www.staatsbosbeheer.nl voor meer informatie.

De Grote Vijf in Hollands Duin is ....!!!
De Grote Vijf in Hollands Duin is ….!!!
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog