www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Werken aan bos is mooi werk.

4 maart 2014 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

door boswachter Mark Kras

Natuur kan geschiedenis doen herleven. En tijdens de houtoogst in Boswachterij Noordwijk gebeurde dat. Hier zijn in de jaren 30 door Staatsbosbeheer dennenbomen aangeplant, speciaal bestemd voor de houtoogst. Door een afnemende vraag naar stuthout voor de mijnen is dit er echter nooit van gekomen. Staatsbosbeheer werkt eraan om dit dennenbos te veranderen in een natuurlijk duinbos met loofbomen. Vandaar dat eens in de zoveel tijd vooral de dennen geoogst worden. Dat is mooi werk. De natuur wordt er beter van omdat in een natuurlijker duinbos meer soorten voorkomen. Wij Nederlanders worden er beter van want het hout is FSC gecertificeerd en voorziet voor een stukje in de Nederlandse houtbehoefte (1m3 per persoon per jaar). Maar wat is er nu mooier dan de een aantal van de bomen die ruimte moeten maken, op de traditionele manier in een molen te verzagen?

Gekapte bomen duingebied Noordwijk worden gezaagd bij molen De Salamander in Leidschendam
Gekapte bomen duingebied Noordwijk worden gezaagd bij molen De Salamander in Leidschendam (foto Leidsch Dagblad)

Dit gebeurt nu bij houtzaagmolen De Salamander.  Deze molen die gebouwd is in 1794 is in de afgelopen jaren opgeknapt. Enkele vrijwilligers houden de molen draaiende en zagen op traditionele manier de komende tijd dertig Noordwijkse dennen. Hiermee is de cirkel rond omdat het hout dat meer dan 80 jaar geleden voor dit doel geplant is kan dienen om het werk in de oude houtzaagmolen De Salamander draaiende te houden. Op zijn beurt draagt de oude houtzaagmolen weer bij aan het produceren van duurzame producten van eigen bodem. Hout uit Staatsbosbeheer gebied heeft het FSC keurmerk wat betekent dat het hout op een duurzame manier geoogst is. Bos blijft bos; ook in Noordwijk.

©Mark Kras-IMG_3109-Boswachterij Noordwijk, Hollands Duin, Houtoogst, Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer verkoopt ook producten die gemaakt zijn van hout uit de Nederlandse bossen. Bezoekers hebben de bomen zien opgroeien tijdens wandelingen bij hun in de buurt en kunnen nu de producten kopen. Dit hout krijgt dan ook het label “Hollands hout” . Het dennenhout van de boswachterij Noordwijk wordt verwerkt tot producten; van tuinmeubelen tot losse planken tot meubelplaat. Ander hout uit Nederland kan weer andere producten maken. Ben je geïnteresseerd?? Kijk dan even op www.hollandshout.nl of op http://winkel.staatsbosbeheer.nl 

Nu de houtoogst ten einde is rest het herstelwerk aan de paden. Ruiterpaden, ATB route en wandelpaden hebben flink geleden onder het werk met de houtoogstmachines. Een eerste herstel is al gedaan en alle paden zijn weer toegankelijk. Als het weer wat droger is start het verdere werk aan de verschillende paden. Ondertussen worden de houtstapels langzaam afgevoerd naar de houtindustrie. En het bos in Noordwijk? Het bos blijft bos maar wat is bos zonder dat het voor mensen te beleven is. De komende jaren is het weer ongestoord genieten van prachtige Noordwijkse bos.

©Mark Kras-IMG_3239-Boswachterij Noordwijk, Hollands Duin, Houtoogst

reageren

geef een reactie

    • Staatsbosbeheer Zuid-Holland
      4 maart 2014 om 20:08

      Beste Rob, Natuurlijk zullen bij een omvorming van naald- naar loofbos altijd paddenstoelensoorten verdwijnen die sterk afhankelijk zijn van dennenbos. De omvorming in boswachterij Noordwijk gaat heel geleidelijk dus dat verdwijnen is niet van vandaag op morgen. Tak- en tophout blijft achter op de bosbodem en al verterend biedt het kansen aan soorten die daarvan profiteren. Daarnaast houden we een apart deel van het ooit aangeplante dennenbos intact. Dit is Vak 31.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog