www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Vreemde tekens op de bomen

19 augustus 2014 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Van boswachter Linda Groeneveld

Wandelend in één van de oudste delen van het Bentwoud, daar waar de honden los mogen lopen, staan op verschillende bomen oranje tekens. De strepen staan in rechte lijnen door de bosvakken heen. De grote vraag is natuurlijk wat Staatsbosbeheer hier gaat doen.

image_00015

De bosvakken zijn zo’n 15 jaar geleden ingeplant. De bomen staan op korte afstand van elkaar. Hierdoor hebben de bomen tijdens de groei steun aan elkaar en groeien ze recht omhoog, allemaal naar het licht toe. Als de bomen een bepaalde lengte hebben is het de bedoeling dat een deel van de bomen wordt weggehaald. De overgebleven bomen krijgen hierdoor meer licht en kunnen doorgroeien tot gezonde bomen. Dit noemen we dunnen van het bos.

Om het werk goed te kunnen uitvoeren heb je paden nodig in het bosvak om de bomen af te kunnen voeren. De zogenaamde dunningspaden. De oranje markeringen op de bomen geven deze dunningspaden aan.

image_00008

Komend najaar, als het snoei-en zaagseizoen is begonnen, worden deze dunningspaden uitgezaagd. Dat maakt herrie en het geeft een heel rommelig beeld. Paden zullen tijdelijk even niet meer begaanbaar zijn, in verband met de veiligheid. Nooit leuk in een lekker rustig wandelbos. Voor een gezond en vitaal bos, dat op deze manier is ingeplant is het echter wel noodzakelijk. Doe je het niet, dan krijg je een heel ielig bosvak met allemaal dunne bomen zonder gezonde kroon in de top.

Nadat de dunningspaden zijn gemaakt wordt er opnieuw goed gekeken welke bomen blijven staan en welke bomen er weggezaagd gaan worden.Ook dan verschijnen er weer stippen en strepen op de bomen. We noemen dat blessen.

De meeste bomen die we omzagen worden afgevoerd naar de houtindustrie, of de energiesector. Een deel van het hout zal echter blijven liggen in het bos. Dood hout is namelijk ook heel belangrijk voor een gezond bos. Het is voedsel voor onder andere schimmels en een leef- en schuilplek voor vele insecten, kleine zoogdieren en vogels.

Ook voor een boswachter is het na het zagen altijd even slikken om door het bos te lopen, maar heel snel daarna zie je het bos er van opknappen. En daar doen we het voor!

 

reageren

geef een reactie

  • Pierre
    31 juli 2019 om 19:37

    Dank voor de reaktie,
    Dat verhaal was bekend v.w.b de paden,maar wat heeft het voor zin om heel vak te voorzien van de oranje stippen?
    m.vr.gr
    Pierre Klerk.
    (Utrechtse Heuvelrug)

  • W. van den Bosch
    29 oktober 2017 om 23:35

    Wellicht dat het aan mij ligt, maar ik ervaar het Bentwoud als een puinhoop.
    Als ik alleen kijk naar het gedeelte tegen Zoetermeer aan:

    – Paden en sloten zijn veelal fantasieloos rechtuit en daardoor doodsaai.
    – Aan weerszijden van de paden is vaak voldoende ruimte gehouden om een vliegtuig te kunnen landen.
    – Paden lopen soms ineens dood.
    – Er ontbreekt in mijn beleving een brug ter hoogte van de Molenaarsgraafstraat.
    – De hele hoek ter hoogte van de Zegwaardseweg is niet aangeplant. Ligt erbij als bouwrijp terrein.
    – Hele stukken zijn zeer monotoom aangeplant. Bijzondere bomen of beplanting zijn maar helemaal weggelaten.
    – Nergens een vuilnisbak te ontdekken. Op de blowpaats naast het speeleiland is het hierdoor een pestbende.
    – Er is nauwelijks moeite gedaan om de Hoogeveenseweg of de HSL in te pakken in dichte beplanting, opdat het zicht erop ontnomen kon worden. Langs de Hoogeveenseweg groeit zelfs helemaal niks.
    – Het speeleiland is zeer karig ingericht.
    – Door de verharde paden krijg je nergens het gevoel door een bos te lopen.
    – De dure langzaamverkeersbrug sluit aan de andere kant van de Hoogeveenseweg helaas niet aan daar loop je ineens op een fietspad)
    – Het nog veel duurdere tunneltje ligt op een plek waar je er niets aan hebt. Waarom niet die op de plek van het bruggetje gebouwd?
    – Aan de overzijde van de Hoogeveenseweg ligt een ontsierend bouwterrein dat maar niet weg wil. Sowieso lijkt SBB de inrichting van de gronden tussen de weg en de HSL te zijn vergeten. Dan voorbij de HSL zijn het vooral kaarsrechte wegen, zo saai, dat nagenoeg niemand er nog komt.
    – Ook in dit gebied valt op dat SBB voor veel terreinen onder een woud vooral een grasveldje verstaat.
    – De inpassing van de golfbaan is dramatisch. Niemand combineert om die reden een boswandeling met een bezoek aan het restaurant.
    – De aansluiting met de Rottemeren ontbreekt.
    – Het kinderbomenbos is slecht onderhouden en eigenlijk ook wat raar.
    – En dan zullen we maar zwijgen van het bizarre “landgoed Bentwoud”.

  • John van Eijk
    21 augustus 2014 om 11:36

    Waarom worden die bomen gekapt en niet verplaatst om elders in het Bentwoud hergeplant te worden? Scheelt weer zoveel geld misschien voor aanplant van nieuwe bomen.

    • Staatsbosbeheer Zuid-Holland
      25 augustus 2014 om 10:22

      Het verplanten van bomen is heel kostbaar en levert lang niet altijd een goed resultaat op. Overigens zal een verplantte boom, na de verplanting een groeistop hebben, waardoor het verschil in grootte van de oude boom soms ingelopen wordt door de veel goedkoper te planten jonge bomen.Verplanten van hele oude bomen gebeurt soms wel in steden, ook daar is het overigens heel kostbaar maar wordt het gedaan vanuit een historisch aspect.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog