www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Leve(nd) Zuid-Holland met 15 natuurtoppers!

2 februari 2015 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Als boswachters van Staatsbosbeheer in Zuid-Holland zetten we ons in om de prachtige natuur die onze provincie rijk is te behouden en te ontwikkelen. We zijn daar trots op, maar we maken ons ook zorgen: over de achteruitgang van dier- en plantensoorten in onze provincie. Samen met Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland, Natuurmonumenten, het Zuid-Hollands Landschap en IVN zetten we 15 natuurtoppers centraal die symbool staan voor een provincie die vol is met bijzondere planten en dieren. Wie zou het nu niet leuk vinden om tijdens een wandel-, fiets-, of vaartocht in de natuur een glimp op te vangen van een otter, zeearend of zeehond? Natuurtoppers zoals deze soorten verfraaien de landschappen in Zuid-Holland en zijn een graadmeter voor een schoon milieu en een rijke natuur. Daarom hebben wij gezamenlijk een manifest opgesteld en roepen inwoners en organisaties, die ook vinden dat we zuinig moeten zijn op de prachtige natuur in Zuid-Holland, op om het manifest te ondersteunen. Met het manifest vragen we de lijsttrekkers van de Provinciale Staten Verkiezingen om zich hard te maken voor een soortenrijke provincie waar iedereen van kan genieten.

Zuid-Holland in vogelvlucht (Jeroen Helmer)
Zuid-Holland in vogelvlucht (Jeroen Helmer)

 

15 natuurtoppers
De toppers die we centraal stellen zijn de otter, grutto, zeearend, bever, Atlantische zalm, nachtegaal, tapuit, zeehond, bosuil, bij, argusvlinder, boommarter, spindotter, slobeend en purperreiger. Weidevogels, zoals de grutto, hebben het bijvoorbeeld erg moeilijk in ons land. En dat is jammer, want ze zijn zo kenmerkend voor het typisch Hollandse landschap in onze provincie. In de weidevogelgebieden die wij in het Groene Hart beheren, blijft het aantal weidevogels stabiel of nemen de aantallen zelfs toe. Opvallend, want landelijk neemt het aantal weidevogels juist af. Wij laten zien dat met zorgvuldig beheer het tij voor de weidevogels in Nederland gekeerd kan worden. Maar maatwerk is een kwestie van keuzes maken en er budget voor vrijmaken.

Direct tekenen
Op de website kunt u de petitie ondertekenen en vindt u meer informatie over het manifest.

 

 

 

reageren

geef een reactie

 • Staatsbosbeheer Zuid-Holland
  10 februari 2015 om 16:40

  Beste Blewbird,

  Deze 15 toppers hebben we gekozen omdat ze het moeilijk hebben en symbool staan voor Zuid-Holland, maar we gaan absoluut voor een soortenrijke provincie.

  Met vriendelijke groet,
  Daphne Bolsius

 • Blewbird
  3 februari 2015 om 21:03

  Er een aantal toppers isoleren brengt een risico met zich mee. Mensen gaan denken dat alleen die 15 belangrijk zijn en dat de rest wel weg kan. Dat willen we niet, toch?

 • Don’t forget wildlife at Dutch elections | Dear Kitty. Some blog
  2 februari 2015 om 17:22

  […] Dutch conservationists in Zuid-Holland province have made a petition to the political parties about wildlife in the province. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog