www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

2013, een voorbij gevlogen jaar in Hollands Duin

13 januari 2014 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

door boswachter Mark Kras

De wind is ongewoon warm hierboven. Ik kijk uit over het duin en laat het afgelopen jaar aan me voorbij waaien. Het is een onstuimig jaar geweest. En deze laatste weken lijkt ook de winter storm als leidmotief gekozen te hebben. Sinterklaasstorm, storm op kerstavond en nu op Driekoningen waait het weer flink. Mijn blik dwaalt naar het noorden. Tussen Zandvoort en Noordwijk is een uitzichtpunt verrezen waarvandaan je een mooi zicht hebt op de natuur van zee, strand en duinen: Noordvoort. In Boswachterij Noordwijk zijn stippen op de naaldbomen verschenen. Zij worden in de komende maanden omgezaagd. Op weg naar een soortenrijker bos waar loofbomen de boventoon voeren. Het hout wordt als duurzame grondstof gebruikt voor bijvoorbeeld fsc- meubelplaten. Dit is hetzelfde bos waar een mol uit een bosuilenkast tuimelde. Eruit gewerkt door hulpboswachter Lucas, Dit tot grote verrassing van Johnny de Mol in het RTL4 programma Syndroom. Een programma waar 1,7 miljoen mensen van genoten van het uitkomen van een droom: boswachter worden.

20131021-133921.jpg

Tussen Noordwijk en Katwijk ligt het prachtige Coepelduijnen, de plek om vrij te struinen. Geen pad leidt je. De wandelaar bepaalt zijn eigen weg. Dit jaar figureerde deze plek in Huisje Boompje Beestje, een jeugdprogramma van de NTR, waarin het belang van duinen als kustverdediging uitgelegd werd maar ook het belang als natuurgebied.

Aan de Katwijkse zuidkant stonden dit jaar weer vogelaars te wachten op bijzondere trekvogels. De Grijze Wouw werd het niet, maar ontevreden zullen ze niet zijn geweest. In de duinen tussen Katwijk en Wassenaar (Berkheide) werd een nieuwe paddenstoel voor Nederland ontdekt. Ramaria Roelinii is zijn Latijnse naam. Zou hij dit jaar een Nederlandse naam krijgen? En wordt het dan Wandelstokkoraalzwam? In Vara’s Vroege Vogels werd in ieder geval een flinke aanzet gegeven.

Ramaria Roelinii - Wandelstokkoraalzwam?! foto Mark Kras
Ramaria Roelinii – Wandelstokkoraalzwam?! foto Mark Kras

Aan de Wassenaarseslag ligt de Vleermuisbunker. Dit jaar erkent als Wassenaars gemeentelijk monument. Een mijlpaal en belofte voor het herstel van de bunker. Hierdoor kan het publiek net als voor 2007 weer kennis kan nemen van de bijzondere vleermuizen die hier hun winterverblijf hebben en de oorlogsgeschiedenis van dit kleine deel van de Atlantik Wall.

Het meest zuidelijke deel van het gebied dat aan het beheer van Staatsbosbeheer is toevertrouwd is de Vlakte van Waalsdorp. Hier zijn met geld van Defensie de paden en picknickbanken dit jaar flink opgeknapt. En onze vrijwilligers hebben er hard gewerkt aan verbetering van de natuurwaarde op deze bijzondere historische plek. Een flink deel van de ongewenste woekeraar Amerikaanse vogelkers is met schop, bijl en zaag verwijderd.

Als ik vanaf mijn uitzichtpunt naar het westen draai kan ik net niet de Kagerplassen en de Braassemmermeer zien. Ook daar is hard gewerkt. Er is beschoeiing geslagen op de Lakerpolder en een mooi poldergebied ingericht in de plaspolder. Als ik wat dichterbij kijk. Ligt vlak onder me een klein maar bijzonder gebied: Vlaggeduin. Vorig jaar liep ik hier met duinkenner Maarten Langbroek en viel van de ene verbazing in de andere. Hij wees me op een vele soorten aardsterren (paddenstoelen), korstmossen en mossen. Soorten met wonderlijke namen als Gevilte aardster, Peperbus, Duinbekermos, Frietzakbekermos en Sierlijk Rendiermos. Een deur ging open naar een fantastische miniwereld waarvan ook ik het bestaan niet wist maar wel vermoedde.
Duinlandschap rond dorpen als Katwijk zijn namelijk uniek in de wereld. Het zeedorpenlandschap, zoals dit landschap officieel heet, kenmerkt zich door vele, vaak kleine, planten die slecht op weinige plaatsen in Nederland voorkomen.

Zo mijmerend over een vervlogen jaar ben ik trots dat we deze prachtige omgeving voor allen die hiervan genieten mogen beheren.
Zou dat de warmte van de winterwind verklaren?

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog