www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Intocht Schaapskudde Katwijk

26 november 2015 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

door boswachter Mark Kras

Na twee weken grazen in de Wassenaarse duinen is de schaapskudde van herder Thomas van der Mey afgelopen zaterdag op pad gegaan richting Katwijk. Daarmee komen de schapen voor het eerst in de Katwijkse zuidduinen. Reden om hier een feestelijke wandeling van te maken met een herder, zijn hond, 200 schapen en vijftien enthousiaste kinderen via Natuurcentrum Katwijk. Bovenop de Dennenberg sprak de boswachter de kinderen nog even toe over het hoe en waarom van een schaapskudde in het duin; “Een open duin met korte begroeiing biedt ruimte aan de vele bijzondere soorten die kenmerkend zijn voor gezonde kalkrijke duinen. Maar door landbouw, industrie en auto’s komt er stikstof in de lucht. Die stikstof is voedsel voor struiken en grassen die de zeldzame duinplanten verdringen. Om dat tegen te gaan wordt jaarlijks in samenwerking met de provincie Zuid-Holland een herder met schaapskudde ingezet. En vanaf vandaag zullen de schapen twee weken lang aan het werk zijn in de Zuidduinen van Katwijk”

Mooi weer
Striemende hagelbuien joegen in de vroege ochtend over de duinen van Wassenaar. De begeleiders van Natuurcentrum Katwijk stonden met zo’n vijftien kinderen op de parkeerplaats van Hotel Duinoord in Wassenaar. Regenjassen aan en in stille afwachting van de herder Thomas en zijn 200 Kempense schapen. Klokslag negen uur zou er worden vertrokken. En precies op dat tijdstip prikte de winterzon door de Hollandse wolkenlucht en trok de hemel open. Er klonk geblaat en even later kwam de schaapskudde ons tegemoet. Een bijzondere wandeling stond op het punt te beginnen.

Herdersstaf
Eerst naar de top van de Dennenberg. En dan dwars door het duin en de bossen. Vooral op de mossen was het uitkijken en her en der gleden kinderen met plezier uit op de gladde hellingen. Halverwege werd halt gehouden voor een echte herdersquiz. Herder Thomas van der Mey had voor al zijn hulpjes herdersstaffen gesneden. De winnaar van de quiz kreeg de mooiste. Fabrice (7 jaar) ontving de prachtige herdersstaf trofee met een uil waarmee hij net als alle andere kinderen apentrots de schapen verder hielp verhuizen.

Warm welkom in Katwijk
Vervolgens trok de stoet over de duinen verder en kwam de Soefitempel in zicht. Vakkundig werden de schapen richting het raster gehoed waar zij de nacht door brengen. Herder Thomas kreeg nog honderden vragen van de enthousiaste kinderen, ouders en voorbijgangers. De 15 hulpjes van de herder werden verrast met een leuk en leerzaam natuurboekje van boekhandel Van den Berg en lekkers van Bakker van Maanen, als dank voor hun hulp.

Houd uw hond onder appèl en op het pad
De komende weken zullen de schapen en hun herder op diverse plaatsen in het duin aan het werk zijn.

De schapen en hun herder zijn gewend aan honden, maar uw hond misschien niet aan de aanwezigheid van schapen. We vragen u dan ook om uw hond onder appèl en op het pad te houden. En indien nodig aan te lijnen.

Mocht u vragen hebben, dan kunt u de herder altijd aanspreken en vragen naar het werk wat hier plaatsvindt.

Bijzondere kijk op de schaapskudde in Hollands Duin
Mocht de kudde eens op een heel bijzondere wijze willen zien bekijk dan zeker dit filmpje. Met dank aan Toine Cornelissen van Aircarus Productions

https://vimeo.com/146142612

of bekijk meer foto’s op de site van het Natuurcentrum Katwijk

De werkzaamheden aan #gezondeduinen worden mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland.

logo PZHnatura2000

 

reageren

geef een reactie

  • Sheep flock in Dutch sand dunes, video | Dear Kitty. Some blog
    26 november 2015 om 21:43

    […] November 2015 video shows a sheep flock in the sand dunes near the North Sea coast, in South Holland province in the Netherlands; from the […]

  • Ellen Keizer (@werffie)
    26 november 2015 om 21:18
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog