www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Een opgeruimd Rottemeren

10 augustus 2021 Dick in Zuid-Holland
De promen

De promen

Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe het komt dat afvalbakken geleegd en toiletten schoongemaakt worden in de Rottemeren. Wie ruimen toch altijd dat zwerfafval op. Hoe verdwijnen dumpingen en wie maken het straatmeubilair, infoborden en stijgers schoon. Wie verwijderd de graffiti. Waar blijven die scheeps- auto- en fiets- -wrakken toch die je regelmatig aantreft. Dikwijls valt het direct op als een gebied vies, smerig en bezaaid met afval is. Maar ligt het gebied er opgeruimd en netjes bij nemen we dat voor lief.

Vooral na warme zonnige zomerse dagen, in vakanties en weekenden, kunnen door enorme aantallen bezoekers vuilnisbakken overvol zijn. Vuilniszakken worden dan naast de bakken gezet ipv mee naar huis genomen. Niet altijd zijn die afval zakken goed afgesloten en zodoende een gemakkelijke prooi voor de wind, meeuwen, katten en andere dieren. Met als gevolg een grote verspreiding van zwerfafval op grasvelden bermen en waterkanten. Niet alleen esthetisch lelijk maar ook milieutechnisch en ecologisch heel schadelijk.

Na een mooie dag in de Bergse Vallei

Om logistieke en personele redenen kan het soms even duren voor alles weer schoon en netjes is. Soms worden we overvallen door het mooie weer en bezoekersaantallen. Normaliter worden er echter van te voren extra schoonmaak rondes ingeplant als er mooi weer en daardoor grote drukte verwacht wordt.  Maar helaas is dat niet altijd goed in te schatten. Extra inzet van schoonmaak kost geld. We proberen daar dan ook zo zorgvuldig mogelijk mee om.

Hygiënebestek

Het schoon en opgeruimd houden van de Rottemeren is vastgelegd in het hygiënebestek. Hierin staat precies omschreven waar, hoe vaak, waar en wanneer er schoongemaakt wordt, zwerfvuil geraapt en vuilnis opgehaald. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over extra schoonmaak rondes op moment van grote drukte en het opruimen van bijvoorbeeld dumpingen  e.d.. Een aantal schoonmaak rondes zijn flexibel in te zetten. Zo zijn de toiletten afgelopen jaar bijvoorbeeld 2 keer per dag schoongemaakt ivm corona.

Het schoonmaakbestek is speciaal geschreven voor bedrijven die werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en één keer in de drie jaar aanbesteed. Momenteel is het gegund aan Promen. Onze boswachter projecten ziet er op toe dat  het werk naar afspraak wordt uitgevoerd.

Verschillende seizoenen

Omdat de drukte in het gebied en de daarmee samenhangende hoeveelheid vuil seizoen afhankelijk is beweegt de frequentie van de schoonmaak daarin mee. Het seizoen start in maart met het verwijderen van al het zwerfvuil. Daarmee is men een kleine maand bezig. Daarbij blijven de voeten droog. Dat wil zeggen: dat niet alle oevers en riet en moerassige gedeeltes worden meegenomen. Daarnaast krijgen dan ook de stijgers,bruggen, het straatmeubilair en de infoborden een schoonmaakbeurt.

Verschillend gebruik

Niet alle plekken worden even intensief gebruikt. Rond banken, parkeerplaatsen, vuilnisbakken en op ligweides komt veel meer zwerfafval voor dan op minder bezochte plekken. Daaraan is het hygiënebestek dan ook aangepast.

Dumping

Open plekken

Elke maand krijgen alle open plekken, bermen, bloemrijk grasland en wegen een opruimronde waarbij het zwerfvuil verwijderd wordt.

Parkeerplaatsen en vuilnisbakken

Gedurende de winter worden de parkeerplaatsen met een strook van 5 meter daaromheen op de maandag en vrijdag zwerfvuil vrij gemaakt. Ook worden dan de vuilnisbakken geleegd. In het hoofdseizoen komt daar de woensdag nog bij. Dumpingen worden op afroep verwijderd.

Speel, ligweides en stranden

In de winter worden de speel, ligweides en strandjes één keer per maand schoon gemaakt. Daarbij worden ook de vuilnisbakken geleegd. In het voor en na seizoen gebeurt dat twee keer per week op maandag en vrijdag en in het hoog seizoen komt daar de woensdag nog bij. Daarnaast kunnen er op donderdagen extra schoonmaakrondes worden afgeroepen voor de komende week voor op de dagen dat er veel drukte wordt verwacht.

Zwerfvuilrondes

Volgens afspraak dienen zwerfvuilrondes eigenlijk voor 10.00 uur te zijn afgerond. Maar op zeer drukke dagen en doordat het verwijderen van stortingen prioriteit heeft lukt dat niet altijd.

Toiletgebouwen en Dixies

Zijn alleen open tijdens het seizoen. Worden in het voor- een na-  -seizoen maandags en vrijdags schoongemaakt. In het hoogseizoen ook op woensdags en op afroep. Schoonmaak dient voor 10 uur te gebeuren.

Ondergrondse containers

Deze containers worden minstens één keer per jaar leeggezogen. Voor de rest gebeurt dat op afroep. De containers hebben een capaciteit van meer dan 2200 liter. Er is bewust voor gekozen om de opening klein te houden om te voorkomen dat ze gaan fungeren als afvalcontainers voor buurtbewoners en zodat kinderen er niet in kunnen vallen.

Graffiti en open zakken

Promen

Promen (voormalig SW bedrijf) is de aannemer die het hygiënebestek uitvoert. In het seizoen rijden er twee busjes rond. Aan beide kanten van de Rotte één. Aan de kant van de Zevenhuizerplas, Eendragtspolder en het Nessebos wordt de schoonmaak door 4 personen uitgevoerd. Aan de Bleiswijkse kant gebeurt dat met drie personen. Naast de eerder genoemde werkzaamheden die in vaste rondes worden uitgevoerd worden door deze ploegen ook calamiteiten opgelost, verstoppingen gemeld, graffiti verwijderd, kolken gereinigd, prullenbakken geschilderd en bankjes vervangen. Zoals zij mij vertelden halen zij er eer uit te zorgen voor een opgeruimd Rottemeren.

reageren

geef een reactie

 • Theo de Vries
  11 augustus 2021 om 17:25

  Beste beheerder van de recreatie.
  Al jaren verbaas ik mij als bewoner van Bleiswijk grenzend aan het recreatiegebied over het beheer van het terrein aan de Kooilaan. Hier recreëren heel veel mensen die elders vandaan komen. ik verbaas mij er over dat jullie er elke keer in slagen om met man en macht de boel weer schoon te krijgen. Maar waar ik mij het meeste over verbaas is dat mensen de recreatie gebruiken als dump terrein voor hun afval. Afval dat ze van thuis meegebracht hebben en achter laten. Zelfs de vuilnisbakken tref ik soms leeg aan terwijl er naast de afvalbak zakken en dozen staan met afval.
  de kreet; Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen…..
  zou wat mij betreft opnieuw gelanceerd mogen worden.
  In het buitenland is dit de gewoonste zaak, de vervuiler neemt zijn afval mee naar huis.
  Mocht u hier geen brood in zien, kan ik mij ook iets voorstellen met stalen afvalcontainers van 700 liter waarbij mensen niets aan hoeven te raken met hun handen. Maar misschien nog belangrijker lijkt het mij om bij de ingang naar de velden een stalen bak met rooster te plaatsen waar brandende kolen in gedeponeerd kunnen worden. Niemand wil brandend materiaal in een auto vervoeren. Ik denk dat flyeren bij de velden en hiermee begrip vragen voor veranderde regels om gebruik te kunnen blijven maken van deze gratis voorziening voor een groot deel op begrip kan rekenen.
  mocht u er prijs op stellen ben ik uiteraard bereid om mondeling e.e.a. toe te lichten.
  met vriendelijk groet,
  Theo de Vries
  Beukenlaan 177
  0628807671

 • Frederiek van Rhijn
  10 augustus 2021 om 10:27

  Gisteren maakte ik een foto van een betonnen ding (lijkt op een elektriciteitskastje?) waarop “VAK S” is gekalkt. Dat is het vak in het Feyenoord-stadion van de doorgewinterde hooligans. Verderop, op de busbaan, staat een abri met leuke posters. Vraag: kan er niet zo’n leuke fleurige poster over die graffiti geplakt worden? Vind Holland Barret best wel een leuk idee! Misschien dat ze het zelfs wel gratis willen doen? En anders: u haalt een blik witte kalk bij de Gamma halen en ik pimp dat ergerlijke ding op (the things we do for love)

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog