www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Takkenbeest

23 januari 2017 Boswachter Mark Kras (Stad en Duin) in Zuid-Holland

Niet de bedoeling
Soms ontstaan spontane initiatieven die het duin nog meer kleur geven. Dagelijks rij ik van huis naar werk langs de parkeerplaats van Lentevreugd over de Katwijkseweg. Vooral ’s avonds is het een mooi gezicht hoe de zon ondergaat boven het duin en de laatste stralen de hooglanders en Konik paarden aanlichten. Maar op een avond word ik verrast door een groot dier op de parkeerplaats. En dieren buiten het raster, dat is niet de bedoeling.

Een heel enkele keer ontsnapt een hooglander en komt buiten het raster terecht. Oplettende omwonenden en voorbijgangers zorgen ervoor dat we dan snel ter plaatse zijn om het dier weer binnen de rasters te brengen en het draad te herstellen. En dat is prettig, want een hooglander van 400kg wil je niet tegenkomen op de Katwijkseweg waar je 80km per uur mag rijden.

Dader onbekend
Maar het dier dat ik vanavond zie, staat onbeweeglijk op de parkeerplaats van Lentevreugd. Een extra reden om de boel eens van dichterbij te gaan bekijken. Terwijl ik de rotonde afdraai zie ik al dat het in ieder geval niet om een dier van vlees en bloed gaat. Het is een beest van hooi. Een soort van hooibeest. Nu zijn hooibeestjes vlinders die algemeen voorkomen in Hollands Duin. Maar dit hooibeest is gemaakt van het hooi dat achter is gebleven na het maaien van Lentevreugd. Op kunstzinnige wijze is een soort van paard geconstrueerd. Een prachtig werk, maar van de maker ontbreekt ieder spoor.

Hooibeest op de parkeerplaats bij Lentevreugd. Kunstenaar Michael Hoedjes (www.michaelhoedjes.nl)

Na wat navragen bij vrijwilligers ontdek ik wie die kunstenaar is. Enkele maanden later krijg ik berichten dat er ook kunstzinnige constructies worden gebouwd in het duin en vooral ver van de paden. Dat is niet de bedoeling en reden om contact te zoeken met de kunstenaar. Via mail maken we een afspraak en bezoeken we de werken die her en der in het duin staan. Mooie dingen gemaakt van materiaal dat in de buurt is gevonden. Nadeel is echter dat je van het pad af moet om de werken te maken én ook om de werken te bewonderen. Dat is niet de bedoeling. De regel ‘wandelen op de paden en aangegeven routes’ is ervoor om rust in het duin te behouden voor de planten en dieren die hier voor hun voortbestaan van afhankelijk zijn.

Kunst en duinen
Hollands Duin is echter van oudsher ook een inspiratiebron voor kunstenaars. Denk maar aan de schilderijen uit de Haagse school. En de takkenbeesten in het duin zijn wat mij betreft te mooi en inspirerend om ze helemaal te verbieden. Het is mooi om naar te kijken en het is ook een idee voor kinderen om eens iets anders te bouwen dan een standaard hut in het bos. Hutten zijn gaaf, Takkenbeesten zijn nog gaver.

 

Boomdier in Berkheide – Wassenaar (Kunstenaar Michael Hoedjes www.michaelhoedjes.nl)

Reden om twee plaatsen aan te wijzen waar kunstenaar Michael Hoedjes (www.michaelhoedjes.nl) zijn gang mag gaan. En stiekem hoop ik dat we volgende zomer veel kinderen zien die in het bos naast hun hutten ook Takkenbeesten bouwen. De voorbeelden zullen deze winter als vanzelf verschijnen. Natuurlijk wel vlak langs het pad. We willen de dieren en planten immers niet te verstoren. Het duin is om er om van te genieten maar we moeten haar ook beschermen.

reageren

geef een reactie

  • Gemma Kras van Oijen
    25 januari 2017 om 21:31

    Mooie blog. Fantastisch om gelegenheid te geven aan de creatieve kunstenaar!!
    en een inspiratie voor de jeugd!!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog