www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde!

30 oktober 2014 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

door boswachter Jenny van Leeuwen en Linda Groeneveld

Wij worden in dit werk ontzettend vaak in positieve zin geraakt door dingen die je meemaakt: een ontmoeting met een dier; een nieuwe soort die we ontdekken in een gebied; maar veelal zijn het juist ook mensen die ons raken, omdat ze zo betrokken zijn dat je er versteld van staat. Voorbeelden zijn er in overvloed: vrijwilligers die een vogelkijkscherm realiseren en onderhouden, vrijwilligers die het voortouw nemen om in hun buurt een vrijwilligersgroep op te zetten, vrijwilligers die tot wel drie keer op een dag in een gebied zijn om vogels te tellen, vrijwilligers die met kinderen op pad gaan omdat ze natuureducatie zo belangrijk vinden en er echt een feestje van maken met de kinderen, vrijwilligers die geld inzamelen voor een project waar geen geld voor is, etc. etc.

Vrijwilligers aan het werk in het Zaanse Rietveld
Vrijwilligers aan het werk in het Zaanse Rietveld

Vrijwilligers zijn voor ons echt van onschatbare waarde. Ruim 170 vrijwilligers werken nu met ons mee aan beheer, voorlichting, monitoring (het tellen van planten, dieren en vogels) en zwerfafval rapen voor de 14 natuurgebieden die we vanuit Den Haag beheren. Dit aantal groeit nog steeds. Reuzetrots zijn we op deze vrijwilligers die met hart en ziel hun vrije tijd bij ons besteden aan talloze klussen die anders niet gedaan kunnen worden. Voor ons zijn deze vrijwilligers ontzettend waardevol en daar staan we dan ook regelmatig bij stil. We gaan langs als ze aan het werk zijn, onderhouden regelmatig contact en we organiseren lezingen en jaarlijks een uitje als dank. De vrijwilligers krijgen een kleine vergoeding, kleding en een het tijdschrift van Staatsbosbeheer. Uiteraard zijn ze ook goed verzekerd als ze bij ons aan het werk zijn.

De nationale natuurwerkdag van Landschapsbeheer Nederland is een van de dagen dat dit vrijwilligerswerk aan de buitenwereld wordt getoond. De vrijwilligersgroepen organiseren dan namelijk zelf de jaarlijkse Natuurwerkdag. Op 1 november is het weer zover. Vier van onze beheervrijwilligersgroepen doen mee aan deze dag. Iedereen die eens wil proeven aan vrijwilligerswerk, mag mee doen. De vrijwilligersgroepen houden als het ware een open dag.

Vrijwilligers aan het werk in de Duivenvoordse- Veenzijdse Polder
Vrijwilligers aan het werk in de Duivenvoordse- Veenzijdse Polder

Op vier locaties kun je zaterdag meedoen: Zaanse Rietveld en Spookverlaat in de gemeente Alphen aan den Rijn, Bieslandse Bos in Pijnacker-Nootdorp en de Duivenvoordse- Veenzijdse Polder in Leidschendam. Wil je zelf een keer proeven aan vrijwilligerswerk, dan is dit de uitgelezen kans! Aanmelden kan via www.natuurwerkdag.nl door bovenin op ‘Meedoen’ te klikken en een locatie te kiezen. Wie weet komen we elkaar tegen die dag, want ook wij als boswachters zijn natuurlijk weer van de partij!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog