www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Trots op groen Den Haag

10 oktober 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Den Haag is onlangs verkozen tot groenste stad van Nederland 2017. Dat is een hele mooie titel voor de stad. En daar zijn wij als beheerder van het Haagse Bos, Malieveld en de Koekamp natuurlijk ook heel trots op. Staatsbosbeheer is al meer dan 100 jaar beheerder van dit gebied, waar vele eeuwen geleden de graven van Holland kwamen jagen en op het Malieveld het Maliespel speelden. Inmiddels omringd door een hele stad, kun je in het Haagse Bos nog steeds over de oeroude strandwallen wandelen. Het is de groene long van Den Haag.

Het belang van een groene omgeving komt – juist ook in onze steden – weer steeds vaker op de agenda’s van bestuurders, bedrijven en onderzoekers te staan. Hoe belangrijk groen is voor onze gezondheid blijkt ook uit steeds meer onderzoeken. Het is goed voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Groen krijgt ook steeds meer waardering als essentieel ingrediënt voor het versterken van het woon- en vestigingsklimaat in Nederland.

Verbinden
Om dit nog verder te versterken, werken we samen met de gemeente Den Haag aan de groene stadsentree vanaf station Centraal naar de Koekamp en het Haagse Bos. De wens is om stad, het station en het Haagse Bos meer en beter te verbinden met elkaar. En die verbinding is het groen. Zo wordt de overkapping over de A12 achter de Malietoren verbreed en beplant. Er komt ook een fiets- en wandelpad overheen, zodat je vanuit de Koekamp zo door kunt fietsen of wandelen het Haagse Bos in. Of omgekeerd de stad in, natuurlijk.

Impressie van de toekomstige bredere overkapping over de A12, achter de Malietoren.

Het hertenkamp op de Koekamp blijft. Hiermee houden we vast aan die eeuwenoude traditie van de Graven van Holland. Er lopen immers al herten sinds de 16e eeuw. Wel willen we de Koekamp beter beleefbaar maken voor mensen. De architectuur van Zocher is hiervoor de inspiratiebron, want Zocher ontwierp het huidige gebied. Er komt een ander hek rond het hertenkamp, het water wordt iets verlegd en er worden fiets- en voetpaden verlegd.

Toegankelijk
Ook het gebied waar nu de werkschuur van Staatsbosbeheer gevestigd is, zal veranderen. We willen het graag toegankelijk maken voor bezoekers. Hoe dit er precies uit gaat zien, weten we nog niet. Daar werken we nu aan. De wens is dat het een plek wordt waar je midden in de stad je toch even hélemaal weg kan wanen. Een groene oase, een plek waar je de herten kan bekijken, even wat kan drinken, informatie over de natuur in en om Den Haag kunt krijgen en je weg kan vervolgen de stad in. Óf juist uit, het Haagse bos in met daarachter de duinen en de zee. Zo begint straks het nieuwe Nationaal Park Hollandse Duinen al als je het Centraal station van Den Haag uitloopt. Waar in Nederland vind je natuur en stad zó dicht bij elkaar?! Met rechts iets om trots op te zijn.

Ter inzage
De plannen van de gemeente Den Haag met betrekking tot de verbreding van de overkapping over de A12 en de parkstructuur van de Koekamp liggen nu ter inzage. Het ontwerp is online hier te bekijken: www.denhaag.nl/rondjecentraal, kijk bij ‘verbeteren Koekamp en terrein van Staatsbosbeheer’ en ‘verbreden overkapping A12 bij Malietoren’. Ook kun je het bekijken in het Den Haag Informatiecentrum van het Stadhuis. Reageren op het ontwerp kan nog tot en met 12 oktober 2017.

Staatsbosbeheer werkt momenteel nog aan de plannen voor de herinrichting van het gebied waar onze werkschuren staan op de Koekamp. Hiervoor hebben we met diverse partijen afstemming, zoals de gemeente, bewoners en groene belangenverenigingen. Momenteel bevinden zich deze plannen nog in een beginfase. Zodra we verder hiermee zijn, vertellen we er hier uiteraard ook meer over.

reageren

geef een reactie

 • Mieke
  10 oktober 2017 om 12:32

  Via een WOB-procedure heeft het gemeentebestuur toegegeven dat de uitspraak “Den Haag groenste stad van Nederland” nergens op gebaseerd kon worden.
  Dat was natuurlijk niet leuk voor wethouder Revis, berucht populierenkapper en winnaar van Heel Holland Hakt.
  Nu blijkt dat hij zijn ambtenaren opdracht heeft gegeven iets te doen – wat dan ook!!! – aan die geschade reputatie.
  En… het is hem gelukt.
  Hij heeft de prijs van ‘Groenste Stad’ gewonnen.

  Bij een duistere competitie, waarvoor zich voor 2017 VIER steden hadden opgegeven: Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Waalwijk en Purmerend.

  Toch wel een beetje zielig dat Revis zich heus laat fotograferen met z’n grote – doorgestoken kaart – prijs.
  En dat wij Hagenaars daar de kosten van moeten betalen, want als je meedoet met zo’n ‘competitie’ moet daar wel € 5.000 inleggeld voor betaald worden.
  bomenkap2

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog