www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Mysterieuze verplaatsing

6 september 2013 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

door boswachter Mark Kras

Hollands Duin is rijk aan vele bijzondere planten. Mede door de afwisseling in het landschap zie je op allerlei plekken steeds weer andere planten staan. Onlangs kregen wij echter een vraag van een zeer gewaardeerd vrijwilliger. Hij had namelijk een hele reeks aan bijzondere soorten aangetroffen langs de fietspaden in Hollands Duin.
“citaat”
Weet jij waar het zand vandaan is gekomen dat langs de randen van het fietspad is gestort? Het is verbazingwekkend wat daar allemaal opslaat! Zo staat er veel Rood guichelheil, Slangenkruid en Kromhals, maar ook Muurganzenvoet, Rode ganzenvoet, Rode aardbeispinazie, Glad parelzaad (!), Doornappel, Driebloemige nachtschade en Zacht loogkruid.

De oorzaak van dit opmerkelijke fenomeen was inderdaad het gebruikte zand. En de soorten waren soorten die we elders in het duin wel tegenkomen. Namelijk naast de voetpaden.

Maar goed wat is nu de oplossing van dit mysterie.
Begin dit jaar hebben we de voetpaden onderhouden. Naast het voetpad hoopt zich grond op dat de afwatering van het pad belemmert. En wandelen door de plassen is even leuk maar niet als het grote vormen aanneemt. Dus om de afwatering van de voetpaden te bevorderen hebben we de grond langs het pad weggeschraapt. De grond is in hopen langs het fietspad gedeponeerd.

Hopen langs het fietspad

Langs het, door de provincie Zuid-Holland, van nieuw asfalt voorziene fietspad was namelijk nogal een hoogte ontstaan tot de berm. Die gaten zijn opgevuld met de grond. En in die grond zaten blijkbaar kiemkrachtige zaden van een reeks aan bijzondere planten. En zie deze zomer doken allerlei bijzondere planten op langs het fietspad.

Rode Aardbeispinazie langs het fietspad in Noordwijk
Rode Aardbeispinazie langs het fietspad in Noordwijk

P.S. Over de Rode Aardbeispinazie binnenkort meer.

reageren

geef een reactie

  • Himanshu mishra
    31 december 2018 om 06:55

    There are many online games that the people loves to play online but the kids loves to play the knowledgeable game so just from here play unscramble words without any pay, download and any type of subscription.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog