www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Honden: beste vriend of bron van overlast?

3 september 2015 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Van Boswachters Jenny van Leeuwen, Linda Groeneveld en Mark Kras

Nabij de stad is ‘honden in de natuur’ misschien wel een van de meest besproken onderwerpen in het dagelijks leven van de boswachter. De een vindt honden lastig omdat ze blaffend achter hardlopers, kinderen of wild aanrennen; de ander verdedigt de honden omdat dat dat nou eenmaal het ‘natuurlijke’ gedrag van honden is en de hond toch ook lekker los de natuur in moet kunnen… De emoties lopen soms hoog op: niet alleen onderlinge spanningen, maar ook angst voor honden en anderzijds verontwaardiging over hondenaanlijnplicht. We merken dat vrijwel iedereen er wel een sterke mening over heeft.

Trouwe ‘zesvoeter’

Honden zijn vrienden van mensen, dat weten veel boswachters uit eigen ervaring. We hebben dan ook niet voor niets ruim 2 miljoen honden in Nederland, waarvan uiteraard een fors deel in de Randstad te vinden is, omdat daar nu eenmaal de meeste mensen – en dus de meeste honden – wonen. Honden zorgen er bovendien voor dat mensen bewegen in de buitenlucht, want weer of geen weer; baas en hond trekken samen de natuur in voor het dagelijkse ommetje. Wat dat betreft is de hondenbezitter een van de trouwste bezoekers van de natuur, de trouwe ‘zesvoeter’.

Lekker spelen bij het hondenstrandje
Lekker spelen bij het hondenstrandje

Natuur voor iedereen

Veruit de meeste klachten en meldingen die bij ons binnenkomen gaan over overlast door honden. Mensen met kinderen die zijn aangevallen door honden. Ruiters en hardlopers die niet meer in het bos durven omdat ze regelmatig achterna worden gezeten door honden. Irritatie over de kuilen die gegraven worden door honden.  De ervaren overlast door poep, bijvoorbeeld aan wielen van kinderwagens als souvenir aan een wandeling door de natuur. De conclusie die we hieruit moeten trekken is dat er daadwerkelijk mensen én kinderen zijn die de natuur mijden uit angst voor of frustratie over losse honden in de natuur. Dat signaal krijgen we nu vrij regelmatig. Dan gaan de alarmbellen bij de boswachter toch wel rinkelen! De natuur is immers van en voor iedereen en moet juist een leuk en ontspannen uitje zijn.

Eigenlijk is het heel simpel

De regels zijn vrij simpel. Er zijn 3 mogelijkheden: de hond mag los; of de hond moet aan de lijn; of de hond is verboden. Op bordjes worden de regels duidelijk gemaakt. De hondenbezitter is verplicht de regels te kennen en zich eraan te houden. Als de hond los mag, dan moet deze wel in het zicht en onder appèl worden gehouden. De hond mag wild en andere recreanten niet storen. Als iedereen zich hieraan zou houden, zou er weinig aan de hand zijn.

Regelmatig worden hazen en konijnen het slachtoffer van en jagende hond
Regelmatig worden hazen en konijnen het slachtoffer van een jagende hond

Hek in plaats van appèl

Blijkbaar werkt deze regelgeving niet meer en moeten we naar een andere manier van omgaan met honden? Dit blijkt alleen al uit het feit dat ook hondenbezitters steeds vaker vragen om maatregelen. Zij wijzen dan op het gevaar dat ontstaat als ze de hond niet onder appèl hebben en de hond zomaar de weg kan oversteken. Uiteraard is het plotseling oversteken van honden niet alleen een gevaar voor de hond, maar juist ook een gevaar voor de andere weggebruikers en recreanten. Het komt niet zelden voor dat fietsers in botsing komen met een hond en daardoor ten val komen. Steeds vaker ook zijn mensen hun hond kwijt. Boswachters lopen steeds vaker standaard met een hondenriem op zak, zodat verdwaalde honden kunnen worden aangelijnd en door de dierenambulance opgehaald. Als honden in het zicht en onder appèl van hun baasjes zouden blijven, zou dit alles niet gebeuren. Maar blijkbaar is hond onder appèl hebben niet meer vanzelfsprekend. Steeds vaker wordt ons dan ook gevraagd om (delen van) de natuur waar honden los lopen dus maar te omheinen.

Gedragsverandering

Of moeten we naar een andere manier van communiceren? Onlangs was in het nieuws dat er een onderzoek is gedaan in de Overasseltse en Hatertse Vennen naar gedragsverandering. Tijdens dit onderzoek is onder andere een aantal borden geplaatst met tekst en beeld die de bezoekers bewust moeten maken van de verstoringsgevoeligheid van dit gebied. Hiermee wordt geprobeerd de weerstand onder bezoekers te verlagen en een bepaalde norm te creëren zodat bezoekers hun hond aan de lijn houden. Het is gebleken dat het aantal loslopende honden hierdoor met 35% is afgenomen. Ook voor het Bentwoud zal binnenkort een dergelijk onderzoek uitgevoerd worden.

Bebording met een boodschap
Bebording met een boodschap

Wie het weet… ?

Waar het heen gaat met maatregelen weet nog niemand, maar dat er een keer iets gaat gebeuren aan de ervaren overlast, is zeer aannemelijk. Dus wie nog andere creatieve ideeën heeft om honden in de natuur mogelijk te houden én het daarbij voor iedereen leuk te houden in de natuur, is welkom om deze ideeën met ons te delen!

reageren

geef een reactie

 • Ralf
  3 februari 2020 om 06:47

  maak van alle groengebieden dus ook de recreatiegebieden een stilte of rustgebied ik heb persoonlijk de onbeschoftheid en verstoring telkens weer gezien door hondenbezitters met niet opgevoede honden of zelf geen fatsoen als natuurfilmer maak ik vaak mee dat mensen geen enkel respect hebben voor watervogels (opgejaagde zaagbekken en roofvogels en zangvogels en watervogels) en respectloosheid voor de natuurfilmer !! (praten,schelden roepen) en fotograaf door gewoon dwars door je camerabeeld heen te lopen de mensen die wel fatsoen hebben zijn vaak een uitzondering in de poelbroek haarlem veroorzaakte een jongere met getoblaster gewoon het paniek vertrek van twee (paartje!) zaagbekken !!
  ik ben natuurfilmer van hobby en zie dagelijks de schade door mens of hond vaak op camera !!! ( in duinen liep een stel gewoon over een foeragerend spoor bosmieren (beschermd !) terwijl ik deze op mierooghoogte filmde het koste meerdere minuten voor de mieren hun dode kameraden weg te voeren en hun pad weer te hertellen op film hoor je het trappende echtpaar (duits !) vloekend hun weg te vervolgen wat die camera daar toch doet !
  oplossing : heropvoeding en campagne videos ??!! verbod voor overtreders ipv boete ?

 • Jachthonden willen ook wat!
  1 februari 2016 om 14:40

  Maak een bosgebied met wat water voor jachttraining, dat over het algemeen honden die onder appel staan, luisteren en getraind worden. Maak het veilig en met de regels erbij. Wil je niet trainen dan heb je er geen reden toe om daar te zijn. Ga dan lopen in het Bentwoud met je aangelijnde hond als dat wordt aangegeven op de bordjes. Iedereen blij.

 • Blewbird
  20 september 2015 om 11:04

  Honden horen niet in de natuur, en zeker niet ‘los’. Sommige honden(-rassen) brengen meer schade aan de natuur toe dan andere. Misschien is nuancering mogelijk? Pitbull-achtigen die de bebouwde kom niet uit mogen?

  • joke rijnveld
   3 november 2015 om 13:18

   recreanten horen ook niet in de “natuur” met hun rotzooi en gillende kinderen. Maar als u het over natuur heeft, bedoelt u waarschijnlijk de parken en andere “bossen” waar honden zo zoetjes aan de paria’s worden die ze in India zijn: alleen een rotschop kunnen ze nog krijgen.

  • Blewbird
   4 november 2015 om 19:10

   Strand en duinen. Waar ze loslopen en alles kapot maken en volkakken..Voor sommige van die types ben ik wel een beetje bang.

 • robert jan de bruin
  8 september 2015 om 15:40

  Er zou een verplichting moeten komen om met je hond naar een hondenschool te gaan, en zo te bewijzen dat je jou hond onder controle hebt, een soort hondenbewijs dus.

 • A. Van pelt
  8 september 2015 om 09:18

  Bosgebieden voor honden, en verder overal verbieden. het is ergenis nummer 1.

  • joke rijnveld
   3 november 2015 om 13:14

   Grappig…… mensen als u zijn voor mij en velen met mij,
   ergernis nummer 1……

 • Yolande de Kok
  7 september 2015 om 17:42

  Het wordt door deze discussie weer eens duidelijk hoe SBB, evenals bijv Natuurmonumenten, zich inzet om recreanten te gerieven. Het is de vraag of dit wenselijk is. De natuur hoeft niet gerieflijk en toegankelijk en veilig gemaakt te worden. Wie rustig wil recrëren ( en daar is niks mis mee) gaat geter naar een park. De natuur blijft dan voor echte natuurliefhebber ( al dan niet met hond) en die hards.
  Om recreantenstromen in een park ( of als park gebruitk bos ) te scheiden is het beter om mensen te lokken naar de plaats waar ze welkom zijn dan om ze te weren. Dit geldt voor mensen met honden, die gelokt kunnen worden met hondenspeelweides of snuffelroutes maar ook voor andere potentiele overlast gevende recreanten ( zoals families met kinderen die naar speelweides en pannenkoekenhuizen kunnen worden gelokt en zo de wildbaan ontzien)
  Overigens vinden ook veel mensen met honden het prettig als er in bossen of parken een aanlijnplicht is, zeker mensen met kleine honden.

 • Dogs drive away birds | Dear Kitty. Some blog
  3 september 2015 om 16:35

  […] Dutch dogs in nature reserves: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog