www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Boswerkzaamheden Leidschendammerhout bijna ten einde

23 oktober 2017 Boswachter Peter Apswoude in Zuid-Holland

De afrondingsfase van de houtoogst in de Leidschendammerhout is ingezet.De boomstammen zijn nagenoeg allemaal verwijderd en de houtsnippers zullen spoedig verwijderd worden. Er zal ook wat dood hout blijven liggen. Paddenstoelen en insecten profiteren van dood hout. Zo houden we de ‘kringloop van het leven’ in stand. Tijdens de werkzaamheden is de flora en fauna zorgvuldig in kaart gebracht. Staatsbosbeheer heeft de bescherming van de aanwezige natuur voorop gesteld.

 En hoe nu verder?

Als de oogst is afgerond, zullen we de balans opmaken. Er zijn al voldoende zaden aanwezig die vanzelf kunnen ontkiemen, daarnaast zullen er duurzame jonge bomen in het gebied geplant worden.

Waarom houtproductie?

Hout is een duurzaam hernieuwbare grondstof, met een schoon productieproces (opname CO2, productie van zuurstof), een gewaardeerd productiemiddel (bomen en bossen bieden natuur en beleving) en een veelzijdig en goed recyclebaar schoon eindproduct (hout en biomassa). De Nederlandse vraag naar duurzaam geproduceerde en hernieuwbare grondstoffen is groot en groeiend. Jaarlijks gebruikt de gemiddelde Nederlander 1 kuub hout. Slechts 10% daarvan komt uit ons eigen land. Staatsbosbeheer levert van die 10% zo’n 3% hout per jaar. Bij import-hout is niet altijd zeker of het hout komt  uit duurzaam beheerde bossen; voor hout uit onze bossen hebben we die garantie wel. Het betekent onder andere dat we minder oogsten dan dat er bijgroeit, We vinden het belangrijk  om op duurzame wijze in een deel van het Nederlandse houtvraag  te voorzien.

Het zit in onze traditie en levert sinds onze oprichting een belangrijke bijdrage aan het financieren van ons natuurbeheer en van activiteiten die zelf geen inkomsten opleveren, zoals gebieden geschikt maken voor recreatie en educatie. Houtproductie is dus een heel concrete invulling van onze rol als groen nutsbedrijf.

Wat gebeurt er met het hout?

  • De houtsnippers worden geleverd aan duurzame warmtecentrales als de Bio Warmtecentrale in Purmerend. De centrale levert stadsverwarming aan 25.000 huishoudens en draait op 100.000 ton houtsnippers. De helft daarvan komt uit gebieden van Staatsbosbeheer.
  • De houtsnippers zijn vrijkomen uit regulier bosbeheer zoals in het gebied Leidschendammerhout.
  • Het geoogste hout wordt bij goede kwaliteit verzaagd tot balken, planken of schuttingen, pallets, fruitkistjes, kratten etc. Hout dat heel fijn versnipperd wordt, gebruikt men voor MDF-platen en spaanplaten of voor bijvoorbeeld de papierindustrie.

Leuk om te bekijken de nieuwe webpagina’s over bosbeheer in de praktijk,

https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/dossiers/bos-en-hout/bosbeheer-in-de-praktijk

en feiten en cijfers over bos en hout!

https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/dossiers/bos-en-hout/bos-en-hout-in-cijfers

 

 

reageren

geef een reactie

  • Erik Buijs
    25 oktober 2017 om 13:37

    beste Peter,

    ben erg benieuwd hoe het terrein zich de komende tijd ontwikkeld
    en welke natuurlijke verjonging er opgang komt

    en kom graag nog eens kijken

    vriendelijke groet Erik Buijs

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog