www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Nieuwe paddenstoel voor Nederland gevonden

9 december 2013 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

 

door boswachter Mark Kras

Vrijwilliger ontdekt nieuwe paddenstoelensoort in de duinen tussen Wassenaar en Katwijk

 Tijdens een excursie met acht duinexperts vond Staatsbosbeheervrijwilliger en freelance fotograaf Theo Westra een bijzondere koraalzwam in het duingebied tussen Wassenaar en Katwijk. Dit gebied kenmerkt zich door zeer lage plantgroei en vele soorten mossen, korstmossen en paddenstoelen. Kenners noemen dit ‘grijze duinen’. Maar op 23 november kwam er plots kleur in. Toen trof Theo Westra hier de eerste groeiplaats in Nederland aan van een prachtige koraalzwam! Zo zeldzaam dat een Nederlandse naam zelfs nog ontbreekt. We moeten het voorlopig doen met de wetenschappelijke naam: Ramaria roellinii.

 

20131214-200524.jpg
Duinexperts op zoek naar bijzondere soorten mossen, korstmossen en paddenstoelen in Berkheide

In Berkheide, het gebied tussen Wassenaar en Katwijk, komen veel zeldzame paddenstoelensoorten voor. Reden voor Theo Westra om hier vele uren door te brengen. Gewapend met camera en loep trekt hij het duin in om bijzondere soorten vast te leggen. Toen deze koraalzwam voor de lens kwam was hem duidelijk: hier moesten experts eens goed naar kijken. Onder begeleiding van een boswachter van Staatsbosbeheer werd de volgende dag een monster genomen, dat voor microscopisch onderzoek is opgestuurd naar de Nederlandse Mycologische Vereniging, specialisten op het gebied van paddenstoelen. Sneller dan verwacht kwam het bericht: de koraalzwam is Ramaria roellinii, een soort die in Nederland niet eerder is ontdekt. Gelijktijdig met de vondst in Berkheide is de koraalzwam waarschijnlijk ook op Ameland gevonden.

Zoals alle koraalzwammen lijkt Ramaria roellinii op koraal. Met enige fantasie zie je Nemo, het beroemde visje van Disney, beschutting zoeken tussen de vertakkingen. Met hun opvallende kleur springen koraalzwammen flink in het oog in de ‘grijze duinen’. Ramaria roellinii is overigens niet eetbaar.

Duinen komen op Europese schaal niet zo veel voor. In de kalkrijke duinen in Zuid-Holland vind je heel bijzondere soorten dieren, planten, mossen en dus ook paddenstoelen, zeker op plekken waar het gras kortgegraasd wordt door konijnen. Sommige van die soorten worden in Nederland maar op een paar plekken gevonden, zoals liggend bergvlas, bleek schildzaad en buizerdmos. Staatsbosbeheer beheert dit gebied dan ook zeer zorgvuldig. De vondst van Ramaria roellinii bevestigt wederom het belang van Berkheide. Een bijzondere natuurplek waar we, zeker als het aan Theo Westra ligt, in de toekomst vast meer van gaan horen.

Ramaria roellinii (© foto Theo Westra)
Ramaria roellinii (© foto Theo Westra)

Bekijk het item over de nieuwe vondst op de nieuwsuitzending van Omroep West op dinsdag 10 december. ( na 14min 40 s.)

Theo Westra laat zijn vondst zien aan Omroep West
Theo Westra laat zijn vondst zien aan Omroep West
reageren

geef een reactie

 • Wilma
  30 augustus 2021 om 22:54

  Deze vandaag gezien in de bossen
  Van Oosterbeek

 • Jeroen Wijgerse
  12 oktober 2014 om 16:20

  Er staan iig twee grote sponszwammen in het bilderbergbos te oosterbeek.locatie: halverwege bilderberg en bruggetje ongeveer 100m van sportpark.

 • maria verloop
  13 december 2013 om 15:38

  de koraal paddestoel staat ook in het leeuwenhorst bos

  • Staatsbosbeheer Zuid-Holland
   13 december 2013 om 19:24

   Koraalzwammen zijn prachtig en komen op veel plekken voor. De verschillende soorten verschillen soms op microscopische details. Er één vinden is altijd genieten. Een nieuwe soort voor Nederland vinden is geweldig.

  • Yvon van der Meer
   11 oktober 2014 om 20:07

   Ik heb een koraal paddestoel / zam gevonden maar die is heel bloemkoolachtig. Niet met staafjes, maar als een opengewerkt stuk kant of teveel opgeklopt eiwit. Ik kan helaas de foto hier niet plaatsen zie ik, De paddestoel was ongeveer 40 cm. in doorsnee.

  • Staatsbosbeheer Zuid-Holland
   11 oktober 2014 om 21:07
  • Theo Westra
   12 oktober 2014 om 06:21

   Bloemkoolzwam is niet nieuw voor Nederland maar wel heel zeldzaam.

  • Theo Westra
   12 oktober 2014 om 06:24

   Denk dat het een Sponszwam is gezien de omschrijving. Was het bij Dennen?

  • Theo Westra
   18 juli 2014 om 06:41

   Dat zal waarschijnlijk de Beukenkoraalzwam zijn Maria.

 • Theo Westra
  9 december 2013 om 18:53

  Inmiddels is uit de buitenlandse sites gebleken dat hij daar Steppenkoraalzwam heet, zelf zou ik hem Wandelstokkoraalzwam noemen.

  Theo Westra

  • Karel Gort
   21 november 2014 om 13:27

   Ik vind het een goede naam Theo. En daarmee ook de koppeling van de vinder.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog