www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Van losloopgebied tot verboden toegang voor honden

13 juli 2018 Mo van Wijngaarden in Zuid-Holland

Baasje met hond aan de lijn

Lekker lopen door het bos, spelen met je hond of samen hardlopen. Dat is toch wat je wilt als hondenliefhebber? De hond is een echte vriend voor heel veel mensen en niet meer weg te denken als het ultieme huisdier. Dagelijks bezoeken veel recreanten onze gebieden om lekker te lopen met hun hond(en). Ook zie je steeds meer hondenuitlaatbedrijfjes die tegen een vergoeding zorgen dat jouw hond dagelijks wordt uitgelaten. Het is mooi om te zien dat mens en dier het op deze manier zo goed met elkaar kunnen vinden.

Door gastblogger Boswachter Marco Meeling

In onze gebieden proberen we daarom ook zoveel mogelijk rekening te houden met de behoeften tot het recreëren met de hond. Zo zorgen wij voor hondenuitlaatveldjes, zwemwater speciaal voor honden en losloopgebieden.

Hondenstrandje Reeuwijkse Hout

Er is echter ook een keerzijde aan dit alles. Sommige gebieden zijn juist gesloten voor honden of is er het los laten lopen van je hond niet toegestaan. Dit doen wij niet om de hondenliefhebber te pesten, maar puur om de verstoring van dieren te voorkomen en om in het hoogseizoen beter in te spelen op de drukte en verschillende vormen van recreatie in het gebied.

Broeden

Een loslopende hond kan in de broedtijd al snel zorgen dat vogels verstoord worden en niet meer terug keren naar hun nest, waardoor de eieren of jonge kuikens worden verlaten en een makkelijke prooi zijn voor andere dieren. Er zijn veel vogels die hun nesten op de grond hebben of daar hun voedsel zoeken. Ook dieren zoals fazanten, hazen en reeën worden makkelijk door een loslopende hond opgeschrikt, waardoor ze niet meer terug durven naar hun leefomgeving en hierdoor verhongeren.

Honden uitlaten naast andere recreatievormen

Daarnaast vinden wij het belangrijk om iedereen te laten genieten van onze gebieden. Een grote groep mensen heeft liever geen honden om zich heen, omdat ze bang zijn of met mooi weer willen genieten op een grasveld of aan het water, zonder dat ze eerst moeten kijken of er hondenpoep ligt. Ook de jongste recreantjes willen in onze gebieden graag een schoon grasveld om lekker te kruipen, te spelen, een potje te voetballen of een zandkasteel te bouwen op een van de strandjes.

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook hondenstrandjes zoals in het Reeuwijkse Hout en de Krimpener Hout. De viervoeter mag hier op twee plekken los en kan er heerlijk zwemmen, afkoelen en spelen met andere honden.

Bewegwijzering Hondenstrand Reeuwijkse Hout

Ook wetten in de natuur

De natuur is mooi als je er even ‘in’ stilstaat. Er zijn zoveel belangen, als we een beetje rekening met elkaar houden, kan iedereen genieten van onze natuur- of recreatiegebieden. De toegangsvoorwaarden die er zijn gelden voor iedereen. Ook diverse gemeentes hebben wet- en regelgeving over honden opgenomen in hun Algemene plaatselijke verordening (APV).

Wilt u meer informatie over waar u met de hond mag wandelen kijk dan op de gebieden van Heerlijkbuiten of  Staatsbosbeheer.
Staatsbosbeheer beheert in het Groene Hart diverse recreatiegebieden in opdracht van Groenalliantie Midden-Holland.

Dit blog is geschreven door Marco Meeling.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog