www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Het Grote Vogeljaar

18 maart 2018 Boswachter Wicher Pen in Zuid-Holland

Toen mij werd gevraagd om op de laatste dag van de Boekenweek een favoriet natuurboek te bespreken, schoot direct het boek ‘Het Grote Vogeljaar’ van Marc Obmascik door mijn hoofd. Het boek speelt in de Verenigde Staten en doet verslag van een wedstrijd tussen drie vogelaars, die in een jaar tijd zoveel mogelijk vogelsoorten proberen te vinden.

Het is al weer een poos geleden, ik meen in 2013, dat ik het boek gelezen heb. Ook het verhaal is gedateerd. Dit Grote Vogeljaar waar Obmascik over schreef, speelde in 1998. Dat maakt het niet minder leuk om het boek eens te lezen. Je hoeft ook niet echt een vogelaar te zijn om geboeid te raken. De schrijfstijl van Obmascik is heel toegankelijk.

Herkenbaar

Drie vogelaars, Sandy Komito, Al Levantin en Greg Miller, nemen het een jaar lang tegen elkaar op om de beste vogelaar van de Verenigde Staten te worden. Het gaat er daarbij om wie de meeste vogelsoorten weet te spotten in één jaar. Daarbij worden kosten noch moeite gespaard. Los van elkaar doorkruisen de drie het hele continent, van de Stille Oceaan tot de Atlantische Oceaan en van New Mexico tot het poolgebied van Alaska. Ze doen dit los van elkaar, maar komen elkaar ook geregeld tegen omdat ze net als hier in Nederland ook afgaan op meldingen op sites of van bevriende vogelaars. Natuurlijk hebben ze ook vaak pech en is de vogelsoort, waarvoor een lange reis werd ondernomen net gevlogen. Dat is heel erg herkenbaar; het is mijzelf ook meerdere malen overkomen.

745 vogelsoorten

Het Grote Vogeljaar is voor Sandy Komito, Al Levantin en Greg Miller ook een kostbare aangelegenheid. Vaak maken ze gebruik van een klein vliegtuig om afgelegen plekken te bereiken. Van de banktegoeden van de mannen is aan het eind van het jaar dan ook niet veel meer over. Ook worden er leningen afgesloten of onbetaald verlof opgenomen.
Uiteindelijk wint Sandy Komito met 745 vogelsoorten. Hij moest daarvoor doorgaan met vogelen tot een paar dagen voor Oud en Nieuw. Het schijn dat hij op Oudejaarsdag zijn wekker op vijf uur heeft gezet om tot Nieuwjaarsdag, ja u raadt het, te gaan vogelen.

Het Grote Vogeljaar schijnt nog ieder jaar in de Verenigde Staten plaats te vinden. Of iemand ooit het record van Sandy Komito heeft gebroken is mij niet bekend.

Het Grote Vogeljaar. Mark Obmascik. Uitgeverij Atlas.

Deze blog is onderdeel van de Boekenweekspecial in het kader van de Boekenweek 10 t/m 18 maart met thema natuur. De boswachters van dit Boswachtersblog Zuid-Holland schrijven deze week elke dag een blog over hún favoriete natuurboek.

reageren

geef een reactie

  • Martine Haak
    18 maart 2018 om 14:08

    Alle blogs gelezen. Leuk initiatief!! Boeiend. Misschien een idee om elk jaar in de boekenweek zoiets te doen.
    Jenny, je hebt een schrijftalent, doe er meer mee, heel beeldend. Veel succes met jullie super belangrijke werk.

    Een oud-vrijwilliger

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog