www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Paddenstoelen safari

18 oktober 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

In de herfst is het pas echt feest! Met ieder jaar weer zo'n kleurrijk spektakel van afvallende bladeren en paddenstoelen die de grond uit schieten. Vooral van de paddenstoelen en zwammen ben ik echt fan. In elke vorm en kleur zijn ze wel te vinden. En mijn motto daarbij is: geniet van de paddenstoelen, pluk ze niet! Zo kan ook de volgende bezoeker genieten van al het moois. Bovendien kunnen paddenstoelen giftig zijn. De giftige soorten zijn ontzettend moeilijk te onderscheiden van de niet-giftige soorten. Neem het risico niet! Koop je favoriete paddenstoel gewoon in de supermarkt.

Paddenstoelen zijn fascinerend en spreken tot de verbeelding. Door de snelle groeiwijze, de bizarre vormen en de felle kleuren van paddenstoelen werden ze van oudsher toegeschreven aan tovenarij. Niet voor niets krijgen ze namen als: duivelskaas, satanszwam en heksenboleet. Het ei waaruit de stinkzwam zich ontwikkelt, noemde men een duivelsui. En ook al hebben paddenstoelen niets met hekserij te maken, toch is het oppassen geblazen. Ieder jaar zijn er namelijk toch weer zo’n 200 meldingen van vergiftigingen door het eten van paddenstoelen. Mensen denken eetbare soorten te herkennen, maar raken toch vergiftigd. Pas dus op! En mag je eigenlijk wel wildplukken? Onder bepaalde voorwaarden -waaronder dat de toegangsregels het toestaan- mag je best wat meenemen op eigen risico en voor eigen gebruik. Staatsbosbeheer heeft er informatie over op haar website.

 

Een gewoon zwavelkopje lijkt misschien dan wel op een smakelijk gebakken eitje, maar is niet eetbaar!

Paddenstoelen in de media

Paddenstoelen spreken nou eenmaal tot de verbeelding. En dus is het als boswachter erg leuk om te laten zien welke mooie soorten er in het bos te zien zijn.

Met het AD ging ik op paddenstoelen safari in het Haagse Bos. Bekijk het filmpje wat daarvan is gemaakt hieronder:

Radio EenVandaag maakte een reportage over wildplukken en ging ook met mij op pad in het Haagse Bos. Luister naar dit item via deze link: https://www.nporadio1.nl/radio-eenvandaag/onderwerpen/427746-wildgroei-paddestoelen-gevaar-voor-kinderen-en-honden

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog