www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Lente met hitsige heikikkers in de Alblasserwaard

14 april 2017 Boswachter Jeroen den Hartog in Zuid-Holland

De lente geeft de polder letterlijk weer kleur. Onze graslanden kleuren weer paars van de pinksterbloemen en geel van de dotterbloemen. Ook de weidevogels zijn weer volop aanwezig. De roep van onder andere de grutto is hier niet van de lucht. Als boswachter en liefhebber van dit polderlandschap is het momenteel een heus feest. Ik geniet met volle teugen van de baltsende grutto, de kievit die zich als een ware stuntvlieger door het luchtruim beweegt en de bijzondere flora welke zich langzaam weer laat zien. En niet alleen onze graslanden krijgen weer kleur, ook de heikikker kleurde een aantal dagen fel blauw. Een jaarlijks terugkerend spektakel.

Op het moment dat de heikikker klaar is voor de paring en het wamt buiten weer lekker op dan kleuren de mannetjes fel blauw en gaan ze zingen. Het blauw kleuren van de mannetjes duurt maar enkele dagen. Na 3 a 4 dagen verdwijnt de kleur weer. Dit heeft te maken met de hormoonspiegel van het diertje. Het zingen van het mannetje is vergelijkbaar met het geluid van een jacuzzi. Geweldig om te zien en horen.

Thomas van der Es is namens Staatsbosbeheer boswachter in Nationaal Park De Biesbosch en het Haringvliet. Iedere maand gaat RTV Rijnmond verslaggeefster Sanne Teijn met hem de natuur in om het groen in het Rijnmondgebied meer te belichten. Afgelopen maandag ben ik samen met collega Thomas en verslaggeefster Sanne op zoek gegaan naar de heikikker in de Alblasserwaard. Bekijk hier het resultaat, veel kijkplezier en ik wens jullie allemaal fijne Paasdagen.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog