www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Kwaliteitsimpuls Abtswoudse Bos Dit moet je weten

3 december 2021 Boswachter Lisa Wassenaar in Zuid-Holland

Velen zijn al op de hoogte van de kwaliteitsimpuls die wij gaan inzetten in het Abtswoudse bos. Maar wat houdt dit in en wat willen wij gaan doen? In dit blog staat alle beschikbare informatie en de linkjes naar de documenten.

Je hebt het misschien gehoord/gelezen in het AD Delft, Omroep Delft of op onze social media; wij zijn bezig met een kwaliteitsimpuls. In dit blog focussen we ons op het Abtswoudse bos. Een introductie van het gebied is terug te vinden in het blog van 9 april.

Even opfrissen…

Wat houdt de kwaliteitsimpuls in?

Staatsbosbeheer is eigenaar en beheerder van een aantal RodS (Recreatie om de Stad) gebieden; de Balij, het Bieslandse bos en Abtswoudse bos. Sinds het wegvallen van structureel beheergeld voor deze RodS gebieden zijn vooral de recreatieve voorzieningen hard in kwaliteit achteruit gegaan. Door beroep te doen op subsidies, zoals de subsidieregeling Groen, van de Provincie Zuid-Holland kan Staatsbosbeheer de gebieden een kwaliteitsimpuls geven.

De komende jaren investeert Staatsbosbeheer om het gebied beter aan te laten sluiten aan de behoefte van de bezoeker en een beweegvriendelijke leefomgeving te realiseren. Hierbij focussen wij ons op het verbeteren van de bruikbaarheid, bereikbaarheid, sociale veiligheid en beheerbaarheid van de drie gebieden. Als nevendoelstelling zien wij ook graag een betere verbinding ontstaan tussen de gebieden en naburige woonwijken, een doelstelling die goed past bij die van de provincie “Het stimuleren van recreatiemogelijkheden om de hoek” en bij onze ambities voor een Groene Metropool.

Wat gaat er gebeuren

De kwaliteitsimpuls focust op  de entrees, de bewegwijzering van een aantal wandelroutes en het opknappen en aantrekkelijker maken van deze routes voor bewoners uit Delft en omgeving, wandelaars, kinderen en gezinnen en ouderen. Een beweeg- en kindvriendelijke leefomgeving staat centraal. Denk hierbij aan een route die begaanbaar is voor personen die slecht ter been zijn, een familieroute of een uitdagende route die je langs alle mooie plekjes van het gebied brengt. De aanleg van een speelbos geeft kinderen meer mogelijkheden om buiten te spelen en de natuur te ontdekken. Onderstaand is de kaart met de kwaliteitsimpuls te vinden en zal aan de hand van de thema’s (ook behandeld tijdens de bewonersavond) een korte samenvatting worden gegeven. uiteraard is alle informatie ook terug te horen via ons filmpje.

Overzicht Kwaliteitsimpuls Abtswoudse bos. Voor het volledige document, klik hier.

Routes

De kwaliteitsimpuls bevat een viertal routes. Wij hebben voor het gemak namen verzonnen, maar mocht je betere suggesties hebben dan ontvangen we die graag.

Abtswoudse natuurpad: Een route voor de avonturier van ongeveer 8 of 10 kilometer. De route (groen op de kaart) neemt je mee langs alle mooie plekjes in het Abtswoudse bos.

Moeder aarderoute: Ook wel de familieroute (paars op de kaart). De 4 kilometer lange route voert het gezin mee langs de pareltjes van het Abtswoudse bos.

Lunchroute: Tijdens je pauze een frisse neus halen? De lunchroute (blauw op de kaart) van respectievelijk 2 of 4 kilometer geeft een extra dimensie aan je boterham met kaas.

Ommetje – rolstoeltoegankelijk: Slecht ter been of alleen te porren voor een korte wandeling? Het ommetje (rood op de kaart) bied een korte maar krachtige wandeling van ongeveer 2 kilometer.

Entrees

Het gebied bevat een aantal entrees. De hoofd-entrees zijn aan het eind van de Tanthofdreef en langs de Schieweg. Beiden bevatten een parkeerplaats die we willen opknappen. Denk hierbij aan het toevoegen van groen, het creëren van een fietsenparkeerplaats en het toevoegen/verbeteren van de informatievoorzieningen. Bij de kleinere entrees komen kleinere informatiepanelen.

Speelbos/speelnatuur

Staatsbosbeheer kan en wil zijn terreinen meer inzetten voor gezondheid en fitheid van bezoekers, waaronder onze jongste doelgroep kinderen. Buitenspelen is een sociale en gezonde activiteit. De aanleg van een speelbos geeft kinderen meer mogelijkheden om buiten te zijn, samen actief bezig te zijn en spelenderwijs de natuur te ontdekken. Het is belangrijk dat ze dit in een veilige omgeving – dichtbij huis en laagdrempelig – kunnen doen.

Het speelbos wordt zo’n 2,2 ha groot, waarvan de speelkern een gebied van ca. 80 x 130 meter (1ha) beslaat en tegen de kreek aanligt. Met de inrichting van het speelbos blijft de weidsheid en het open karakter van het landschap behouden. Het planten van diverse solitaire bomen en struiken met bloesem, fruit en noten, versterkt de beleving van de seizoenen en is goed voor de biodiversiteit. Wij zetten in op zogenaamde speelaanleidingen. Door het landschap meer reliëf te geven en meer speelwater te creëren met oversteken in de vorm van boomstammen over het water en stapstenen ontstaat er een gevarieerd landschap, waar kinderen kunnen spelen en overheen en doorheen klauteren. Er zijn twee speeltoestelvoorzieningen: een slingertouw over het water en een tunnelbuis om onder de heuvel te kruipen.

Een aantal bomen planten we als klimbomen van de toekomst. Staatsbosbeheer hanteert de term speelbos voor plekken die wij speciaal voor spelen in de natuur inrichten. In dit specifieke geval kunnen wij beter spreken van een speelpolder of speelweide dan van een speelbos, zodat dit beter aansluit bij de inrichting van het gebied. De kinderen kunnen, net als nu al het geval is, ook spelen in de aangrenzende bosvakken in het gebied.

Het ontwerp van het speelbos is een schetsontwerp. Momenteel zijn er gesprekken met bezorgde omwonenden over het ontwerp. Wij hopen samen met hen een oplossing te vinden voor de zorgen en te werken naar een passend ontwerp voor alle partijen.

Betrokkenheid

Dat er veel betrokkenheid voor het Abtswoudse bos is, is een feit. Dit werd ook duidelijk tijdens de bewonersavond. Om de betrokkenheid meer vorm te geven willen we werken naar een vaste vrijwilligersgroep en een klankbordgroep. De vrijwilligersgroep zal wekelijks klusjes in het gebied verrichten. De klankbordgroep is er om gevraagd en ongevraagd advies aan Staatsbosbeheer te geven. De kern van de groep zal bestaan uit vertegenwoordigers van verschillende type gebruikers uit het gebied.

De omwonenden gaven tijdens de bewonersavond aan dat er behoefte is naar een locatie waar ze materiaal vandaan kunnen halen, zodat ze zelf bijvoorbeeld afval kunnen rapen. Op onze plannen voor de vrijwilligersgroep en een klankbordgroep werd positief gereageerd. Een aantal omwonenden hebben zich al aangemeld voor de vrijwilligersgroep en er zijn al geïnteresseerden voor de klankbordgroep. Het doet ons goed om te zien dat omwonenden niet alleen betrokken zijn, maar ook graag actie willen ondernemen.

Beheer en ecologie

De subsidie is bedoeld voor het verbeteren van de recreatieve voorzieningen. Wij kunnen het te besteden bedrag dus niet inzetten voor het beheer. Desalniettemin is er wel ruimte om groen toe te voegen dat bijdraagt aan de beleving van het gebied. Uiteraard kiezen wij soorten die ook een grote ecologische bijdrage leveren.

De omwonenden en stakeholders hebben een aantal suggesties voor het beheer en de ecologie. Denk hierbij aan het inzetten van schapen tegen de reuzenberenklauw en zaailingen uit het bos laten uitsteken door vrijwilligers en deze elders planten. Staatsbosbeheer gaat kijken welke van de suggesties passen en uitvoerbaar zijn.

De tijdlijn

Hoe staat het er nu voor en wat is er allemaal al gebeurd? Een blik op de tijdlijn:

Meer weten?

Met bovenstaande hopen wij iedereen van voldoende informatie te hebben voorzien. Alle documenten en essentiële informatie is terug te vinden op onze website. De video over de kwaliteitsimpuls is te vinden op Youtube.

Je kunt op de hoogte blijven van het gebied door je aan te melden voor de maillijst. Dit doe je door een mail te sturen naar hofvandelfland@staatsbosbeheer.nl met in het onderwerp “maillijst Abtswoudse bos”. Zodra wij een bericht beschikbaar hebben over het gebied ontvang je een mail.

Social media

Wij zijn te vinden op social media via Facebook, Instagram en Youtube.

Eerdere verschenen blogs met dit onderwerp:

Kwaliteitsimpuls Hof van Delfland

Geslaagde bewonersavond ‘Kwaliteitsimpuls Abtswoudse Bos’

reageren

geef een reactie

 • Jan Willeboordse
  30 januari 2022 om 14:04

  veranderd er ook iets voor de kanovaarders en de knooppunten routes ?

 • Kees van Kruining
  6 december 2021 om 01:10

  De oppervlakte van het speelbos is fors groter dan de 2,2 hectare die u aangeeft. U telt namelijk niet het bos mee tussen Alkstraat en Sint Maartensrechtpad, dat wordt gebruikt voor huttenbouw. Verder houdt het plan van het speelbos meer in dan de aanleg van speelvoorzieningen. In een (veel) groter gebied worden ruimtelijke ingrepen gedaan, zoals het planten van bomen en het aanleggen van heuvels en een nieuw pad. Deze bomen , die u ‘speelaanleidingen’ noemt, en heuvels maken net zo goed deel uit van het speelbos. Ook doen zij, anders dan u stelt, onvermijdelijk afbreuk aan de huidige openheid en weidsheid van het landschap.

  • Ivo
   7 december 2021 om 15:12

   Nog groter? En spelen die kinderen daar nu ook al? Het zou verboden moeten worden! En dan gaat Staatsbosbeheer ook nog eens bomen planten ? Hebben die boswachters niks beters te doen?
   😉

 • ivo
  3 december 2021 om 17:23

  Super dat er geïnvesteerd wordt in het abtswoudse bos! Sinds jullie overname van het terrein zie je al dat er met meer vakmanschap gekeken wordt. Volgens mij wordt het hartstikke mooi!

  Ik hoop dat jullie je niet laten demotiveren door de nimby’s die tijdens de bewonersavond tegen het speelbos waren.

  • Kees van Kruining
   6 december 2021 om 01:29

   Geachte Ivo, bewoners die tegen het plan van het speelbos zijn wegzetten als ‘nimby’s’, is flauw en doet geen recht aan hun gefundeerde zorgen en kritiek. Ik daag u uit om hierop serieus en met argumenten in te gaan. Uw lof over het vakmanschap van Staatsbosbeheer kan ik moeilijk delen als ik zie hoe het terrein van het toekomstige speelbos in de afgelopen jaren in kwaliteit is achteruitgegaan, van een goed onderhouden veld waarop sport en spel mogelijk was tot een verwaarloosde en nauwelijks beloopbare grasruigte.

  • Ivo
   7 december 2021 om 15:05

   Beste Heer Kruining, ik deel uw zorgen niet en beschouw ze als irrationele angsten. Ik zal proberen ze met ongefundeerde (ik ben ook maar een leek) argumenten weg te nemen. Dit beoogde speelbos wordt geen speeltuin zoals in diergaarde Blijdorp en heeft evenmin aantrekkingskracht als meyendel op een zondagmiddag. Ik schat in dat het wordt zoals het speelbos in de balij. Ik daag u uit er eens te gaan kijken of bijvoorbeeld de polder door te fietsen naar speelpolder WIJland in schiedam. Kijk eens of u daar parkeeroverlast of geluidshinder ervaart.

   Het wekelijkse maaien waar u naar terugverlangt kost veel belastinggeld waar u en ik voor op moeten draaien en wat alleen kijkgroen oplevert. Per saldo is de biodiversiteit er denk ik met deze bezuiniging alleen maar op vooruit gegaan.

  • Joke winkelman
   13 maart 2022 om 12:19

   Beste Ivo. Ik ben zeker geen nimby maar een bezorgde bewoner. Weg is de rust en het mooie wijdse uitzicht Wat ons indirecte bewoners erg dwars zit dat wij niet betrokken zijn geweest en dat via via moesten horen. Wij begrijpen dat kinderen moeten spelen. Maar het bos is groot genoeg voor een andere plek. De speelbossen bij delfgauw en het balijbos liggen niet vlak bij huizen. En helaas doen de speelbossenbij Schiedam en Maassluis enigszins verwaarloosd aan. Bovendien vind ik het abwoudsebos er de laatste periode op sommige plekken er zeker niet beter op geworden

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog