www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Kwaliteitsimpuls Hof van Delfland

9 april 2021 Boswachter Lisa Wassenaar in Zuid-Holland

Er wordt volop gebruik gemaakt van de natuur, zeker in deze tijd met Covid weten de meesten de groene gebieden goed te vinden. Met de kinderen op pad, de hond uitlaten of even een ommetje tijdens je werkpauze, een breed scala aan bezoekers is terug te vinden in onze gebieden. Natuur speelt voor velen een grote en belangrijke rol in het bewegen, ontspannen of juist de spanning opzoeken (zo gaf recent een 3-jarige bezoeker aan dat er dino’s zijn in het BalijBos, tip van de boswachter ;) ).

Actief op pad gaan helpt onze fysieke en mentale gezondheid vooruit! En dat is belangrijker dan ooit. “Een beweegvriendelijke en natuurlijke leefomgeving”, daar gaat Staatsbosbeheer komende tijd mee aan de slag. Dankzij de subsidieregeling Groen van Provincie Zuid-Holland krijgen de recreatieve voorzieningen van de Balij (Zoetermeer/Pijnacker-Nootdorp), het Bieslandse bos (Pijnacker-Nootdorp/Delft) en het Abtswoudse bos (Delft) een impuls.

Kwaliteitsimpuls

Staatsbosbeheer is eigenaar en beheerder van een aantal RodS (Recreatie om de Stad) gebieden; de Balij, het Bieslandse bos en Abtswoudse bos. Sinds het wegvallen van structureel beheergeld voor deze RodS gebieden zijn vooral de recreatieve voorzieningen hard in kwaliteit achteruit gegaan. Door beroep te doen op subsidies, zoals de subsidieregeling Groen, van de Provincie Zuid-Holland kan Staatsbosbeheer de gebieden een kwaliteitsimpuls geven.

De komende jaren investeert Staatsbosbeheer om het gebied beter aan te laten sluiten aan de behoefte van de bezoeker en een beweegvriendelijke leefomgeving te realiseren. Hierbij focussen wij ons op het verbeteren van de bruikbaarheid, bereikbaarheid, sociale veiligheid en beheerbaarheid van de drie gebieden. Als nevendoelstelling zien wij ook graag een betere verbinding ontstaan tussen de gebieden en naburige woonwijken, een doelstelling die goed past bij die van de provincie “Het stimuleren van recreatiemogelijkheden om de hoek” en bij onze ambities voor een Groene Metropool.

Tijdens de kwaliteitsimpuls ligt de focus op  de entrees, de bewegwijzering van een aantal wandelroutes en het opknappen en aantrekkelijker maken van deze routes voor diverse doelgroepen; een beweeg- en kindvriendelijke leefomgeving staat centraal. Denk hierbij aan een route die begaanbaar is voor personen die slecht te been zijn, een familieroute of een uitdagende route die je langs alle mooie plekjes van het gebied brengt.

Gebieden

De kwaliteitsimpuls is toegespitst op drie gebieden binnen Hof van Delfland:

Buytenhout

De Balij en het Bieslandse bos vormen samen met het Delftse Hout, de Dobbeplas, het Westerpark en het Buytenpark, het gebied “Buytenhout”. Het oostelijke deel van het Buytenhout is het relatief jonge bos de Balij, met in de kern van het gebied een natuurbos. Het oudste deel is aangelegd ten behoeve van de Floriade in 1992. Het natuur- en recreatiegebied is in de loop der jaren verder uitgebreid met bos, open polder en moeras. De naam Balij is terug te voeren tot het woord ’Balije’; een onderafdeling van de Ridders van Sint Jan. Zij leefden hier in de 11e en 12e eeuw. Eerder is daar een sprookje uit voortgekomen over ridders in de Balij. Voor de jongsten onder ons maken we een “Ridderroute” door en rond het speelbos de Balij en een speciale schatkaart , die aanzet tot het doen van leuke opdrachten in de natuur.

De Balij en het Bieslandse bos liggen dicht tegen de stadsranden aan en worden ingesloten door de bebouwing van Zoetermeer, Pijnacker Nootdorp, Ypenburg (Den Haag) en Delft. Het accent van de kwaliteitsimpuls ligt in de Balij, met diverse routes bij de entree aan de Balijhoeve. Voor het Bieslandse Bos zullen de routes starten bij Café du Midi door het Bieslandse Bos en langs de Dobbeplas. Met de routes wil Staatsbosbeheer de gebieden verbinden. De entrees zullen duidelijker zichtbaar zijn en voorzien van nieuwe oriëntatiepanelen en routewijzers. Daarnaast  stimuleren we het fietsen naar de gebieden door fietsenrekken te plaatsen bij de entrees.

Abtswoudse Bos

Het Abtswoudse Bos was voorheen weidegebied met hier en daar een boerderij, wilgenlaantjes en een kreek. Het weidegebied is met de reconstructie van Midden-Delfland omgevormd tot park/bosgebied en rond het jaar 2000 opengesteld. Dit jonge bos is ongeveer 190 ha groot.

Het gebied ligt ten zuiden van Delft direct tegen de woonwijk Tanthof en het bedrijventerrein Schieoevers. Het is daarmee een waardevol uitloopgebied voor zowel de omwonenden als werknemers en vormt de overgang van de stadsrand naar het open weidegebied van Midden Delfland. Tanthof is een wijk waar vergrijzing optreedt; bewoners blijven er graag wonen omdat het een prettige groene wijk is. Een duidelijke connectie tussen de wijk en het Abtswoudse bos ontbreekt echter. Er liggen kansen om in het recreatiegebied routes voor diverse doelgroepen te creëren in aansluiting op de wijk, om speelnatuur te creëren (voor bijvoorbeeld grootouders die op hun kleinkinderen passen) en de beplanting en daarmee de aantrekkelijkheid om het gebied te ontdekken, te verbeteren. Dit draagt bij aan de attractiviteit, beleving en biodiversiteit van het gebied en versterkt de relatie met de wijk Tanthof. Daarnaast kunnen een verbeterde verbinding en nieuwe aantrekkelijke wandelpaden de mogelijkheden voor lunchwandelen voor werknemers van de bedrijven op het bedrijventerrein, de aantrekkelijkheid en daarmee de mate van bewegen en recreëren, verder doen toenemen.

De eerste stap

De Balij mag de aftrap van de kwaliteitsimpuls op zich nemen. Vanaf 12 april start een aannemer in opdracht van Staatsbosbeheer met het opknappen van wandelpaden. De werkzaamheden duren naar verwachting 7 werkdagen, zonder tegenslagen. Tijdens de werkzaamheden blijft de Balij  toegankelijk, wel dient er voldoende afstand bewaard te worden tot de machine.

In totaal wordt er maar liefst 10,2 kilometer aan wandelpaden opgeknapt. Hierbij wordt de bovenste laag van het wandelpad verpulverd en weer aangedrukt. Dit verhelpt de huidige oneffenheden en voorkomt dat er nieuwe grote kuilen en scheuren ontstaan in de toekomst. De werkzaamheden duren naar verwachting 7 werkdagen die zijn opgesplitst in 3 fasen. De eerste fase is het stuk Floriadebos waar zal worden gestart, vervolgens werkt de aannemer zich richting de Katwijkerlaan (Pijnacker Nootdorp). Gedurende de werkzaamheden blijft het gebied vrij te bewandelen. Aan de ingangen van het gebied worden “Werk in uitvoering” borden geplaatst om u te attenderen op de werkzaamheden.

Stappen vooruit

Voor de zomer willen we alle plannen uitgewerkt op kaart hebben staan om na de zomer te kunnen starten met de voorbereiding voor de uitvoering. In 2022 verwachten we de realisatie van de kwaliteitsimpuls af te ronden.

Heeft u na het lezen van dit blog een ingeving? Wilt u graag meedenken? Stuur dan een mailtje naar hofvandelfland@staatsbosbeheer.nl met in het onderwerp “Kwaliteitsimpuls <naamgebied>.  Vermeldt in de mail concreet uw idee met een kaartje waarop de locatie ingetekend staat.

reageren

geef een reactie

 • Lex helvensteijn
  6 juli 2021 om 16:45

  inmiddels zijn we 9 weken verder ( na de berichten van 9 april, hierbij was het advies om minstens nog 3-5 weken te wachten, zodat de paden nog steviger kunnen worden na de nodige regenbuien. In deze periode zitten wij nog en is het voor ons afwachten of dit voldoende is om de paden weer goed genoeg te krijgen of dat er nog aanvullende maatregelen nodig zijn. ) en de paden in de Balij zijn nog steeds niet in orde, ik meld dit omdat vooral ouder mensen met rollator daar niet meer kunnen wandelen

 • Yvonne Sluiters
  6 juni 2021 om 14:24

  Jullie formuleren het mooi maar het is allemaal jezelf proberen goed te praten. Deze paden zijn hopeloos en de meest slechte beslissing die ik ooit gezien heb. Oudere met rollators, rolstoelen en gezinnen met kinderwagens kunnen hier niet meer lopen. Nog maar niet te spreken over het feit dat het voor ieders gezondheid heel onveilig is. Een pad in het Balijbos langs het water staat bekend om het feit dat hier asbest ligt en voorzichtig behandeld moest worden ?? Voorzichtig zet er een vermaler op en lekker laten stuiven die hap goed idee zeg het is wachten op de eerste melding van Asbest longen. Wat een lekkere doordachte oplossing zeg ?

 • Gert Jan
  23 mei 2021 om 17:27

  De Populierenroute in het Bieslandse-bos was voor ons vandaag slecht te volgen.
  Paaltjes “verstopt” in hoge gras, maar veel konden we in elk geval helemaal niet vinden. Bij de Hazekade (daar waar groot dijkonderhoud is…) moet je het helemaal zelf uitzoeken. Desondanks lekker weer en verdwalen kan je er ook niet echt.

 • Piet
  22 mei 2021 om 19:10

  De paden in het Balijbos zijn geen 30 jaar maar ongeveer 15 jaar. Een groot deel van het bos is pas na de Floriade aangeplant. De spelmogelijkheden zijn heel goed. Sommige stukken bos zien er wel rommelig uit. Het hele gebied met Bieslandse bos en Delftse Hout is heel mooi om te wandelen

 • Renée
  30 april 2021 om 10:16

  Fijn dat de wandelpaden in het Balijbos worden aangepakt, want de oneffenheden waren ‘ongemakkelijk’. Maar…de verpulvering heeft het volgens mij niet makkelijker gemaakt voor bijvoorbeeld mensen met een rollator of met een buggy. Als het blijft zoals het nu is, moet je door het bovenste laagje heen ploeteren.
  Daarnaast is het pad langs het ‘hondenstrandje’ (nog) niet meegenomen.
  Betekent het dat de werkzaamheden nu zijn afgerond?

  • Boswachter Lisa Wassenaar
   4 mei 2021 om 10:07

   Beste Renée,

   Wij zijn op de hoogte van het ongemak die de werkzaamheden bij de minder mobiele gebruikersgroepen veroorzaakt. De werkzaamheden zijn nog niet afgerond en daarom vragen wij om uw geduld. Door een groot verschil in de hardheid van de paden heeft de aannemer te kampen met materieel dat het laat afweten. De aannemer streeft ernaar deze week, uiterlijk volgende week, de werkzaamheden af te ronden.

   Momenteel bevindt zich op de gefreesde paden flink wat los gruis; dit moet nog inzinken. Vanuit de aannemer wordt verwacht dat na een paar goede regenbuien, de paden verder verstevigen. Gelukkig zijn er deze week een aantal regenbuien voorspeld. Wij houden de situatie nauwlettend voor u in de gaten. In de tussentijd doen onze collega’s een proef met het natmaken van de paden om het proces te versnellen (zie https://fb.watch/5fk6krmRfS/ ).

   Met vriendelijke groeten,
   Boswachter Lisa

  • lwassenaar
   4 mei 2021 om 10:07

   Beste Renée,

   Wij zijn op de hoogte van het ongemak die de werkzaamheden bij de minder mobiele gebruikersgroepen veroorzaakt. De werkzaamheden zijn nog niet afgerond en daarom vragen wij om uw geduld. Door een groot verschil in de hardheid van de paden heeft de aannemer te kampen met materieel dat het laat afweten. De aannemer streeft ernaar deze week, uiterlijk volgende week, de werkzaamheden af te ronden.

   Momenteel bevindt zich op de gefreesde paden flink wat los gruis; dit moet nog inzinken. Vanuit de aannemer wordt verwacht dat na een paar goede regenbuien, de paden verder verstevigen. Gelukkig zijn er deze week een aantal regenbuien voorspeld. Wij houden de situatie nauwlettend voor u in de gaten. In de tussentijd doen onze collega’s een proef met het natmaken van de paden om het proces te versnellen (zie https://fb.watch/5fk6krmRfS/ ).

   Met vriendelijke groeten,
   Boswachter Lisa

 • Willy Heeringa
  10 april 2021 om 13:19

  Wandelen in het Abtswoudse Bos betekent lange stukken over het fietspad. Je kunt geen rondje lopen. Waarom geen voetpad naast het fietspad, zodat je rustig kunt wandelen zonder angst voor hardrijdende fietsers?
  Graag aandacht daarvoor.

  • Boswachter Lisa Wassenaar
   15 april 2021 om 07:02

   Beste Willy,

   Wij zijn op de hoogte van deze wens. Door middel van een betere wandelstructuur willen wij de wandelaars meer opties bieden om veilig over een wandelpad te lopen, hier zijn wij mee bezig in de kwaliteitsimpuls. Mocht u een bepaald stuk voor ogen hebben die u graag verbeterd zou zien worden, schroom dan niet om dit te mailen naar hofvandelfland@staatsbosbeheer.nl, wij kunnen dan uw wens meenemen in het traject.

   Met vriendelijke groet,
   Boswachter Lisa

  • Huub van 't Hart
   7 juli 2021 om 10:43

   KNNV-afdeling Natuurlijkk Delfland had al langer het voorstel gedaan om het drukke Keenenburgerpad in Abtswoudse Bos West te voorzien van een vrijliggende wandelpad. In het overleg tussen SBB, Gasunie en ons, gaat dit na de aanleg van de Warmtelinq (2022) ook gebeuren. Er komen fraaie mantelzoomen en een paddenpoel plus zitbank bij de oeverzwaluwwand.

 • Aukje
  10 april 2021 om 12:18

  Wanneer beginnen jullie met het repareren van de wandelpaden in het Abtswoudse Bos die bij de kap- en herplantwerkzaamheden vernaggeld zijn? Ik mag hopen dat we hiervoor niet tot volgend jaar hoeven wachten?

  • Boswachter Lisa Wassenaar
   15 april 2021 om 07:10

   Beste Aukje,

   Gisteren zijn de herstelwerkzaamheden in het Abtswoudse bos afgerond. De rijsporen zijn rechtgetrokken, modderige stukken ingezaaid en ook de ruiterpaden zijn weer herstelt. Wel wil ik mededelen dat dit lost staat van de kwaliteitsimpuls. Mocht u nog ideeën hebben voor verbetering van de padenstructuur, routes en/of informatieve voorzieningen, dan zie ik die graag tegemoet via hofvandelfland@staatsbosbeheer.nl.

   Met vriendelijke groeten,
   Boswachter Lisa

 • Karin
  9 april 2021 om 14:27

  Goed nieuws! Gelukkig zijn er nu de financiële middelen om de gebieden een impuls te geven. Als gebruiker van de Balij ben ik daar dankbaar voor.

  • Gerrit Jan
   9 april 2021 om 19:24

   Hoop dat bij aanbesteding van werkzaamheden in dit gebied ook aandacht besteed kan worden aan de machines die gebruikt worden. Dragline’s met brede rupsbanden in een veengebied die alles kapot rijden zoals in het najaar bij het jaarlijks sloten doen geen goed aan de looppaden.

 • Casper
  9 april 2021 om 13:30

  Prima SBB,

  Nu nog stoppen met de klepelmaaier

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog