www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Vleermuisbunker Wassenaar na 8 jaar officieel heropend voor publiek

27 augustus 2015 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

door boswachter Mark Kras

Met een feestelijke bijeenkomst is op 27 augustus de roemruchte Vleermuisbunker aan De Wassenaarse Slag heropend voor publiek. Acht jaar geleden werd de bunker vanwege de slechte staat voor publiek gesloten. Door de inzet van vele vrijwilligers en financiële bijdragen van verschillende organisaties, waaronder een substantiële bijdrage van de provincie Zuid-Holland, is de bunker hersteld en weer toegankelijk voor publiek.

Het bijzondere bunkerstelsel is onderdeel van de Atlantikwall, een door de Duitsers in de tweede wereldoorlog aangelegde verdedigingslinie. Naast de historische waarde is de bunker het winterverblijf voor één van de meest zeldzame vleermuizen, de meervleermuis. Tijdens publieksexcursies wordt door vrijwilligers van Staatsbosbeheer de geschiedenis van de bunker en de rol ervan in de tweede wereldoorlog verteld en wordt aandacht besteed aan de natuurwaarde van het Hollandse duinengebied en de belangrijke rol die de bunker speelt als overwinteringsplaats van verschillende soorten vleermuizen.

Gedeputeerde Rik Janssen: “Het is van grote waarde dat de vleermuisbunker nu weer toegankelijk is. Dit monument is een tastbare aanleiding om de belangrijke geschiedenis van de Atlantikwall en de gebeurtenissen op de Wassenaarse Slag in het bijzonder te vertellen. De excursies door de vrijwilligers maken herbeleving van onze geschiedenis mogelijk.”

IMG_0134

Naast de Atlantikwall zijn er ook andere cultuurhistorische waarden in het duin aanwezig, zoals oude bewoningsplaatsen en akkers en wallen uit het verleden. De gemeenten Wassenaar, Katwijk en Den Haag werken samen met Dunea en Staatsbosbeheer op basis van een in 2012 gesloten convenant aan het zichtbaar en beleefbaar maken ervan.

Om de geschiedenis van de vleermuisbunker met een breed publiek te delen, boden Jasper Kuipers van Staatsbosbeheer en Kees Neisingh van stichting Vleermuisbunker het boekje ‘Bunkers in de natuur van Wassenaar’ aan aan Gedeputeerde Rik Janssen. Het boekje is tijdens de excursie verkrijgbaar.

Maar ook als er geen excursies zijn is er informatie te lezen over het gemeentelijk monument aan de Wassenaarse Slag. Wethouders Inge Zweerts de Jong en Leo Maat onthulden namens de gemeente Wassenaar een informatiepaneel.

IMG_0115

De rondleidingen in de vleermuisbunker worden dit jaar alleen komende zaterdag nog gegeven. Daarna keert de rust in het stelsel terug voor de vleermuizen. Meer informatie over de vleermuisbunker en de rondleidingen is te vinden op de site van Staatsbosbeheer: www.staatsbosbeheer.nl. Meer informatie over de geschiedenis van de Atlantikwall is te lezen op http://www.geschiedenisvanzuidholland.nl/atlantikwall

reageren

geef een reactie

 • Anneke Hoek
  28 augustus 2015 om 05:57

  Heel mooi dat de vleermuisbunker geopend is, maar ik vind het wel een beetje jammer dat ik allemaal deftige mensen zie, en waar zijn de vrijwilligers die zich hiervoor in het zweet hebben gewerkt? Het zou toch fijn zijn als deze mensen als dank ook eens in het zonnetje gezet worden bij zoiets als dit!

  • Staatsbosbeheer Zuid-Holland
   28 augustus 2015 om 18:23

   Beste Anneke, Je hebt helemaal gelijk. Er is heel veel werk door vrijwilligers verzet en daar zijn wij hen heel dankbaar voor. Tijdens de bijeenkomst is dan ook veel aandacht geweest voor hun werk. Het bedankje voor en met de vrijwiligers is gepland voor een ander moment en dan verschijnt er ook vast weer een blogbericht.

   Maar vergeet niet dat duurzaam breed bestuurlijk draagvlak voor een dergelijk project op dit soort momenten wordt versterkt. En dat is nodig want we hebben nog heel veel euros en commitment nodig om deze en vele andere projecten te realiseren. Dus de ene keer aandacht voor de een andere keer weer voor de ander.
   met groet en dank voor je reactie
   boswachter Mark

 • Bats hibernating and mating, new study | Dear Kitty. Some blog
  27 augustus 2015 om 19:17

  […] Bats in Wassenaar World War II bunkers: here. And here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog