www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Werkzaamheden voor een vitaal Haagse Bos

25 oktober 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Collega Boswachter Bas Roelofs markeert de bomen die weg moeten.

Staatsbosbeheer start met werkzaamheden ten behoeve van groot onderhoud in het Haagse Bos. Dit is nodig om het bos vitaal en gevarieerd te houden. Eerst zijn de bomen zorgvuldig geselecteerd en gemarkeerd. Deze bomen kunt u herkennen aan een rode of gele stip. Volgend jaar worden de rood gemarkeerde bomen gekapt en afgevoerd. Tachtig bomen hebben echter een gele stip. Dit zijn dode bomen langs de paden welke een gevaar kunnen vormen voor de recreant. Deze bomen worden vanaf volgende week al weggehaald.


Dunning
De dunning vindt pas volgend jaar plaats. Voor een vitaal en gevarieerd bos is het nodig om het bos regelmatig uit te dunnen. Na het dunnen ontstaat ruimte voor andere bomen om op een goede manier uit te kunnen groeien. Op een aantal plekken in het bos ontstaan open ruimten zodat het zonlicht de bodem kan bereiken. Dit geeft jonge bomen, planten en struiken meer kans om te groeien zodat de volgende generatie bos zich volwaardig kan ontwikkelen. Een dunning bij Staatsbosbeheer wordt altijd uitgevoerd volgens de gedragscode zorgvuldig bosbeheer. Het grootste deel van de gekapte bomen wordt verkocht en afgevoerd als duurzaam, FSC-gecertificeerd hout. Een deel van het hout blijft liggen. Het dode hout dat op verschillende plekken blijft liggen is een bron aan voedsel voor verschillende insecten, insecteneters en paddenstoelen.

Prachtige Zwavelzwam op een dode eikenstam in de Koekamp

Essentakkensterfte
De reguliere dunning van volgend jaar wordt meteen gecombineerd met de aanpak van essentakkensterfte. Daarom zijn er nu relatief veel rode stippen te zien in het Haagse Bos. In Zuid-Holland slaat de essentakkensterfte zwaar toe, zo ook in het Haagse Bos. De es is een waardevolle inheemse boomsoort die helaas sinds een aantal jaren massaal ziek is. De ziekte is feitelijk niet te genezen en verspreidt zich steeds sneller. Op sommige plekken is het effect van de ziekte goed zichtbaar. De bomen hebben dode takken en een dunner wordende boomkroon of zwammen en zwarte plekken op de stam. De door de ziekte aangetaste essen zullen worden gekapt. Het weghalen van de essen leidt tot gaten in het bos. Deze gaten zullen binnen een jaar worden opgevuld met nieuwe inplant van linde, fijnspar, beuk, eik en struikvormers als lijsterbes, hazelaar en meidoorn. Hierdoor wordt het bos nog gevarieerder. En bovendien: wat bos is, blijft bos.

Meer weten over essentakkensterfte, bekijk het Staatsbosbeheer filmpje

reageren

geef een reactie

 • Bart Linders
  19 november 2017 om 08:37

  Hallo Jenny,
  Gisteren hebben we acht personen sterk ons bosje berijd van omgevallen distels. Waaruit je begrijpt dat het om een zeer jong bos gaat,! zeshonderd boompjes hebben wij van heg en landschap in maart geplant, een feest was en is het.
  Ik las net n.a.v. van essentaksterfte en de kap ervan. Ik ben als begeleider werkzaam op 3 ha land bij Amsterdam. En ik ben sterk geïnteresseerd in de gekapte bomen. Wij maken er meubels en ook brandhout van. Het is heel lastig aan bomen te komen. Is het mogelijk dat wij wat bomen kunnen overnemen en ophalen? Vriendelijke groeten Bart

  PS jij bent natuurlijk welkom eens langs te komen al zijn de pas aangekomen bijen in winterslaap de boompjes zijn zichtbaar.

 • FrankJP
  25 oktober 2017 om 16:39

  Bedankt Jenny voor jouw snelle reactie op mijn mail. Jullie boswachtersblog staat volgens mij niet aangegeven op de staatsbosbeheerborden. Dat maakt het lastig om veel reacties te krijgen van bezoekers. Nog een vraagje, steeds meer mooie grote bomen worden overwoekerd door klimop. Ik heb gezien dat een aantal van die dikke klimopstronken zijn doorgezaagd. Doen jullie dat of is dat bezoekers initiatief? Zijn die ‘klimopwoekeraars’ schadelijk voor de boom of niet? Groet Frank

  • Boswachter Jenny van Leeuwen
   26 oktober 2017 om 09:23

   Beste Frank,
   Gezonde bomen hebben niet veel last van Klimop. Het heeft natuurwaarde dus zijn we terughoudend met het verwijderen ervan. We gaan binnenkort wel een keer goed bekijken maatregelen noodzakelijk zijn. Op dit moment bestrijden wij de klimop dus niet.
   Met vriendelijke groet!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog