www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Staatsbosbeheer zet vrijwilligers Zuid-Holland in het zonnetje

12 januari 2014 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Door districtshoofd Arjen Siebel

12 Januari…
… stond in het teken van de vrijwilligers.

Jaarrond wordt er waanzinnig veel vrijwillig werk door onze vrijwilligers verzet. In alle denkbare disciplines wordt Staatsbosbeheer als organisatie ondersteund. In landschapsbeheer worden we geholpen door groepen beheervrijwilligers; uiteenlopende excursies worden gegeven door onze voorlichtingsvrijwilligers; voor onze tellingen worden we ondersteund door vrijwilligers monitoring en vuil wordt geraapt door onze raaptroepen. En van iedereen is hun bijdrage even welkom als waardevol. Dat geldt voor de specialist op libellengebied, maar evengoed ook voor diegene die elke eerste zaterdag van de winterse maanden wilgen staat te knotten. Ikzelf en mijn collega’s worden zelfs ondersteund op bijvoorbeeld ecologisch gebied. Laatst nog heeft een iemand tijd vrijgemaakt om commentaar voor me te schrijven op een voorgenomen beheerplan.

De betekenis van die bijdragen is groot. Het helpt en motiveert ons in wat we doen, maar bovenal houdt het ons ook scherp in hoe we dat doen. “Vreemde ogen” die willen meekijken en meedoen, zien vanuit een ander perspectief en dat is enorm verhelderd; het geeft inzichten die er anders misschien niet waren. Dat is soms ook best spannend. Als iemand ‘mijn’ beheerplan becommentarieert, voelt dat soms kwetsbaar. En toch is dat van meerwaarde, het brengt ons op plekken waar we anders niet zouden komen. Alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder.

theaterzaal
Districtshoofd Arjen Siebel bedankt de vrijwilligers voor hun bijdrage afgelopen jaar
theater
Theater ParkFilmHuis in Alphen aan den Rijn

Het is goed om daar jaarlijks bij stil te staan en iets voor onze vrijwilligers terug te doen. Afgelopen zondag was daarom het Parktheater in Alphen de plaats om samen te komen. Ruim 125 vrijwilligers uit een groot deel van Zuid-Holland kwamen samen want vandaag was voor onze vrijwilligers: met een film ‘de nieuwe wildernis, een biologisch hapje en een drankje, maar vooral met een zonnetje om ze in te zetten. Prima omstandigheden dus om kennis te maken én kennis uit te wisselen. Het is slechts een klein gebaar van ons uit, maar meer dan welgemeend aan al die mensen die in weer en wind helpen onze mooie opdracht te vervullen.

Daarom was 12 januari voor onze vrijwilligers….

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog