www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Kun je overal zomaar zwemmen?

18 juli 2018 Dick in Zuid-Holland

Officiële zwemlocatie in de Zevenhuizerplas

De zomer is weer begonnen. Het is warm, de zon schijnt en de dagen zijn lang. Wat is er dan lekkerder om buiten langs het water te zitten en af en toe eens in het water te duiken. Een stukje zwemmen, pootje baden, lekker drijven op een luchtbed. In en met het water spelen. Wie houdt er eigenlijk niet van. Maar, is het eigenlijk wel veilig om zomaar overal in het water te springen? Nee, helaas niet. Alleen door de provincie aangewezen locaties worden op waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd. Deze officiële zwemwaterlocaties worden regelmatig gecontroleerd in het badseizoen en zijn te vinden op de website www.zwemwater.nl en in de zwemwater app.

Het loont dan ook de moeite om op de app of website zwemwater te kijken hoe het er die dag voor staat om de tocht naar verkoeling eventueel anders in te vullen. Je kunt in een handomdraai zien waar in jouw directe omgeving officiële zwemlocaties kunt vinden. Compleet met beschrijving van de plek, de beherende instantie, aanwezige faciliteiten, de actuele waterkwaliteit en waarop wordt gecontroleerd. De website en de app zijn een gezamenlijk initiatief van het Interprovinciaal Overleg, de Unie van Waterschappen en Rijkswaterstaat. De officiële zwemlocaties zijn ter plaatse te herkennen aan de blauwe informatieborden met daarop een kaartje, wat algemene informatie en de huidige waterkwaliteit. Het kan zijn dat er voor officiële zwemwaterlocaties een tijdelijk negatief zwemadvies geldt of zelfs een verbod. Bijvoorbeeld omdat er een bacterie of blauwalg geconstateerd is. Kijk daarom altijd op de borden.

Het blauwe bord van de provincie Zuid-Holland.

Meting van officiële zwemwaterlocaties in badseizoen

Verspreid over het hele land wijst de overheid in Nederland locaties aan als officiële zwemwaterlocaties. Tijdens het badseizoen van 1 mei tot 1 oktober worden deze zwemlocaties regelmatig onderzocht op verontreinigingen. Buiten het badseizoen wordt het zwemwater niet onderzocht of gecontroleerd. Dan moet de zwemmer zelf bepalen of het verantwoord is om het water in te gaan. Alle locaties worden minimaal één keer per maand onderzocht op de plaats waar de meeste zwemmers worden verwacht. Plekken waar een slechte zwemwaterkwaliteit is gemeten worden twee keer per maand onderzocht. Tijdens de meting kijkt men of er bepaalde bacteriën voorkomen in het water. Daarnaast wordt ook gekeken naar andere soorten van vervuiling zoals blauwalgen of andere soorten giftige algen en naar de veiligheid. Bijvoorbeeld of er geen gevaarlijke obstakels of druk scheepvaartverkeer aanwezig is.

In de Rottemeren wordt de controle op het zwemwater van de officiële zwemlocaties uitgevoerd door de Omgevingsdienst Midden-Holland. Bij de start van het zwemseizoen wordt de kwaliteitsklasse van de verschillende zwemlocaties bepaald met de meetgegevens van de afgelopen vier jaar. Er worden 5 kwaliteitsklassen gehanteerd:

Uitstekend 3 sterren: uitstekend

Goed  2 sterren: goed

Aanvaardbaar  1 ster: aanvaardbaar

Slecht   Geen ster: slecht

Onbekend   Nog niet bepaald

Een zwemplek met 3 sterren heeft de laatste vier jaar gemiddeld een uitstekende waterkwaliteit gehad. Toch kan er op zo’n locatie iets gebeuren waardoor de actuele situatie heel anders is en de toezichthouder besluit om een waarschuwing, negatief advies of zelfs een zwemverbod in te stellen. Kijk daarom altijd voor je het water ingaat op de blauwe borden.

Officiële zwemlocaties in recreatiegebied Rottemeren

Binnen recreatiegebied Rottemeren zijn drie officiële zwemwaterlocaties aangewezen. Namelijk:

  1. Zevenhuizerplas, Strand Noordwestzijde Strandweg, Zevenhuizen. Een voormalige zandwinput van 178 ha. De kwaliteit van het zwemwater is momenteel goed.
  2. Zevenhuizerplas, Nesselande, Sicilië Boulevard, Rotterdam. Voormalige zandwinput 178 ha en tot 20 meter diep. De kwaliteit van het zwemwater is momenteel goed.
  3. Bleiswijkse Zoom, Zwemstrand kooilaan bij de dagcamping. Noordelijke kanovijver. De kwaliteit zwemwater is negatief vanwege blauwalg.

En… check het, want het kan zo maar veranderd zijn. Alle andere plekken in het Rottemeren gebied zijn geen officiële zwemwaterlocaties.

Bleiswijkse Zoom

Ook zonder zwemmen zijn er nog genoeg andere mogelijkheden tot verkoeling in het Rottemeren gebied. Huur een waterfiets, ga zeilen of kanoën. De schaduw opzoeken in bos, park of plantsoen kan natuurlijk ook. Kijk maar eens op Heerlijkbuiten voor ideeën.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog