www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Superzeldzaam: Rode kelkzwam. Of is het zijn dubbelganger?

1 maart 2014 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

door boswachter Mark Kras

Al eerder schreef ik over paddenstoelen. Het blijven bijzondere levensvormen in het duin. In een wereld waar voedsel en vocht schaars zijn en op een dag de temperatuur 60 graden kan verschillen kan het niet anders dan dat er heel gespecialiseerde planten en dieren voorkomen. Maar ook in het bos, waar het veel prettiger  vertoeven is, lopen we regelmatig tegen verrassende soorten aan. Afgelopen week werd in één van de weinige loofbossen die Hollands Duin rijk is een prachtige zwammetje gevonden. Deze keer niet door een kenner die met loep en scherpe blik de grond afspeurt, maar door één van de vrijwilligers die helpt bij het beheerwerk. Van routepaaltjes verven tot wilgen knotten, van rasters repareren tot Amerikaanse vogelkers bestrijden: heel veel werk wordt verzet door een vaste ploeg bevlogen vrijwilligers die menige zweetdruppel in Hollands Duin laat vallen. Maar tijdens dit werk is er ook oog voor de schoonheid van het kleine.

En dan snel de vraag aan de boswachter: ‘wat is dit?’ Soms volgt het antwoord direct. Nu liet het even op zich wachten. Na een duik in de naslagwerken volgde de uitslag: de zeer zeldzame Rode kelkzwam! Maar…

Dat zul je altijd zien met zwammen: er volgt een ‘maar’. In dit geval: ‘maar het zou ook kunnen dat het een Krulhaarkelkzwam is.’ En je kunt het op je klompen aanvoelen: het verschil is alleen met een microscoop echt vast te stellen. Een andere mogelijkheid is te kijken op wat voor een takje de zwam groeit. Want de ene kelkzwam groeit op andere boomsoorten dan de andere. En boomsoorten zijn een stuk makkelijker uit elkaar te houden dan kelkzwammen. Maar in dit geval durf ik aan lezers de puzzel wel voor te leggen. Wie de foto goed bekijkt herkent vast de bomen die in de omgeving staan. En als we dan weten dat de Krulhaarkelkzwam vooral op Els en Wilg groeit en de Rode kelkzwam op Iep, Es en Beuk is de oplossing nabij.

Rode Kelkzwam

In Boswachterij Noordwijk werken we hard aan een toename van loofbomen. Iep, Es en Beuk zijn soorten die we, zij het nog wat sporadisch, in het bos van Noordwijk tegenkomen. En als we daardoor ook deze prachtige vermiljoenrode zwam vaker gaan tegenkomen, dan word ik daar wel vrolijk van!

Antwoorden kunnen geplaatst worden bij de foto die te vinden is op www.facebook.com/staatsbosbeheerhollandsduin

Onder de goede antwoorden verloten we een exemplaar van het boek ‘Tussen Tulpen en De Zee.’

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog