www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Wakker worden met de Kleine zwanen

25 februari 2014 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Door Boswachter Jenny van Leeuwen

Vroeg op! Nog voor de schemer moet ik bij De Wilck staan. Daar wacht ik onze vrijwilliger Cor Kes op. Cor is een van de enthousiaste betrokkenen van de vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude e.o. Zij zijn meerdere keren per week in onze terreinen te vinden om te zagen, snoeien, repareren óf tellen. Vandaag tellen we samen de Kleine zwanen die sinds januari weer in De Wilck overnachten. Ze zijn dit jaar later gekomen en het zijn er een stuk minder dan eerdere jaren. Dat komt door de milde temperaturen. Kleine zwanen verhuizen ongeveer met de vorstgrens mee. En de vorstgrens, die lag dit jaar een stuk noordelijker. Ik ben benieuwd hoeveel Kleine zwanen er vandaag zijn!

In de auto rijden we langzaam naar de plas waar de Kleine zwanen slapen. Als we heel rustig rijden en de lichten uit laten werkt de auto als schuilhut. We  zullen ze dan niet verstoren. De zwanen slapen nog. Door hun witte kleur vallen ze zelfs in het schemerdonker op en kunnen we ze tellen: het zijn er 21!

DSC_0304

Er heerst nog een serene rust in de polder. Terwijl de eerste stralen licht aan de horizon verschijnen, zwellen ook de eerste geluiden aan. De vogels worden wakker! Niet alleen de Kleine zwanen maken hun typische trompetgeluiden, maar ook de talloze wulpen, kieviten, ganzen en smienten laten hun rituele ochtendsymfonie horen. Terwijl er steeds meer licht komt, zíe je ook steeds meer vogels. Ik ontdek achter de dobberende Kleine zwanen zo’n 60 wulpen die nog rustig op de kant zitten.

DSC_0356

De vogels worden steeds levendiger. De Kleine zwanen knikken met hun kop. Ze communiceren met elkaar. Alsof ze willen zeggen: ‘Goedemorgen, ik heb trek, ga je zo mee een ontbijtje halen?’ Steeds meer Kleine zwanen knikken met hun kop. Blijkbaar zijn ze het roerend met elkaar eens: Tijd voor het ontbijt! De eerste strekt zijn vleugels en de rest reageert meteen. De groep Kleine zwanen vertrekt tegelijkertijd richting de graslanden in de buurt om te gaan eten. De knobbelzwanen en andere vogels blijven nog achter.

DSC_0368_2

Het is een prachtig gezicht hoe de zwanen hun vleugels uitslaan, met hun poten rennend over het water, zich afzetten en tegen de wind in opstijgen. Vervolgens vertrekken ze met een mooie bocht richting de graslanden …

… om er nou voor te zorgen dat u hier ook van kunt genieten, heb ik hier een filmpje van gemaakt en hieronder toegevoegd aan het blog. Ik hoop dat u er net zo van geniet als ik!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog