www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Johnny de Mol’s SynDROOM in Hollands Duin

24 oktober 2013 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

door boswachter Mark Kras

Passie delen met een miljoenenpubliek en 1 bijzonder mens

Lopend over het schoolplein word ik regelmatig aangesproken door kinderen. Niet alleen klasgenoten van mijn dochters maar ook andere kinderen roepen me na. “Jij bent toch de vader van …’ En steevast volgt daar de quasi vraag op “Jij bent toch boswachter?” Waarna de kinderen met een glimlach weglopen als ik hen bevestigend antwoord. Boswachters zijn is iets bijzonders. Ik vermoed dat de kinderen van weinig vaders weten wat hun beroep is. Maar van de vader van .. .weten ze het wel.
Boswachter zijn is voor kinderen maar ook voor veel volwassenen een droombaan.

En zo komen we bij de droom van een heel bijzondere jongeman. Een droom die uitkwam voor het oog van een miljoenen publiek.

Het begon met een telefoontje vlak na mijn zomervakantie. RTL was op zoek naar een locatie voor een nieuw programma van Johnny de Mol. Zij hadden contact met Lucas. Een jongen van 17 jaar uit Noordwijkerhout met een verstandelijke beperking en een droom. Een droom om boswachter te worden. Of we mee wilden werken. Natuurlijk willen we dat. Hollands Duin is prachtig en dat willen we graag delen. En we werken graag mee aan het verwezenlijken van dromen. Een locatiebezoek werd gepland.

Al rond rijdend langs de mooiste plekken in het duin bleek dat dit geen gewoon programma ging worden. Johnny de Mol wilde in zijn programma dromen van mensen met een verstandelijke beperking laten uitkomen. En liefst moest dat resulteren in iets blijvends. Of we daar als Staatsbosbeheer Hollands Duin bij konden helpen?

In de natuur is altijd genoeg te doen. In het hele land werkt Staatsbosbeheer met liefde en plezier samen met ruim 50 zorginstellingen die onderdak of dagbesteding organiseren voor mensen met speciale behoeften (met en zonder handicap). Op tientallen plekken in Nederland zijn dagelijks groepen mensen aan de slag. Ze helpen mee bij inventarisaties van planten en dieren, doen licht snoeiwerk, verzorgen catering bij excursies, onderhouden paden en meubilair en doen opruimwerk.  Dus ja, we kunnen zeker helpen om iets blijvends te realiseren.

Nu was het einddoel helder. Maar hoe maak je daar mooie tv van? Welnu, laat dat maar aan de crew van RTL over. Al genieten van het duin vroeg men honderduit over het werk van de boswachter en al vragend en pratend kwamen we steeds meer tot een plannetje voor de opnamedag.

20131021-133915.jpgOp 19 september was het zover; opnamedag. Lucas werd door de filmcrew verrast bij zijn ouders thuis en meegenomen naar de Staatsbosbeheer werkschuur in Noordwijk. Daar lagen de boswachterskleding voor Lucas en Johnny de Mol klaar. Met ‘stoere’ 4×4 voertuigen reden we de duinen in. Op weg naar de opdrachten die Lucas moest uitvoeren. Eens zien of hij werkelijk uit het goede hout was gesneden om boswachter te worden. Al rijdend, pratend en werkend leerden we Lucas steeds beter kennen en bleek dat het aan passie niet ontbrak.

Moeiteloos benoemde hij in het voorbijgaan vogels als roodborsttapuit en paapje. En keek hij zijn ogen uit. Dit was wel wat anders dan zijn fietstochten van huis naar Noordwijk. De opdrachten waren geen enkel probleem. Amerikaanse vogelkers werd gesnoeid, duindoornafscheidingen geplant en rasters werden gecontroleerd. Maar de uilenkast controleren zou weleens een probleem kunnen worden. Lucas gaf voor de opname aan hoogtevrees te hebben.

Maar volledig in zijn rol als boswachter klom Lucas zonder blikken of blozen de ladder op en veegde de kast schoon. Tot onze stomme verbazing vloog een dode mol de kast uit.  Nu ja, helemaal verbaasd waren we als boswachters niet. Bij controle vooraf hadden we een bijzondere verrassing gevonden. Sommige dingen bedenk je niet.

Na alle opdrachten kwam de eindopdracht voor Lucas. Zou hij de Grote Vijf Duinsafari willen/durven begeleiden? Lucas nam de uitdaging aan maar vroeg nog wel even of Johnny dan ook mee ging. Het was bijzonder om te zien hoe Johny de Mol in zo’n korte tijd zo dichtbij Lucas was komen te staan.

20131021-134104.jpg

De eerstvolgende vrijdag ging Lucas met boswachter Thomas mee met de Grote Vijf om sfeer te proeven. Helemaal in het diepe gooien wilde we hem niet.

Twee weken later was het dan echt zover. Echter tijdens het bekijken van de opnamen van de eerste dag was een moment geweest waarbij een spinnetje in de 4×4 Lucas in het nauw had gebracht. Lucas was bang van spinnen, kikkers en padden. Johnny had voor deze dag een missie. Lucas over zijn angst voor spinnen heen helpen. Met veel zorg wist hij dit voor elkaar te brengen. Puttend uit zijn ervaring met Zuid-Amerikaanse indianen bracht hij Lucas stapje voor stapje zover om een flinke spin in zijn handen te nemen. De grote Vijf was vervolgens nog een peulenschil. En tot slot van de avond konden we Lucas met trots benoemen tot Hulpboswachter.

Zeker geen holle titel. Want achter de schermen had ik één van onze vrijwilligers bereid gevonden om Lucas te gaan begeleiden. Deze vrijwilliger, Ab, heeft ervaring met mensen met een verstandelijke beperking van de dagopvang van ’s Heerenloo in Noordwijk. Een mooi startpunt voor een goede samenwerking waarvan we hopen dat deze die uiteindelijk zal leiden tot een eigen gebied waar Lucas broedvogels kan inventariseren. Maar eerst aan de slag met het tellen van wintervogels in Hollands Duin.

En of Lucas nog zomaar over een schoolplein kan lopen zonder aangesproken te worden. ‘Hé, Jij bent toch Lucas! Jij bent toch hulpboswachter?!’

20131021-134003.jpg
Aanvulling 4 september 2014

De tweede reeks uitzendingen van het RTL programma Syndroom met Johnny de Mol is begonnen. De boswachters van Hollands Duin kijken met veel plezier terug op de uitzending met de toen 17 jarige Lucas.

Hulpboswachter Lucas is nog steeds actief in Hollands Duin. Regelmatig gaat hij op pad om de vogels in het gebied te tellen. Dat doet hij samen met een zeer ervaren vogelteller. Samen spijkeren ze Lucas zijn vogelkennis ook bij in andere prachtige natuurgebieden in Nederland. Want er is veel kennis nodig om goede telresultaten aan te leveren bij Staatsbosebeheer. Resultaten die weer gebruikt worden om onze prachtige gebieden goed of zelfs beter te beheren.

Uitzending terugkijken kan via:
SynDROOM 24-10-2014 RTL gemist

 

reageren

geef een reactie

 • Joy
  30 oktober 2013 om 23:14

  Ik heb genoten van de uitzending! Wat ontzettend fijn te lezen dat het daar niet mee ophoudt maar dat jullie je blijven inzetten. Lucas zal dol blij met jullie zijn!

 • Wendy Broer-van der Hak
  25 oktober 2013 om 11:48

  Dit is Genieten op topniveau!!! Complimenten voor alle betrokkenen en Lucas….wat een bikkel zeg!! Super!

 • Henk van Hemert
  24 oktober 2013 om 23:01
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog