www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Natuur en recreatie komen samen in de Zevenhuizerplas

8 juni 2018 Dick in Zuid-Holland

Op het randje van Rotterdam grenzend aan de wijken Nesselande en Zevenkamp ligt het waterparadijs de Zevenhuizerplas. Natuurliefhebbers, zeilers, zonaanbidders en allerlei watersporters kunnen hier hun hart ophalen. De 178 hectare grote waterplas vormt hier de scheiding tussen metropool Rotterdam en de kleinere gemeente Zuidplas. De ruim 20 meter diepe plas heeft een goede waterkwaliteit en een rijk waterleven. Door regelmatige controle op de zwemwaterkwaliteit is het een veilige plek om te zwemmen, te recreëren en van de natuur te genieten. Naast mensen, weten vooral ook vogels tegenwoordig de Zevenhuizerplas te vinden.

Natuurgenieters

Geen wonder dat vogelaars en natuurgenieters zowel boven als onderwater, dit gebied steeds meer beginnen te ontdekken. De aanleg van speciale natuureilanden, paaiplaatsen, brede rietkragen met oud en jong riet zorgen voor een geschikte biotoop voor rietvogels. Door de combinatie van diep en ondiep water zal de plas in de winter niet snel dichtvriezen en is er een breed voedsel aanbod voor allerlei watervogels. Dit jaar broeden er wederom lepelaars. De roerdomp is gesignaleerd en wie goed luistert hoort de snor, (bos) rietzanger of kleine karekiet. Met een beetje geluk en geduld zie je opeens een baardmannetje of blauwborst in het riet verschijnen. Dat er onder water ook veel te zien is blijkt uit de documentaire  “De vele gezichten van de Zevenhuizerplas”.  Waarin een snoek je meeneemt gedurende de vier jaargetijden op verkenningstocht door de Zevenhuizerplas.

De verdronken populieren

Misschien zijn de verdronken populieren wel het meest mooie plekje in deze omgeving. Min of meer per ongeluk is tijdens de aanleg van een fietspad een stukje bos geïsoleerd geraakt en onderwater komen te staan. De daar aanwezige bomen zijn daardoor afgestorven en vormen nu een prachtig decor waarin allerlei eenden en vogels een “veilig onderkomen” weten te vinden. De dode bomen zorgen voor een geschikte plek voor holen-broeders. Het woudaapje heeft zijn weg er weer naar toe weten te vinden en heeft een nestje gemaakt ergens  in het oudere riet. De afgelopen periode zwommen er weer diverse eenden families rond met hun jongen. Zo ook een gezinnetje dodaars. Helaas zijn dat lekkere hapjes voor weer andere vogels als reigers maar ook roofvissen. Zodat je soms voor je ogen het nageslacht ziet slinken. Afgelopen winter hebben hier lange tijd vijf ransuilen gebivakkeerd. De soms lange rijen natuurfotografen wezen erop dat er heel wat te beleven viel.

Voor elk een plek

Wie bij de verdronken populieren staat kan op nog geen honderd meter afstand mensen zien liggen en genieten van de zon op de diverse stranden. Zwemmers, zeilers, kanoërs en surfers zijn actief op het meer. In de verte maken waterskiërs hun rondjes op de waterskibaan.  Soms zie je duikers zeulen met hun uitrusting richting de waterkant. Voor de feestvierder is er de Sicilië boulevard een prachtige strand a la Zuid-Frankrijk. Rondom de plas liggen diverse restaurants, terrasjes en plekken waar je spullen kunt huren voor op en in het water.

Zonering

Door een slimme zonering van het gebied is deze plas geschikt gemaakt voor zowel recreatie als natuurbeleving. Kortom een gebied dat het bezoeken meer dan waard is. De ligging in een sterk verstedelijkt gebied maakt de Zevenhuizerplas een gebied om nog eens  extra te koesteren en zuinig mee om te gaan.

reageren

geef een reactie

 • lies oosterhuis
  20 juni 2018 om 12:10

  hai boswachter,

  leuk bericht ik ga er gauw een x naartoe fietsen, dankjewel;

  groene groet
  lies

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog