www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Achtien nieuwe jeugdgidsen in de startblokken!

22 december 2014 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Van boswachter Linda Groeneveld

“Zijn jullie aan het boomknuffelen?”, vroeg een bezoeker van De Balij mij, toen ik met een groep jeugdgidsen in opleiding het Hulpboswachter programma aan het oefenen was.

Bomen voelen tijdens de buitendag in De Balij
Bomen voelen tijdens de buitendag in De Balij

Het ziet er ook wel grappig uit, volwassenen die een kinderopdracht uitvoeren in het bos. We waren natuurlijk niet aan het knuffelen. De cursisten voeren alle opdrachten uit, die zij straks met de kinderen gaan doen, zodat ook zij ervaren wat het is om hulpboswachter zijn.

Hulpboswachter zijn is vooral harstikke leuk. De kinderen gaan op pad, in een echte (hulp)boswachter jas. Ze ontdekken wat een boswachter allemaal moet doen. Bomen meten, dunnen van het bos, inventariseren van flora en fauna, kaart lezen, het komt allemaal aan bod. Op een speelse manier, want saai is het zeker niet als hulpboswachter bij Staatsbosbeheer!

In oktober zijn we begonnen met de cursus voor 18 nieuwe vrijwilligers, die graag met kinderen het bos in willen. Dankzij een subsidie van de Gemeente Den Haag, in het kader van “Groen doet goed”, is dit mogelijk gemaakt. Ook de gemeenten Alphen aan den Rijn en Zoetermeer dragen op verschillende manieren bij vanuit de subsidie “Groen doet goed” (busvervoer voor scholen, promotie). Vanaf maart 2015 kunnen kinderen van 7 tot 12 jaar in het Haagse bos, De Balij, het Bieslandse Bos, het Bentwoud en het Zaanse Rietveld in de huid kruipen van de boswachter tijdens een excursie. Het Hulpboswachterprogramma is geschikt voor zowel kinderfeestjes als schoolklassen.

Het is mooi om tijdens de cursus het enthousiasme te zien van de jeugdgidsen. Allemaal met een verschillende achtergrond, maar met eenzelfde passie voor de natuur. Prachtig als zij straks hun passie kunnen doorgeven aan kinderen. Het hart van kinderen raken, hun nieuwsgierigheid en verwondering wekken, dat is wat we willen bereiken.

Fijn om na 3 lesavonden binnen, nu buiten aan de slag te zijn
Fijn om na 3 lesavonden binnen, nu buiten aan de slag te zijn
reageren

geef een reactie

  • Harry WaterBase
    31 december 2014 om 15:55

    Eerlijk gezegd heb ik mijn twijfels over deze opleiding. Voorbeeld: bij natuurmonumenten kunnen zij nog steeds geen wilgen knotten. Bij een buurvrouw zag ik een jonge hovenier, M.Tu.S Nijmegen, kapstokken snoeien bij een plataan. Paar jaar terug was ik bij een groep vrijwilligers, die cursussen gedaan hadden in landschapbeheer. Opleiding deugt niet, allemaal verkeerde handelingen. Tuinlieden van de gemeente, die ook niet weten hoe zij moeten snoeien. Door jarenlange observatie ben ik gaan begrijpen waarom de ene plant heel anders reageert als de andere op snoeien. Zelf ben ik acht jaar bezig geweest, dagelijks op school, met het vergaren van kennis. Dus in mijn ogen kan deze cursus nooit voldoende zijn om kinderen te vertellen hoe het precies zit.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog